in ,

Η ανάπτυξη της Άρτας «περνάει» μέσα από τον πολιτισμό της

Γράφει ο Βασίλης Ψαθάς


Τα τελευταία χρόνια ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει ο πολιτισμός
είναι πολυδιάστατος.

Ο πολιτισμός αποτελεί μια σύνθετη έννοια, με την οποία εκφράζεται η θεσμική, ηθική, επιστημονική και κοινωνική πρόοδος, καθώς συνδέεται με την επιστημονική πρόοδο, τον ορθολογισμό και την τεχνικο –βιομηχανική ανάπτυξη.

Ουσιαστικά, η νέα προσέγγιση του πολιτισμού αφορά και στη συνεισφορά του στην αύξηση της απασχόλησης, στην αύξηση των επενδύσεων για έρευνα και καινοτομία, στη βελτίωση της εκπαίδευσης, στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας.

Επιπλέον, ο πολιτισμός δημιουργεί υψηλές προστιθέμενες αξίες, άμεσα μετρήσιμες για την τοπική οικονομία, ενώ η διασύνδεσή του με πολλούς και διαφορετικούς κλάδους και υπηρεσίες επιφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη, τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά.

Μάλιστα, ο πολιτισμός,τοποθετείται στο κέντρο των πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς η
προσφορά των πολιτικών αυτών, στις σύγχρονες κοινωνίες έχουν ολιστική αναπτυξιακή θεώρηση όπως και ανθρωπιστική θεώρηση.

Για το λόγο αυτό, τα τελευταία χρόνια, οι πολιτιστικές βιομηχανίες αποτελούν έναν ανερχόμενο οικονομικά τομέα, για τις σύγχρονες κοινωνίες, ενώ ο πολιτιστικός σχεδιασμός συνδέεται όλο και συχνότερα με τον τουρισμό, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην τουριστική ανάπτυξη ή
και αναβάθμιση της περιοχής στην οποία αναφέρεται.

Ως εκ τούτου, ο τοπικός πολιτισμός, μέσα από ένα σωστό σχεδιασμό
μπορεί να δημιουργήσει μια συγκεκριμένη ταυτότητα για τον τόπο μας,
αποτελώντας παράλληλα κινητήρια δύναμη ανάπτυξης.

Είναι γνωστό ότι στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και του έντονου ανταγωνισμού, η
ανάδειξη καθώς επίσης και η προβολή των τοπικών χαρακτηριστικών αλλά και των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής μας αποτελούν τα πλέον ισχυρά πλεονεκτήματα για ανάπτυξη αλλά και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Έτσι κρίνεται απαραίτητη η συμβολή του πολιτισμού στην ανάπτυξη της
Άρτας, καθώς μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό και ζωτικό παράγοντα
οικονομικής ανάπτυξης μέσα από τη συνέργεια με άλλους παραγωγικούς
κλάδους όπως ο τουρισμός.

Μάλιστα στην περίπτωση μας υπάρχουν οι πολιτισμικοί πόροι οι οποίοι
μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά για την περιοχή.

Το Τέμενος στο Ιμαρέτ, στο οποίο εντός των ημερών εγκαθίσταται ο εργολάβος, ώστε επιτέλους το μνημείο να αναδειχθεί σε όλο του το εύρος, μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο για την πολιτισμικήκαι οικονομική ανάδειξη. Επιπλέον, οι εργασίες συντήρησης, αναστήλωσης και προστασίας του Ιερού Ναού της Παρηγορήτισσας, και το εύρος του προϋπολογισμού, που ανακοινώθηκαν από την Υπουργό Πολιτισμού Κα Λίνα Μενδώνη, όπως και η Πολιτιστική Διαδρομή που είναι πρόταση του Δήμου Αρταίων και η οποία θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου, μπορούν να λειτουργήσουν ως τον κύριο πολιτισμικό πόλο για την περιοχή, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τον πολιτιστικό μας πλούτο συνδεδεμένο με τα μοναδικά βυζαντινά μνημεία
που βρίσκονται διάσπαρτα στο Νομό μας, όπως την Κόκκινη Εκκλησιά,
την Παναγία Κορωνησίας κ.ά, ικανά να δημιουργήσουν και να
προσφέρουν ένα ολοκληρωμένο πακέτο πολιτισμικού τουρισμού που θα
καλύπτει ολόκληρο το Νομό Άρτας.

Με σχέδιο, υπομονή και επιμονή, δημιουργούμε τις βάσεις για την επόμενη ημέρα της Άρτας, βάσεις ικανές να αντέξουν στο πέρασμα των χρόνων, αλλά και να δώσουν ουσιαστική προοπτική στην ανάπτυξη και την πρόοδό της.

*Ο Βασίλης Ψαθάς είναι Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Άρτας