in

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | «Η Άρτα ειναι μια “γέφυρα εποχών”», ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΑΚΛΙΑΣ

Η Άρτα έχει αρχίσει να μπαίνει στον τουριστικό χάρτη της περιοχής, καθώς τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα από την πλευρά του Δήμου Αρταίων


Συνέντευξη του Αντιδήμαρχου Αρταίων (Τουρισμού, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς και Δημοτικής Αστυνομίας) Κώστα Χαρακλιά στη “ΔΦ” και τον Άρη Ραβανό

•  Τι προσδοκίες έχει η δημοτική αρχή για την φετινή τουριστική περίοδο; Ο Δήμος Αρταίων πως θα εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που υπάρχουν;
Όπως και σε όλον τον πλανήτη, έτσι και στην Ελλάδα – και, κατά συνέπεια στην περιοχή μας – τα σενάρια για την τουριστική περίοδο δεν είναι τα πλέον αισιόδοξα. Από τη μία πλευρά υπάρχει η δίψα του μέσου ταξιδιώτη να αναπληρώσει το χαμένο χρόνο με ταξίδια σε νέους προορισμούς. Από την άλλη πλευρά υπάρχει ακόμα η αβεβαιότητα, το γεγονός ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν έχει ολοκληρωθεί και το ότι συνεχώς υπάρχουν ανησυχητικά νέα για εμφάνιση νέων, μεταλλαγμένων στελεχών του ιού.

Σε όλα αυτά εμείς αντιτάσσουμε έναν προορισμό όπου τα υγειονομικά πρωτόκολλα τηρούνται με μεγάλη προσοχή – κι αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων – , ένα προορισμό που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, πολιτισμό και σύγχρονη ζωή, ένα προορισμό όπου ο κάθε επισκέπτης μπορεί με ασφάλεια να βρει αυτό που θέλει.

Το λέμε γιατί πραγματικά το πιστεύουμε: η Άρτα είναι μια «Γέφυρα Εποχών», μία περιοχή όπου ο επισκέπτης μπορεί να κάνει τα πάντα 365 μέρες το χρόνο! Αυτό λέμε στις εκθέσεις όπου συμμετέχουμε, αυτό παρουσιάζουμε στους εκπροσώπους του τουρισμού που συναντάμε, αυτό προσπαθούμε να ενισχύσουμε και να καταστήσουμε σαφές στο μυαλό όλων: δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από κανένα, αντιθέτως έχουμε να δείξουμε Τζουμέρκα και Αμβρακικό, Αμβρακία και Βυζάντιο, πολιτισμό και νυχτερινή ζωή, εναλλακτικές δραστηριότητες και τοπική γαστρονομία… Όλα είναι εδώ, απλά πρέπει να έρθεις για να τα ζήσεις!

  Μια διαφορετική Βυζαντινή Εβδομάδα φέτος στην Άρτα, αλλά πάντα σε κλίμα κατάνυξης. Τι αποκομίσατε από την φετινή διαδικασία για το μέλλον;
Πρώτα και κύρια, είναι σημαντικό το γεγονός ότι φέτος καταφέραμε να κάνουμε την Βυζαντινή Εβδομάδα. Άλλωστε, και η εισήγηση του Δημάρχου ήταν ξεκάθαρη προς αυτό: να βρούμε εκδηλώσεις και τα περιθώρια που μας αφήνουν οι υγειονομικοί κανόνες και η Βυζαντινή Εβδομάδα να γίνει!

Έτσι προχωρήσαμε στο σχεδιασμό κι εκτέλεση πολιτιστικών εκδηλώσεων με γνώμονα την προστασία των πολιτών από τη μία πλευρά, αλλά και την ανάγκη να μεταδώσουμε στο μέτρο του δυνατού αυτό το κλίμα κατάνυξης, το οποίο με τόσο μοναδικό τρόπο μπορεί κανείς να ζήσει μόνο στην πόλη μας κατά την περίοδο αυτή.

Έστω και έτσι, λοιπόν, η εμπειρία ήταν πολύτιμη. Γιατί έδειξε ότι ο Δήμος μας μπορεί να τα καταφέρει, προβλήθηκαν οι εκδηλώσεις πανελλαδικά και αυτό είναι μια μαγιά που θα φανεί στις αντίστοιχες εκδηλώσεις των επόμενων χρόνων. Δοκιμάσαμε τις αντοχές μας, την ευρηματικότητά μας, τη θέλησή μας να συμβάλουμε, έστω και με αυτούς τους περιορισμούς, σε αυτό το κλίμα κατάνυξης της Μεγάλης Εβδομάδας.

  Μπορεί και πως να εξελιχθεί η Βυζαντινή Εβδομάδα σε μετρήσιμο αποτέλεσμα για την Άρτα;
Σαφώς και μπορεί – και πιστεύω ότι εν μέρει ήδη έχει αρχίσει να γίνεται. Το Πάσχα είναι μία περίοδος κατά την οποία η περιοχή μας δέχεται εκ των πραγμάτων πολλούς επισκέπτες. Η προσπάθειά μας λοιπόν να τονίσουμε το χαρακτήρα των ημερών, μέσω των διάφορων πολιτιστικών εκδηλώσεων που οργανώνουμε, μόνο θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει. Τα μηνύματα από τις κρατήσεις δωμάτιων σε ξενοδοχεία και καταλύματα είναι αρκετά αισιόδοξα και όλοι μαζί πρέπει να δουλέψουμε για το καλύτερο.

Πέρα από την αδιαμφισβήτητη παραδοχή ότι είμαστε μία από τις περιοχές με τα περισσότερα βυζαντινά μνημεία στην Ελλάδα και ότι ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί για τον πλούτο αυτό, είναι ανάγκη να είμαστε ρεαλιστές και να δούμε πώς μπορεί όλος αυτός ο πολιτιστικός πλούτος να μετουσιωθεί σε απτά, μετρήσιμα αποτελέσματα για τους επαγγελματίες της περιοχής όχι μόνο του τουρισμού αλλά και όλης της αγοράς.

Από την άλλη πλευρά, οι μετρήσεις – ειδικά στον τουρισμό – δε φανερώνουν πάντα όλη την αλήθεια, καθώς υπάρχουν αρκετές δεκάδες πτυχές που δεν μπορούν να αποδοθούν ή να αποτυπωθούν με μετρήσιμα μεγέθη. Παρόλα αυτά, πιστεύω ότι με υπομονή κι επιμονή μπορούμε να χτίσουμε μια «Βυζαντινή Εβδομάδα» που θα φτάσει να είναι σημείο αναφορά και πόλος έλξης για επισκέπτες από όλη την Ελλάδα. Και προς αυτό το σκοπό εργαζόμαστε!

  Δεν είναι μόνο η Βυζαντινή Άρτα, αλλά και η αρχαία Αμβρακία που μπορεί να γίνει υπερόπλο για την ανάπτυξη της περιοχής. Τι δράσεις σκέφτεστε;
Λίγες είναι εκείνες οι πόλεις που μπορούν να περηφανεύονται ότι κατοικούνται αδιάλειπτα για σχεδόν 3.000 χρόνια. Η Άρτα ανήκει σε αυτές και μάλιστα ως πρωτεύουσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου άκμασε και αποτέλεσε το κέντρο της δυτικής Ελλάδας.

Ο Δήμος Αρταίων, σε κάθε προσπάθεια προβολής της περιοχής μας, προσπαθεί να αναδείξει ακριβώς αυτό: ότι περπατώντας στην Άρτα, περιδιαβαίνεις την ίδια την ιστορία, από την αρχαία Αμβρακία, στο ένδοξο Βυζάντιο και τη σύγχρονη πόλη.

Η στήριξη του Δήμου στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Νομού Άρτας, την καθ΄ ύλη αρμόδια Υπηρεσία για τα μνημεία αυτά, ήταν και είναι δεδομένη. Και μάλιστα πρόσφατα, με πρωτοβουλία του Χρήστου Τσιρογιάννη, το Κάστρο έγινε επιτέλους προσβάσιμο για όλους.

Είτε πρόκειται για ανάδειξη και προβολή, είτε για συμβολή σε στελέχωση προσωπικού – πρόσφατα ο Δήμος διέθεσε άτομα για τη φύλαξη του Κάστρου, έτσι ώστε να είναι επισκέψιμο όλες τις ημέρες της εβδομάδας και για περισσότερες ώρες – η στήριξή μας ήταν και είναι έμπρακτη, με γνώμονα αποκλειστικά το καλύτερο για την περιοχή μας.

Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι το πιο σημαντικό είναι να μάθουμε πρώτα εμείς την περιοχή μας και τους θησαυρούς που αυτή κρύβει, έτσι ώστε να γίνουμε οι καλύτεροι πρεσβευτές της σε όλο τον κόσμο.

Σε αυτό το πλαίσιο κινείται άλλωστε και η εφαρμογή «Πολιτιστικές Διαδρομές», η οποία θα είναι σύντομα διαθέσιμη και θα παρέχει στο χρήστη πληροφορίες και εμπειρία ξενάγησης από την αρχαία Αμβρακία έως και τη σύγχρονη ιστορία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

  Πως μπορεί να μπει η Άρτα δυνατά στον τουριστικό χάρτη;
Η Άρτα έχει αρχίσει να μπαίνει στον τουριστικό χάρτη της περιοχής, καθώς τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα από την πλευρά του Δήμου Αρταίων. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο Δήμος Αρταίων έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις τουρισμού τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, έχει εκδώσει σύγχρονο υλικό τουριστικής προβολής και έχει κάνει καταχωρίσεις σε αναγνωρισμένα έντυπα μέσα που ανήκουν στο χώρο του τουρισμού.

Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες άλλες ενέργειες του Δήμου Αρταίων, όπως οι «Πολιτιστικές διαδρομές» – μια προσπάθεια διαχείρισης, προβολής και ανάδειξης του πολιτιστικού προϊόντος της περιοχής μας ως ενιαίου συνόλου -, η σύνδεση Πρέβεζας – Κορωνησίας κατά τους θερινούς μήνες, η προσπάθεια ανάδειξης των μονοπατιών της ευρύτερης περιοχής, κ.α.

Σίγουρα όμως οι προσπάθειες του Δήμου δεν θα είναι αρκετές αν δε συνδυαστούν με ενέργειες και άλλων Φορέων της περιοχής, και ακόμα περισσότερο ιδιωτών. Ο ιδιώτης είναι αυτός που μπορεί να ελίσσεται και να πράττει άμεσα, όταν το απαιτούν οι ανάγκες, σε αντίθεση με το δημόσιο χώρο, όπου δυστυχώς οι διαδικασίες ελέγχονται σε πολλά επίπεδα, με αποτέλεσμα μια χρονοβόρα διαδικασία, η οποία κάποιες φορές φτάνει στο σημείο να κυνηγά τις εξελίξεις αντί να τις προλαβαίνει. Αυτό που χρειάζεται είναι υπομονή, επιμονή και συνέχεια, σε ένα χώρο που μας έχει αποδείξει πολλές φορές ότι αυτά τα τρία πράγματα αμείβονται σε βάθος χρόνου από τους τουρίστες /επισκέπτες.

Και μην ξεχνάμε, ότι για άλλους λόγους – που έχουν να κάνουν με τις προτεραιότητες άλλων Φορέων – η Άρτα καλείται να αντιμετωπίσει ένα άκρως ανταγωνιστικό χώρο.

Πρέπει, επιτέλους, να δούμε το δάσος κι όχι το δέντρο, να καθίσουμε όλοι μαζί και να αντιμετωπίσουμε τον προορισμό «Άρτα» ως ενιαίο και ως έτσι να πορευτούμε σε συνέργειες που θα έχουν στόχο την ανάπτυξη του συνόλου και όχι μεμονωμένων περιοχών της Ηπείρου.

  Υπάρχει σχέδιο στον Δήμο Αρταίων να συνδυάσετε τουρισμό, πολιτισμό και αθλητισμό;
Ο Δήμος Αρταίων δεν αντιμετωπίζει καταρχάς αυτές τις τρεις έννοιες ξεχωριστά. Αυτό που πιστεύουμε είναι ότι υπάρχουν πολιτιστικές εκδηλώσεις μπορούν να προσδώσουν τουριστική ώθηση στην αγορά της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Για το λόγο αυτό, προσπαθούμε να σχεδιάζουμε τις πολιτιστικές μας εκδηλώσεις με τρόπο ώστε να αποτελούν πόλο έλξης και για ανθρώπους που κατοικούν εκτός της Άρτας.

Βυζαντινή Εβδομάδα, Δρόμος του Γιοφυριού, Διάπλους Αμβρακικού, είναι μερικές από τις εκδηλώσεις που υπάρχουν στο ετήσιο ημερολόγιο πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Αρταίων και προσπαθούν να συνδυάσουν δύο ή/και περισσότερα θεματικά είδη τουρισμού.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο πολιτιστικός τουρισμός είναι ίσως το μεγαλύτερο κεφάλαιο του τουριστικού προϊόντος μιας περιοχής, και αυτός που συνήθως έλκει το μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών. Πόσοι από εμάς άλλωστε, επισκεπτόμενοι μια άλλη περιοχή, δεν κάνουμε είτε το σχεδιασμό του ταξιδιού είτε την επιλογή του τελικού προορισμού με βάση τα πολιτιστικά δρώμενα που θα δούμε εκεί; Ουσιαστικά, η σύνδεση του τουρισμού είτε με τον πολιτισμό είτε με τον αθλητισμό μιας περιοχής είναι αναπόφευκτη. Το θέμα είναι πώς και σε ποιο βαθμό συνδυάζονται αυτά, κι αυτό είναι που ουσιαστικά επηρεάζει την επιτυχία του τελικού «προϊόντος».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *