in ,

Η Πολιτική και ο Πολίτης – Έρχονται Ρυθμίσεις | του Γιώργου Θεοδόση

Φοροτεχνικός – Λογιστής
Πρόεδρος Ένωσης Φοροτεχνικών Άρτας-Φιλιππιάδας
Μέλος του ΔΣ της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών ΠΟΦΕΕ


Οι μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φτάνουν σε πολλαπλάσιο βαθμό στον δανειολήπτη με αποτέλεσμα δόσεις δανείων 500 ευρώ το μήνα, να ξεπερνούν πλέον τα 700 ευρώ.

Αυξήσεις δόσεων που δεν μπορούν να γίνουν εξυπηρετήσιμες σε μία περίοδο που το διαθέσιμο εισόδημα μειώνεται λόγω ακρίβειας, με αποτέλεσμα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια άνω των 90 ημερών να αυξάνονται. Οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν δώσει εντολές για την άμεση αντιμετώπιση των νέων “κόκκινων” δανείων από τα τραπεζικά καταστήματα, ώστε να μην χαλάσει η θετική εικόνα αντιμετώπισης των NPL’s που είχε δημιουργηθεί. Έτσι για κάθε μη εξυπηρετούμενο δάνειο άνω των 90ημερών, καλούνται οι δανειολήπτες να προχωρούν σε ρυθμίσεις που τις περισσότερες φορές είναι ευνοϊκές.

Στις τράπεζες, τα δάνεια της περιόδου 2021-2022 έχουν αρχίσει να “κοκκινίζουν”, κυρίως τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά. Επισήμως οι τράπεζες θεωρούν ότι δεν υπάρχει κανένα σημαντικό θέμα αλλά το γεγονός ότι δέχθηκαν κατόπιν εισηγήσεως και της ΤτΕ και της κυβέρνησης να δημιουργήσουν την πλατφόρμα δείχνει ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό.

Το έχουμε αναφέρει δεκάδες φορές, εκλογές έχουμε και οι παροχές διαδέχονται η μία την άλλη. Μετά από μεγάλή πίεση της κοινωνίας η Κυβέρνηση φαίνεται να προχωρά σε νέες έκτακτες ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία και τα Ταμεία. Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπεται ότι θα ανακοινωθούν μέσα στο μήνα θα περιλαμβάνουν πολλές δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν αρχίσει να σωρεύονται ξανά σε εφορία, δήμους και ασφαλιστικά ταμεία. Οι συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, οι τελικές αποφάσεις όμως αναμένονται τέλη Φεβρουαρίου. Το σχέδιο προβλέπει και πάνω από 60 δόσεις σε εφορία, δήμους και ασφαλιστικά ταμεία. Στόχος είναι το νέο πρόγραμμα δόσεων να τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο. Θα αφορά νέα χρέη, όχι όμως όσα έχουν δημιουργηθεί μέσα στο 2023, τα οποία θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί ολοσχερώς ή να έχουν μπει σε πάγια ρύθμιση με 24 ή έως 48 δόσεις. Στις συζητήσεις που έχουν γίνει στο οικονομικό επιτελείο, εκτιμάται ότι το Δημόσιο έχει τα ταμειακά διαθέσιμα για να υποστηρίξει πολλές ρυθμίσεις. Το ζητούμενο είναι να πάρει και το αντίστοιχο σήμα για τις ρυθμίσεις από την Ε.Ε. επειδή κάποιες εξ’ αυτών αντίκεινται στην Οδηγία κατά των Κρατικών Επιδοτήσεων (ή της επιτήρησης για να το πούμε κομψά).

Προσωπικά πιστεύω ότι είναι επιτακτικές αυτές οι ρυθμίσεις τόσο για εφορία όσο και για ασφαλιστικά ταμεία, με δόσεις μεγαλύτερες των 120 και όχι των 60 γιατί τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί σε συνδυασμό με την τακτοποίηση των τρεχούμενων οικονομικών απαιτήσεων δε κάνουν βιώσιμη καμία ρύθμιση με διψήφιο αριθμό δόσεων.

Εκτός από τις ρυθμίσεις υπάρχει και άλλο ένα εργαλείο που μπορούν οι οφειλέτες να κάνουν χρήση. Αναφέρομαι στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών. Σωστά μπορεί να θυμάστε οι περισσότεροι, είναι αυτός που πέρασε από «σαράντα κύματα» θεσμοθετήθηκε από την προηγουμένη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λοιδορήθηκε από την τότε αντιπολίτευση της ΝΔ και σήμερα που πολιτικά αντιστράφηκαν οι ρόλοι αναβαθμίζεται και σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα τώρα δουλεύει σωστά και όχι πριν!

«Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών αποδεικνύουν ότι αυτός λειτουργεί, πλέον, ικανοποιητικά.» αναφέρει ο Υπουργός ο μεγαλύτερος επικριτής του Εξωδικαστικού έως το 2019. Στη συνέχεια των δηλώσεών του αναφέρει:

“Η πρόοδος που έχει συντελεστεί είναι ιδιαίτερα σημαντική τους τελευταίους μήνες, καθιστώντας αυτό το εργαλείο το πιο επιτυχημένο των τελευταίων 12 ετών για την αντιμετώπιση του σοβαρού ζητήματος του ιδιωτικού χρέους, μεταξύ αυτών που θέσπισαν διαδοχικές κυβερνήσεις. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 3.320 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς το Δημόσιο και προς χρηματοδοτικούς φορείς, συνολικού ύψους 1,08 δισ. ευρώ. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το συνολικό ύψος των ρυθμισμένων οφειλών έφθανε, μόλις, τα 300 εκατ. Ευρώ.

Όμως, τα παραπάνω στοιχεία δεν αποτελούν στοιχείο πανηγυρισμού, αλλά απόδειξη ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι – κυρίως οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, και, δευτερευόντως, οι τράπεζες – διαθέτουμε τη δυναμική να κάνουμε πολύ περισσότερα, αυξάνοντας περαιτέρω το ποσοστό αποδοχής καθώς και το ύψος των ρυθμίσεων που υλοποιούνται».

Τελικά καλός ή κακός ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών;

Άχρηστος ή το πιο επιτυχημένο εργαλείο των τελευταίων 12 ετών ο Εξωδικαστικός;

Η σημερινή Κυβέρνηση τον αναβάθμισε και η προηγούμενη που τον θέσπισε κακώς τον εφάρμοσε;

Αυτά έχει η Πολιτική αλλά συνεχίζει πολλές φορές να ταλαιπωρεί ( ; ) αυτόν που πρέπει να υπηρετεί! Τον Πολίτη.

Καλή Δύναμη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *