in ,

Έρχεται ο λογαριασμός | του Γιώργου Θεοδόση

Φοροτεχνικός – Λογιστής
Πρόεδρος Ένωσης Φοροτεχνικών Άρτας-Φιλιππιάδας
Μέλος του ΔΣ της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών ΠΟΦΕΕ


Ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία με την παράταση των δηλώσεων και τα υπόλοιπα μέτρα του υπουργείου Οικονομικών. Σχετικά με την παράταση των δηλώσεων:

Χορηγείται παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος μέχρι και την 31η Αυγούστου 2023 και αντίστοιχα ρυθμίζεται και η καταβολή των δόσεων. Προβλέπεται ως καταληκτική προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος έτους 2022 η 31η Αυγούστου 2023. Η προθεσμία ισχύει για τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα. Οι δύο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος είναι καταβλητέες μέχρι την 31η Αυγούστου 2023. Στο πλαίσιο όμως της ανάγκης επιβράβευσης των συνεπών φορολογουμένων που δεν κάνουν χρήση της δυνατότητας παράτασης, υποβάλλουν και καταβάλλουν εφάπαξ τον οφειλόμενο φόρο έως την αρχική προθεσμία της 31ης Ιουλίου 2023, προβλέπεται μόνο για τους φορολογουμένους αυτούς έκπτωση τρία τοις εκατό (3%). Η καταβολή του φόρου για τις φορολογικές δηλώσεις, πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες οι δύο (2) πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι και την 31η Αυγούστου 2023 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των έξι (6) επόμενων μηνών. Η καταβολή του φόρου, που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογουμένων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, γίνεται σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2023 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε (5) επόμενων μηνών.

Αυγουστιάτικη παράταση της προθεσμίας των φορολογικών δηλώσεων 2023 παρέχεται προς διευκόλυνση των φορολογουμένων αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών! Φυσικά δεν αναφέρεται, στα διάφορα τεχνικά και όχι μόνο προβλήματα που υπάρχουν στην διαδικασία υποβολής. Προβλήματα που δημιουργούν κάθε χρόνο συμφόρηση και συνθήκες εργασίας «γαλέρας» στα λογιστικά γραφεία. Την ίδια ώρα όταν οι Υπηρεσίες του Δημοσίου υπολειτουργούν λόγω καύσωνα τα λογιστικά γραφεία δουλεύουν ακατάπαυστα. Μετάθεση ευθύνης για άλλη μια φορά και καθαρίσαμε. Πάρα ότι ως κλάδος έχουμε ζητήσει για ευνόητους λόγους να μην υπάρχουν δηλωτικές υποχρεώσεις τον Αύγουστο ο Υπουργός Οικονομικών με αυταρχικό τρόπο για άλλη μια φορά μας είπε ότι δε θα υπάρχει άλλη παράταση. Ξεχνάει ότι, ως πρώην Υπουργός Εργασίας, οι υπάλληλοι των γραφείων μας πρέπει να λάβουν την καλοκαιρινή τους άδεια και μαζί κει εμείς. Αυτό τουλάχιστον θα έπρεπε να το γνωρίζει, σε τόσες εταιρίες έχει δουλέψει…

Η ψήφιση του Φορολογικού Νομοσχεδίου πέρα από την παράταση των φορολογικών Δηλώσεων περιλαμβάνει:

Πρώτον, τις αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια.

Δεύτερον, τις παρεμβάσεις για την αύξηση του αφορολόγητου, τη μείωση φόρων και εισοδηματικές ενισχύσεις…

Τρίτον, τις παρεμβάσεις για τους νέους που δεν περιλαμβάνουν μόνο το youth pass.
Για το market pass: «Δεν ισχυριζόμαστε ότι είναι πανάκεια…..
⬛ Για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στις κατοικίες που ασφαλίζονται: «Και σήμερα ακόμα κάνουμε συζήτηση για την κλιματική αλλαγή. Θα ήταν υπεύθυνο να αδιαφορήσουμε για την έλλειψη ασφάλισης των κτιρίων και μετά να τρέχουμε πυροσβεστικά, με το όποιο δημοσιονομικό κόστος;» αναρωτήθηκε ο υπουργός!
⬛ Για την κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων από το δημοσιονομικό συμβούλιο:……!!!

Μέχρι τώρα οι συνέπειες των μνημονίων ήταν κυρίως οικονομικές, στην τσέπη μας…

Από εδώ και πέρα έρχονται οι παράπλευρες απώλειες. Απώλειες που οφείλονται στην αλόγιστη μείωση των δαπανών του κράτους για υποδομές και ανθρώπους, γεγονός που οδηγεί στην απαξίωση των κρατικών δομών.

Και οι παράπλευρες αυτές απώλειες θα έχουν και ανθρωπινά θύματα όπως τα παιδιά του Καναντέρ…

Και σε ποια φάση έρχεται ο λογαριασμός;

Σε μια φάση όπου η αντιπολίτευση είναι διαλυμένη και χωρίς εναλλακτική που να εμπνεύσει. Ότι χειρότερο δηλαδή.

Αύγουστος και εύχομαι σε όλους και όλες καλό Μήνα. Θα λείψουμε και εμείς ώστε να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας και εσείς να μας νοσταλγήσετε. Σίγουρα από Σεπτέμβριο θα τα ξανά πούμε…

Καλή Δύναμη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *