in ,

Η τοπική ανάπτυξη είναι στο χέρι μας | του Γιώργου Θεοδόση

Φοροτεχνικός – Λογιστής
Πρόεδρος Ένωσης Φοροτεχνικών Άρτας-Φιλιππιάδας
Μέλος του ΔΣ της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών ΠΟΦΕΕ


Οι γιορτινές ημέρες του Πάσχα έφυγαν και σιγά σιγά μας εγκαταλείπουν και οι τελευταίοι επισκέπτες των ημέρων. Πραγματικά οι περιφέρεια γέμισε με κόσμο κίνηση και ζωντάνια. Το μήνυμα αυτό αποδεικνύει πόσο ανάγκη έχει η περιφέρεια από ανάπτυξη και κίνητρα για να μη ξαναφύγουν νέοι άνθρωποι και να επιστρέψουν κάποιοι από αυτούς. Μεγάλη κίνηση με κερδισμένο τον κλάδο της εστίασης αφού ο κόσμος έχει την ανάγκη να βρεθεί με φίλους συγγενείς και να ξεχαστεί από τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Πάντως είναι ευδιάκριτο και ότι η περιφέρεια χρειάζεται «λίπασμα» για να ζωντανέψει. Και όσο αφορά την Περιφέρεια Ηπείρου, έχει δημιουργηθεί ένας υδροκεφαλισμός. Μια πρωτεύουσα ζωντανή και άλλοι τρεις Νομοί στην εντατική.

Η επόμενη μέρα των φετινών εκλογών και ειδικά των αυτοδιοικητικών και όσοι εκλεκτοί των ψηφοφόρων εκλεγούν θα πρέπει να αλλάξουν πολιτική. Να ανασκουμπωθούν και να φερθούν δίκαια και ισομερώς στους κατοίκους αυτής της όμορφης γωνιάς της Ελλάδος. Χρειαζόμαστε ενεργούς ανθρώπους και όχι αυτούς που βρίσκονται σε «πολιτική χειμερία νάρκη». Άνθρωποι αξιοπρεπείς, συνεπείς στο ρόλο που θα υπηρετήσουν, διεκδικητές που στο τέλος της θητείας οι πόλεις τους ή οι Νομοί που θα εκπροσωπούν δε θα είναι ουραγοί των εξελίξεων. Ένα από τα καλύτερα «λιπάσματα» όπως αναφέρω παραπάνω είναι τα ευρωπαϊκά προγράμματα που οι χρηματοδοτήσεις τους φέρουν ανάπτυξη. Θα πρέπει η ίδια τοπική αυτοδιοίκηση να τρέξει πολλά από αυτά άλλα είναι υποχρεωμένη σε συνεργασία με τα Εμπορικά Επιμελητήρια να στήσει και τα κατάλληλα κέντρα ενημέρωσης για τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο.

Με τη ευκαιρία για όσα γράφτηκαν παραπάνω να αναφέρω ότι σήμερα υπάρχουν πολλά ενεργά προγράμματα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως:

Δέσμη Δράσεων «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ»

Δράση 1 – Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ:

Η Δράση ενθαρρύνει επενδυτικά σχέδια, που στοχεύουν στην αξιοποίηση και ανάπτυξη συγχρόνων τεχνολογιών, στην αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων ή/ και παρεχόμενων υπηρεσιών και εν γένει δραστηριοτήτων τους, πριμοδοτώντας ενέργειες οι οποίες αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες, υποδομές και βέλτιστες πρακτικές σε θέματα ενεργειακής αναβάθμισης και κυκλικής οικονομίας.

Δικαιούχοι είναι οι υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες μεταξύ άλλων θα πρέπει πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης:

— Να έχουν τουλάχιστον μία (1) πλήρη κλεισμένη διαχειριστική χρήση.

— Να Δραστηριοποιούνται ουσιωδώς (Κύριος Κωδικός Δραστηριότητας ή ως Κωδικός Δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα έσοδα) σε έναν (1) επιλέξιμο ΚΑΔ.

Να έχουν τρείς (3) τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης

Ποσοστό επιχορήγησης είναι έως 40%.

 

Δράση 2 – Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ:

Η Δράση ενθαρρύνει επενδυτικά σχέδια που στοχεύουν στην αξιοποίηση και ανάπτυξη συγχρόνων τεχνολογιών, στην αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων ή/ και παρεχόμενων υπηρεσιών και εν γένει δραστηριοτήτων τους, πριμοδοτώντας ενέργειες οι οποίες αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες, υποδομές και βέλτιστες πρακτικές σε θέματα ενεργειακής αναβάθμισης και κυκλικής οικονομίας.

Δικαιούχοι είναι οι υφιστάμενες Μικρές, Πολύ Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις, οι οποίες, μεταξύ άλλων, θα πρέπει πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης:

— Να έχουν τουλάχιστον μία (1) πλήρη κλεισμένη διαχειριστική χρήση.

Να δραστηριοποιούνται ουσιωδώς (Κύριος Κωδικός Δραστηριότητας ή Κωδικός Δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα έσοδα) σε έναν (1) επιλέξιμο ΚΑΔ δραστηριότητας.

Να έχουν δύο (2) τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

 

Ελάχιστος / μέγιστος επιχορηγούμενος προϋπολογισμός

Από 30.000€ έως και 200.000€

Ποσοστό ενίσχυσης

Έως 40% ανάλογα με το είδος των δαπανών.

Επιλέξιμες Δαπάνες Δέσμης Δράσεων
⚫ Κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος
⚫ Μηχανήματα – Εξοπλισμός (Συμβατικές Δαπάνες)
⚫ Εξοπλισμός (GREEN)
⚫ Πιστοποίηση Προϊόντων – Υπηρεσιών – Διαδικασιών
⚫ Υπηρεσίες Σχεδιασμού Συσκευασίας – Ετικέτας – Branding
⚫ Δαπάνες Προβολής και Εξωστρέφειας
⚫ Συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις
⚫ Τεχνικές Μελέτες & Συμβουλευτικές Υπηρεσίες
⚫ Μεταφορικά Μέσα (GREEN) – Υποχρεωτικά ηλεκτρικά οχήματα
⚫ Μισθολογικό κόστος νέων εργαζομένων – (νέο προσωπικό από 1 έως 3 ΕΜΕ )
⚫ Έμμεσες δαπάνες

 

Και δεν είναι μόνο αυτά αλλά υπάρχουν πολλά ενεργά προγράμματα και ενδεικτικά αναφέρουμε τα παρακάτω:

Δέσμη Δράσεων «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» που και αυτό χωρίζεται σε επιμέρους δράσεις που ανάλογα με τα κριτήρια μπορεί να ενταχθεί η κάθε επιχείρηση και είναι Δράση 1 – Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ, Δράση 2 – Προηγμένος Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ, Δράση 3 – Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής ΜμΕ.

Επιτακτική ανάγκη η αλλαγή πολιτικής με δημιουργία κινήτρων με την αξιοποίηση των υφιστάμενων εργαλείων. Θα πρέπει να γυρίσουμε το κουμπί από τον αυτόματο πιλότο και να αναλάβουμε την πλοήγηση του τόπου μας. Και αυτό είναι στο χέρι μας!

Καλή Δύναμη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *