in

Η ένωση συλλόγων γονέων και κηδεμόνων Α/βάθμιας και Δ/βάθμιας εκπαίδευσης Δήμου Πρέβεζας για τη μεταφορά του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής


Με λύπη πληροφορηθήκαμε την απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για μεταφορά του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής από την Πρέβεζα στα Γιάννενα. Με αυτή την απόφαση υλοποιείται, σε έναν βαθμό, ο σχεδιασμός όλων, ανεξαιρέτως, των εμπλεκόμενων με την Παιδεία, τα τελευταία χρόνια. Σχεδιασμός που το μόνο που δεν παίρνει υπόψη είναι τις ανάγκες των φοιτητών, των καθηγητών, των εργαζόμενων, καθώς και τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες των ανθρώπων του μόχθου της περιοχής μας.

Ακόμα και τώρα την ύστατη στιγμή, το μόνο που διαπιστώνουμε, είναι η προσπάθεια των τοπικών αρχόντων να αποποιηθούν των ευθυνών τους για την αρνητική εξέλιξη της μεταφοράς του τμήματος στα Ιωάννινα. Πιστοί στη στρεβλότητα ότι τα οφέλη από ένα Πανεπιστημιακό τμήμα περιορίζονται στα ενοίκια κι αποδεχόμενοι τις ενδοπεριφερειακές εκπαιδευτικές και οικονομικές ανισότητες μέσα στην Ήπειρο, διεκδικούν για τα «μάτια του κόσμου» την παραμονή του Τμήματος χωρίς την ουσιαστική στήριξη και αναβάθμισή του. Άλλωστε ποτέ τα 22 χρόνια της λειτουργίας δεν συνέβαλλαν στην στήριξή του με ουσιαστικά μέτρα.

Η συσσωρευμένη επιστημονική γνώση του συγκεκριμένου τμήματος και το άξιο επιστημονικό δυναμικό του, έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στη στήριξη των σπουδαστών του, στην ολόπλευρη επιστημονική τους κατάρτιση, ώστε να αποτελέσουν το επιστημονικό δυναμικό που θα δώσει ώθηση στην πρόοδο της κοινωνίας. Αντ’ αυτού, το τμήμα πέφτει θύμα των ψευδεπίγραφων «οραμάτων» των «βιώσιμων» – «ανταγωνιστικών ΑΕΙ» και της «επιχειρηματικότητας» που μόνο στόχο έχει τη στελέχωση με φτηνό-ευέλικτο επιστημονικό δυναμικό των μεγάλων επιχειρήσεων της περιοχής και όχι μόνο.

Σ’ αυτά τα πλαίσια, το 2011-2012 και το 2017-2018 ψηφίστηκαν νόμοι που αναφέρονται στη νέα χωροταξία των ιδρυμάτων και προβλέπουν συγχωνεύσεις και μετακινήσεις τμημάτων, ενώ ταυτόχρονα μειωνόταν από το κράτος η χρηματοδότηση, το 2020 έχουμε την εξίσωση των πτυχίων των ΑΕΙ με τα πτυχία των κολεγίων και το περαιτέρω άνοιγμα της εκπαιδευτικής αγοράς. Το κερασάκι στην τούρτα έθεσε ο νόμος Κεραμέως, που με την τράπεζα θεμάτων και την ελάχιστη βάση εισαγωγής(ΕΒΕ) έριξε την οριστική ταφόπλακα. Οι μόλις 78 φοιτητές (οι 38 από τις Πανελλήνιες) που εισήχθησαν το νέο ακαδημαϊκό έτος στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Πρέβεζας έδειξαν τις πραγματικές προθέσεις των κυβερνώντων.

Καλούμε τους φοιτητές και τους εργαζόμενους να μην συναινέσουν στις αλλαγές και να απαιτήσουμε από την Κυβέρνηση την λειτουργία του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στην Πρέβεζα με επαρκή χρηματοδότηση , με μόνιμο προσωπικό, με δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές. Καμιά σκέψη για μεταφορά του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής από την Πρέβεζα. Καμιά συζήτηση επί προτάσεων και λύσεων που θα θέτουν εμπόδια στην ολοκλήρωση των σπουδών όλων των φοιτητών, στην κατοχύρωση των επαγγελματικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Το μέλλον και η μόρφωση των παιδιών μας είναι αδιαπραγμάτευτα.

       Ο Πρόεδρος                                                                                        Η Γραμματέας

Βενετικίδης Θεόδωρος                                                                               Χήκα Βασιλική