in ,

«Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία» “Η ωραία Ελένη του Όφενμπαχ ” πάει 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας


Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
«Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία»
‘Η ωραία Ελένη του Όφενμπαχ ‘ πάει 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

Κορνήλιος Σελαμσής
Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ
Όπερα για εφήβους
Μουσική διεύθυνση: Στάθης Σούλης / Κυριακή Κουντούρη
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός

Η Εθνική Λυρική Σκηνή και οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις- με τη συμμετοχή μαθητών του 4ου Γυμνασίου Πρέβεζας- παρουσίασε τη δεύτερη και ιδιαίτερα φιλόδοξη φάση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία»,

Το πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, αλλά και στους κοινωνικούς προβληματισμούς των εφήβων τού σήμερα, αυτή τη φορά απευθύνεται σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στοχεύει στην εξοικείωση των νέων με την τέχνη του λυρικού θεάτρου μέσα από τη συμμετοχή τους σε μια διαδραστική παράσταση όπερας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η ΕΛΣ παρουσιάζει τη νέα ξεκαρδιστική όπερα του Κορνήλιου Σελαμσή Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ σε λιμπρέτο Αλεξάνδρας Κ* και σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού. Η συναρπαστική διαδρομή ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2023 από τα σχολεία της Αττικής με μεγάλη επιτυχία και συνεχίζει σε Γυμνάσια σε όλη την Ελλάδα μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς Πόρους ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ταξίδεψε στις 17 & 18 Μαΐου 2023 στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας με στόχο να ξεναγήσει με πρωτότυπο τρόπο τους εφήβους στον πολύπλευρο κόσμο της όπερας.
Την Τετάρτη 17 Μαΐου τρεις ομάδες αποτελούμενες από 25 μαθητές η καθεμία στο αμφιθέατρο και στις αίθουσες πολυμέσων του 4ου Γυμνασίου Πρέβεζας συμμετέχουν ενεργά στη δράση έχοντας την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά τη μοναδική εμπειρία του δημιουργικού παλμού της προετοιμασίας της παράστασης και να εμπλακούν βιωματικά σε αυτήν. Τα βιωματικά εργαστήρια συντόνισαν οι Ιωάννα Λιούτσια (Καλλιτεχνική εκπαιδεύτρια υποκριτικής για το εργαστήριο της ρυθμικής aπaγγελiaς) Χρυσούλα Πολυτίδου (Καλλιτεχνική εκπαιδεύτρια μουσικής για το εργαστήριο του ηχοτοπίου) Ζωή Αρβανίτη (Καλλιτεχνική εκπαιδεύτρια Εικαστικών /σκηνογραφίας για το εργαστήριο ψηφιακής σκηνογραφίας )
Την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 στο Αμφιθέατρο του 2ου Λυκείου Πρέβεζας η ομάδα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τη συμμετοχή των μαθητών του 4ου Γυμνασίου Πρέβεζας παρουσίασαν το νέο έργο του αναγνωρισμένου Έλληνα συνθέτη Κορνήλιου Σελαμσή, το οποίο είναι βασισμένο στην πολυαγαπημένη οπερέτα του πατέρα της γαλλικής οπερέτας Ζακ Όφενμπαχ «Η Ωραία Ελένη», αποτελώντας ωστόσο μια καινούρια όπερα.
Όπως επισημαίνει ο συνθέτης, πρόκειται για «ένα κράμα δύο μουσικών εγχειρημάτων: αφενός της παλιάς και αγαπητής κωμικής οπερέτας του Όφενμπαχ και αφετέρου μιας καινούριας όπερας – ή ίσως ενός έργου μουσικού θεάτρου που έχει εγκλωβίσει μέσα του θραύσματα από το παρελθόν». Το λιμπρέτο –βασισμένο στα πρωτότυπα κείμενα των Ανρί Μεγιάκ και Λυντοβίκ Αλεβύ– υπογράφει η Αλεξάνδρα Κ*, ενώ τη σκηνοθεσία ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Γιάννης Καλαβριανός. Το σκηνικό, τα κοστούμια και το βίντεο-animation επιμελείται ο Πέτρος Τουλούδης, την κινησιολογία η Μαριάννα Καβαλλιεράτου και τους φωτισμούς ο Νίκος Βλασόπουλος. Τη μουσική διεύθυνση μοιράζονται ο Στάθης Σούλης και η Κυριακή Κουντούρη, ενώ στη διανομή και το μουσικό σύνολο συναντούμε πληθώρα ταλαντούχων Ελλήνων μονωδών και μουσικών.

Το έργο βασίζεται στον ελληνικό μύθο, διαδραματίζεται στη Σπάρτη και στο Ναύπλιο και συστήνει τον μύθο της Ωραίας Ελένης μέσα από μια σύγχρονη και ξεκαρδιστική ματιά που πραγματεύεται ζητήματα έμφυλων στερεοτύπων, ρόλων και ταυτοτήτων. Αυτό σημειώνει και ο σκηνοθέτης: «Προσπαθήσαμε να αντιληφθούμε τους προβληματισμούς των εφήβων της εποχής με τη μεγαλύτερη δυνατή ειλικρίνεια».
Η πρώτη ημέρα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία με την ολοκλήρωση των 3 εργαστηρίων μύησης των μαθητών διευκολυντών – στο χώρο του 4ου Γυμνασίου και ακολούθησε η παράσταση την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 στο αμφιθέατρο του 2ου Λυκείου Πρέβεζας , στις 10.00 η ώρα το πρωί για το σύνολο των μαθητών και των εκπαιδευτικών του σχολείου.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους ανθρώπους της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και ιδιαίτερα στην ομάδα των συντελεστών (μουσικοί και τραγουδιστές ) που ταξίδεψαν στην Πρέβεζα – ανάμεσα τους ήταν και η Πρεβεζάνα , Σμαράγδα Βαγγέλη , η «Η ωραία Ελένη της παράστασης – και στο σχολείο μας , το ενέταξαν στο εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ‘ Η Όπερα διαδραστικά στα σχολεία’ , ως ένα από τα 80 και πλέον περίπου σχολεία που συμμετέχουν πανελλαδικά και έδωσαν στους μαθητές μας αυτήν τη μοναδική εμπειρία !


Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία

Κορνήλιος Σελαμσής : Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ
Όπερα για εφήβους

Λιμπρέτο: Αλεξάνδρα Κ*
Μουσική διεύθυνση: Στάθης Σούλης / Κυριακή Κουντούρη
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνικά, κοστούμια, βίντεο-animation: Πέτρος Τουλούδης
Χορογραφία, κινησιολογία: Μαριάννα Καβαλλιεράτου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Παπαδάκης
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Γιούλη Στυλιανίδου
Μουσική προετοιμασία μονωδών: Χρήστος Σακελλαρίδης, Σπύρος Σουλαδάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *