in

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0»

Η αξιοποίηση του από την Ήπειρο


Όπως είναι γνωστό πλέον το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, που παρουσίασε η κυβέρνηση με τον τίτλο «Ελλάδα 2.0» και θα υποβάλει προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Απριλίου, ενεργοποιεί μέσα από τις 170 δράσεις που αφορούν έργα-επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις.

Αναμένεται λοιπόν να αξιοποιηθούν κεφάλαια ύψους 30,9 δις. Ευρώ πού θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, από τα οποία , τα 17,8 δις. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις και τα 12,7 δις. ευρώ δάνεια του Ελληνικού Δημοσίου. Επιπλέον πάντα με βάσει το σχέδιο της Κυβέρνησης που δεν έτυχε καμίας διαβούλευσης σύμφωνα με την Αντιπολίτευση, θα κινητοποιηθούν κεφάλαια ύψους 25,6 δις. ευρώ από Ιδιωτικές επιχειρήσεις και δανεισμό από το τραπεζικό σύστημα της Χώρας.

H ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας, κυρίως μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ», ο εκσυγχρονισμός της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και οι ιδιωτικές επενδύσεις θα απορροφήσουν τη μερίδα του λέοντος από τον προϋπολογισμό.

Είναι αλήθεια πως στην παρουσίαση του μεγαλόπνοου προγράμματος δεν έγινε καμία αναφορά για χρηματοδότηση μεγάλου ή σημαντικού έργου στην Ήπειρο. Για να είμαστε όμως ακριβείς τα Γιάννενα εμφανίζονται στο έργο με τίτλο «Επεξεργασία και Καθαρισμός Αστικών Λυμάτων Περιβαλλοντικά Ευαίσθητων Οικισμών και Εκσυγχρονισμός Εγκαταστάσεων σε Επιλεγμένες Πόλεις», που αφορά οικισμούς στα Γιάννενα, επίσης στον εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων επεξεργασίας αστικών λυμάτων και επανάχρηση του επεξεργασμένου ύδατος καθώς και σε υποδομές διαχείρισης ιλύος σε μεγάλες πόλεις, όπου και πάλι αναφέρονται τα Γιάννενα. Επίσης από μία φορά εμφανίζονται η Άρτα και η Πρέβεζα και μάλιστα στο ίδιο έργο. Οι δύο πόλεις της Ηπείρου παρουσιάζονται μεταξύ αυτών στις οποίες θα γίνει ενίσχυση των δικτύων ύδρευσης, με στόχο την ανθεκτικότητα των περιοχών στην κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Η αξιοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης από την Ήπειρο
Τα χρηματοδοτικά προγράμματα όπως το συγκεκριμένο και ο τρόπος άντλησης πόρων από τους θεσμοθετημένους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως είναι οι Δήμοι μας έπρεπε μετά από τόσα χρόνια να είναι σε θέση να καταθέσουν ολοκληρωμένες προτάσεις και να διεκδικούν πόρους για τις τοπικές κοινωνίες προς όφελος τους. Από την άλλη η περιφέρεια Ηπείρου με την καλύτερη οργανωτική δομή είναι σε θέση μέσα στο δύσκολο και ανταγωνιστικό περιβάλλον που ήδη έχει δημιουργηθεί να καταθέσει τις δικές της ολοκληρωμένες μελέτες επιδιώκοντας τη συναίνεση και το διάλογο ακόμη και τη διαβούλευση , ούτως ώστε ωφελημένη να βγει ολόκληρη η Ήπειρος και οι πολίτες της.

Είναι αλήθεια ότι η κεντρική κυβέρνηση δεν είχε στο σχέδιο της τα μεγάλα έργα υποδομής που λείπουν από τον τόπο της Ηπείρου με τα τόσα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Παρότι τα περιθώρια είναι περιορισμένα πιστεύουμε πως μπορούμε να διεκδικήσουμε πόρους που ουτως η άλλως μας αναλογούν και φαίνεται σε πρώτη ανάγνωση του σχεδίου ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά μόνο να είμαστε σωστά προετοιμασμένοι για το μερτικό πού δικαιούμαστε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *