in

Η καινοτομία αποτελεί τη λέξη κλειδί για την μετάβαση στην μετά-Covid εποχή

Του Ντίνου Παπαδημητρίου
Σύμβουλος Επιχειρήσεων, MSc
Πολιτευτής ΝΔ Άρτας


Από το ξέσπασμα της πανδημίας στις αρχές του 2020, κατέστη φανερό ότι η υγειονομική κρίση θα αποτελέσει την απαρχή μιας νέας πραγματικότητας για την ανθρωπότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα τέλη Μαρτίου αποτελεί τη συνολική στρατηγική για τον μετασχηματισμό της οικονομίας και την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας.

Η καινοτομία είναι η λέξη κλειδί και αποτελεί τη βάση για ένα ρεαλιστικό παραγωγικό μοντέλο που θα οδηγήσει με σταθερά βήματα τη χώρα μας στην νέα εποχή, ώστε να ξεπεραστούν γρήγορα οι συνέπειες της πανδημίας, αλλά και των αποτυχημένων, αντι-αναπτυξιακών πολιτικών επιλογών της προηγούμενης διακυβέρνησης Σύριζα-ΑΝ.ΕΛ.

Για αυτή τη προσπάθεια όμως χρειαζόμαστε την υποστήριξη του Κράτους, των επιχειρήσεων και κυρίως των πολιτών, ώστε να ενσωματωθούν οι νέες τεχνολογίες στην εποχή που έρχεται.

Για την κυβέρνηση αλλά και για όλους εμάς που θέλουμε να δούμε μια διαφορετική Ελλάδα, που να στηρίζεται στις δυνάμεις της, καινοτομία αποτελεί η σύνδεση των δράσεων του σχεδίου «Ελλάδα 2.0», με τις δράσεις των χρηματοδοτικών εργαλείων του νέου ΕΣΠΑ, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του Αναπτυξιακού Νόμου, των Αγροτικών και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων ενίσχυσης.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρατηρήσαμε ότι ο τεχνολογικός – ψηφιακός τομέας, σε αντίθεση με άλλους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, όπως ο τουρισμός και η εστίαση, όχι μόνο δεν επηρεάστηκε αλλά ήταν και ο βασικός τομέας στήριξης όλων των υπολοίπων εκφάνσεων της λειτουργίας του Κράτους.

Από τη μία, η ανάπτυξη των υφιστάμενων ψηφιακών δικτυακών υποδομών είναι ζωτικής σημασίας και σύντομα η Ελλάδα εντός του 2021 θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις λίγες προς το παρόν χώρες στον κόσμο όπου θα είναι διαθέσιμη η υπηρεσία του «διαστημικού» ίντερνετ, προσφέροντας συνδέσεις ταχύτητας άνω των 100 Mbps σε σημεία της χώρας μας, τα οποία σήμερα επί της ουσίας δεν έχουν καθόλου κάλυψη, όπως ορεινοί οικισμοί και απομακρυσμένα νησιά.

Από την άλλη, η πανδημία επίσπευσε τον ψηφιακό τεχνολογικό μετασχηματισμό του Κράτους, όπου όλα τα προηγούμενα χρόνια η γραφειοκρατία αποτελούσε τον βασικό βραχνά της επικοινωνίας των πολιτών και των επιχειρήσεων με το Κράτος.

Τα πλεονεκτήματα είναι ορατά μπροστά μας στην καθημερινότητα που βιώνουμε ως πολίτες. Κάθε νέα υπηρεσία του Δημοσίου ψηφιοποιείται σύμφωνα με τα πρότυπα του gov.gr και εντάσσεται σε αυτό. Επίσης, μέσα στο 2021 σχεδιάζεται η ανάπτυξη διαφορετικών τρόπων επικοινωνίας μεταξύ πολιτών – επιχειρήσεων – Δημοσίου, και το σημαντικότερο, η απλοποίηση των διαδικασιών για τις χιλιάδες ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τα Επιμελητήρια της χώρας μπορούν να παίξουν ένα πολύ σημαντικό κομβικό ρόλο στο ρεαλιστικό και κοστολογημένο σχέδιο «Ελλάδα 2,0», συμβάλλοντας ουσιωδώς στην κοινή προσπάθεια Κυβέρνησης – Επιχειρήσεων – Πολιτών. Ρόλο συντονιστικό, σαν hub ενημέρωσης και θεσμικής στήριξης, ρόλο ουσιαστικός με την ενεργοποίηση των μικρομεσαίων και την παροχή ειδικευμένης τεχνικής βοήθειας όποτε χρειαστεί.

Τέλος στο κέντρο της πολιτικής του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» βρίσκεται η «νέα γενιά». Η δημιουργία 200 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας στην επόμενη εξαετία θα είναι αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Επιλογών που βασίζονται στην αύξηση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και της ενίσχυσης της εκπαίδευσης και γνώσης για το ανθρώπινο δυναμικό. Τόσο στην παραγωγή, μέσα από τις νέες τεχνολογίες, όσο και στην εστίασή μας για τη δημιουργία θέσεων υψηλής εξειδίκευσης και καλά αμειβόμενης εργασίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *