in

Η ΛΑ.ΣΥ. Δήμου Ζηρού για τις κατασκηνωτικές ανάγκες των παιδιών


Το ερώτημα έρχεται και επανέρχεται αυτήν την περίοδο στις οικογένειες με παιδιά, οι οποίες, για τους τρεις μήνες του καλοκαιριού που παραμένουν τα σχολεία κλειστά, αναζητούν πού θα αφήσουν τα παιδιά τους, αλλά και το πώς θα απασχοληθούν με τρόπο δημιουργικό, ευχάριστο, συμβατό με τις ανάγκες της ηλικίας τους.

Γιατί η ανάγκη των παιδιών για επαφή με τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τη φύση, τους συνομηλίκους τους, για ποιοτικό χρόνο με τους γονείς τους, όχι μόνο «δεν κάνει διακοπές», αλλά μετά τους εντατικούς ρυθμούς της σχολικής χρονιάς είναι παραπάνω από επιβεβλημένη. Την ίδια στιγμή μάλιστα που οι διακοπές αποτελούν πολυτέλεια για τη λαϊκή οικογένεια, αν και ζούμε σε μια χώρα που βρίσκεται στην κορυφή των παγκόσμιων τουριστικών προορισμών.

Για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν, πολλοί γονείς αναγκάζονται να προσαρμόσουν τις δουλειές τους. Τα τελείως αντίθετα ωράρια ανάμεσα στο ζευγάρι, η τηλεργασία και η άδεια άνευ αποδοχών είναι δυστυχώς «μέσα στο πρόγραμμα», σμπαραλιάζοντας πολλές φορές την οικογενειακή ζωή. Άλλοι αξιοποιούν την πολύτιμη βοήθεια των παππούδων και των γιαγιάδων.

Τα αδιέξοδα για τους γονείς είναι μεγαλύτερα όταν τα παιδιά είναι μικρά, αλλά αντίστοιχη ανησυχία υπάρχει και για τα παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών, που δεν τα βοηθά η απουσία δημιουργικής και φροντισμένης για την ηλικία τους απασχόλησης σε ένα τόσο μακρύ και συνεχόμενο διάστημα. Για παράδειγμα, όσο μεγαλώνει η ηλικία τόσο πιο συχνή είναι η εικόνα παιδιών και νέων που περνούν ατελείωτες ώρες μπροστά στην οθόνη, συσσωρεύοντας μια σειρά πολύπλευρα αρνητικές συνέπειες κοινωνικοσυναισθηματικές, σωματικές αλλά και μορφωτικές.

Εμείς, ως Λαϊκή Συσπείρωση, θεωρούμε τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, όλων των ηλικιών, με ξεχωριστή μέριμνα για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, αναφαίρετο δικαίωμα, που πρέπει να προσφέρεται και να καλύπτεται καθολικά, αναβαθμισμένα, σύγχρονα, στο μέτρο των σημερινών δυνατοτήτων, από τις οποίες προκύπτει και το εύρος των σημερινών αναγκών των παιδιών. Χρειάζεται και είναι απόλυτα ρεαλιστικό σήμερα να αναπτυχθεί ένα πλούσιο παιδαγωγικό πρόγραμμα με αθλητικές, πολιτιστικές και γνωστικές δραστηριότητες που θα συμβάλλει στην αφομοίωση των ήδη κατακτημένων γνώσεων και θα «εμπλουτίζει» την προσωπικότητα του παιδιού φέρνοντάς το σε επαφή με τα αθλήματα, τις τέχνες, τη φύση, καθώς οι ποικίλες, πολύμορφες δραστηριότητες συμβάλλουν στην ολόπλευρη ανάπτυξη, καλλιέργεια των κλίσεων, των ικανοτήτων, των ενδιαφερόντων, στην, εν γένει, ισόρροπη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.

Κάποιοι Δήμοι, υλοποιούν αντίστοιχα προγράμματα, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, κάποιοι χρησιμοποιώντας τους χώρους των σχολείων που έτσι ή αλλιώς αυτή την περίοδο είναι κλειστά, κάποιοι εισπράττοντας δίδακτρα.

Αποκορύφωμα η Δημοτική αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Πάτρα, όπου 1100 παιδιά μεταφέρονται, σιτίζονται και παρακολουθούν εξειδικευμένα προγράμματα εντελώς δωρεάν, στο καμπ του Δήμου στο Ρίο, από τις 9 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα.

Στην περιοχή μας, έχουμε το πλεονέκτημα της ύπαρξης ενός εξαιρετικού χώρου, αυτόν στο Ζηρό, όπου θα μπορούσε να σχεδιαστεί η δημιουργία δημοτικής κατασκήνωσης, προκειμένου να καλυφθούν ενιαία, με παιδαγωγικούς όρους, δημόσια και δωρεάν, οι πάγιες κατασκηνωτικές ανάγκες των παιδιών μας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ρωτώντας τη Δημοτική αρχή, γιατί δεν ανέλαβε αντίστοιχες πρωτοβουλίες το προηγούμενο διάστημα. Προφανώς και δεν υπήρξε απάντηση.

Οι συμπολίτες μας να βγάλουν συμπεράσματα και στις επόμενες δημοτικές εκλογές να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης, της παράταξης που οι θέσεις και οι προτάσεις ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και που σταθερά βρίσκεται στο πλευρό τους.

Μενέλαος Γείτονας, Δημοτικός Σύμβουλος Ζηρού, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και υποψήφιος Δήμαρχος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *