in

Η κρυφή ατζέντα της ΝΔ και ο νέος δικομματισμός με το ΠΑΣΟΚ | του Χρήστου Μέγα

Δημοσιογράφος,

υπ.Βουλευτής Άρτας με το ΠΑΣΟΚ–Κίνημα Αλλαγής


Προεκλογική περίοδος σφύζει από μεγάλα λόγια και παχυλές υποσχέσεις. Το καλύτερο μέτρο όμως είναι ο ρεαλισμός και η σύγκριση με τα πεπραγμένα κάθε κόμματος. Κυρίως πρέπει εμείς που διεκδικούμε την ψήφο των Πολιτών να αναδείξουμε τα κρυφά σχέδια και τις επιλογές που θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 26 Ιουνίου.

Η ΝΔ διακρίθηκε στο σαφάρι των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ και Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης) που πλήττουν τους περισσότερους και πιο αδύναμους. Έτσι συγκέντρωσε υπερέσοδα (συν 4 δισ. ευρώ το 2022) με τα οποία επιδόθηκε σε μια πρωτοφανή επιδοματική πολιτική επηρεασμού (αν όχι εξαγοράς) ψήφων.

Αυτό σχεδιάζει να συνεχίσει. Λέει ότι δεν μπορεί να μειωθεί ο ΦΠΑ γιατί χρειάζεται να παρουσιάσει πλεονάσματα από φέτος και για τα επόμενα… 40 χρόνια. (Ο ΦΠΑ ήταν στο 23% μέχρι το 2015 και ανέβηκε στο 24% από τον ΣΥΡΙΖΑ για να αυξήσει τα έσοδα και να παρουσιάσει πλεονάσματα ο κ.Τσίπρας την περίοδο 2016-19. Η ΝΔ το 2019 είχε πει ότι θα τον μειώσει. Τώρα λέει δεν μπορεί να γίνει…).

Θηριώδη πλεονάσματα

Πρώτον ο κ.Μητσοτάκης, αυθαίρετα και χωρίς διάλογο στη Βουλ, όρισε τα πλεονάσματα στο 2,2% του ΑΕΠ για το 2024 και άνω του 2,6% για τα επόμενα χρόνια.

Δεύτερον αυτά τα πλεονάσματα θα βγουν από τις πιο φτωχές ομάδες πληθυσμού. Μέσω της κατανάλωσης και από τον ΦΠΑ στα ήδη πρώτης ανάγκης.
Πέραν της άδικης επιβάρυνσης, αυτό μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Πλήττει την κατανάλωση και το βιοτικό επίπεδο. Στερεί εκατομμύρια πολίτες μιας άνετης κατοικίας με θέρμανση, απομακρύνει μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και μικρομεσαίους επαγγελματίες από μια πιο ποιοτική ζωή.

Αυτό είναι το κρυφό σχέδιο της ΝΔ και του κ.Μητσοτάκη!

Αντιθέτως, τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης τα προορίζει για τα μεγάλα πορτοφόλια. Εξ αυτών, τα 12 δισ. των χαμηλότοκων δανείων (επιτόκιο κάτω της μονάδας!), θα χορηγηθούν όλα σε ιδιώτες με τραπεζικά κριτήρια. Αυτό αποκλείει πάνω από 1.155.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και επιχειρήσεις από τη συμμετοχή σε προγράμματα. Το σχέδιο της ΝΔ απευθύνεται μόλις στο 4% των μεγάλων ή πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Σε λίγες οικογένειες δηλαδή.

Φόροι στη μεσαία τάξη

Προηγουμένως ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός του ΦΠΑ που προαναφέραμε, είχε αυξήσει του φόρους στη μεσαία τάξη, όπως την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ανάλογα με τον τζίρο/κέρδη, ή την προκαταβολή φόρου στο 100%. Και όλα αυτά προκειμένου να βγάλει καταστροφικά για την οικονομία και την κοινωνία υπερ-πλεονάσματα της τάξης του 5,5% του ΑΕΠ (2018 και 2019). Με τα οποία έδινε αφειδώς επιδοματάκια και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) χωρίς να συνοδεύεται αυτή την ενίσχυση με προγράμματα κατάρτισης, επανένταξης ή εξειδίκευσης και προσφοράς μιας νέας ευκαιρίας απασχόλησης. Αυτή την τακτική συνεχίζει και η ΝΔ.

Με βάση την «ακτινογραφία» των κυβερνήσεων των δύο κομμάτων έχουμε υπερφορολόγηση, κυρίως στη βάση της οικονομικής πυραμίδας, και αντιπαραγωγική ενθυλάκωση των διαθέσιμων πόρων από τους λίγους. Αντί αυτά τα κονδύλια να γίνουν καύσιμη ύλη μιας ανάπτυξης και να διαχυθούν τα οφέλη στην κοινωνία, δεσμεύονται υπέρ συγκεκριμένων οικογενειών…

Η ανάπτυξη θα ελέγξει το χρέος

Μόνο το ΠΑΣΟΚ προτείνει μελετημένα και κοστολογημένα την ανακατανομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανακάμψεις υπέρ των κοινωνικών υποδομών (ΕΣΥ, Δημόσιες Επενδύσεις, έργα υποδομής, ειδικά στην Περιφέρεια προκείμενου να μειώσουμε το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων) και χρηματοδότηση των παραγωγικών επενδύσεων στη βιομηχανία/βιοτεχνία. Έτσι ώστε να παράγουμε πιο φτηνά επώνυμα προϊόντα και να γίνει η οικονομία μας πιο εξωστρεφής.

Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ προτείνει πιο ήπια πλεονάσματα, περισσότερους πόρους στην ανάπτυξη, γιατί μόνο όταν αυξηθεί το εθνικό προϊόν/παρονομαστής θα μειωθεί ποσοστιαία και το χρέος/αριθμητής ως ποσοστό του ΑΕΠ. Θα εισέλθουμε έτσι στην ομάδα των αναπτυγμένων κρατών με βιώσιμο χρέος, κάτι που θα επιτρέψει περισσότερες επενδύσεις.

Οι Νέοι

Το Κίνημά μας έχει ένα σαφές σχέδιο για τη νεολαία μας και τις οικογένειες. Αφορολόγητο για την οικογένεια με παιδιά και ευκαιρίες απασχόλησης ώστε οι Νέοι μας να βρουν καλές δουλειές και με προοπτική στον Τόπο μας!

Το ΠΑΣΟΚ δεν στοχεύει στις οικογένειες του προκλητικού πλούτου που μπορούν να κληροδοτήσουν αφορολόγητα από 4,8 εκ. ευρώ σε κάθε τέκνο (μετοχές, καταθέσεις, ακίνητα στην αντικειμενικέ τιμή, άρα με διπλάσια εμπορική αξία), προκλητική ρύθμιση που υιοθέτησε η ΝΔ. Γι αυτό και ζητούμε να μειωθεί το αφορολόγητο στα 800.000 ευρώ ανά παιδί και πάνω από αυτό το όριο κλιμακωτή φορολόγηση.

Πανέρια στα… μπουζούκια

Το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται πρωτίστως για την οικονομική αναδημιουργία της πατρίδας. Γι αυτό επιμένει στην χαμηλή φορολόγηση των επενδύσεων. Μόνο έτσι οι εταιρείες έχουν κίνητρα να τοποθετήσουν και πάλι τα κέρδη στην Ελλάδα, αντί να τα πάρουν οι μέτοχοι αφορολόγητα μερίσματα και να φύγουν στο εξωτερικό ή να τα κάνουν… λουλούδια στα μπουζούκια (πληθωρισμός κερδών).

Με τις (νέες) επενδύσεις (από τα κέρδη) δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, εκσυγχρονίζεται η παραγωγή στην Ελλάδα και, ταυτόχρονα, ανεβαίνουν οι μετοχικές αξίες των επενδυτών.

Γι αυτό το ΠΑΣΟΚ αποτελεί την εναλλακτική απέναντι στην συντηρητική κυβέρνηση της ΝΔ. Μας επιτίθεται ο κ.Μητσοτήκης γιατί βάζουμε στο στόχαστρο μια κλειστή ομάδα που έχει δεσμεύσει τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους υπέρ ολίγων οικογενειών. Ενώ την ίδια στίγμα η κυβερνητική πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ με την επιδοματική πολιτική μέσω πόρων που συλλέγονται από την μεσαία τάξη, είναι αντιπαραγωγική και κοινωνικά αδιέξοδη.

Έτσι, μετά την αποτυχία της απλής αναλογικής επανερχόμαστε στον παλαιό δικομματισμό: συντήρηση/πρόοδος.

Γι αυτό το ΠΑΣΟΚ αποτελεί εναλλακτική κυβερνητική δύναμη απέναντι στη ΝΔ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *