Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε πρόεδρο, διαμορφώνει τα όργανά του, έχει μπροστά του το Συνέδριό του. Ήθελα έναν απολογισμό της περιόδου Κασσελάκη και ποιος είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ: Ένα μικρομεσαίο κόμμα που θα αναζητά το ρόλο του;
Βγαίνουμε από μια χρονιά με παραπολιτική, τοξικότητα, διχασμό και πρόσφατα έναν κοινοβουλευτικό ακρωτηριασμό που – σε αντίθεση με τη λαϊκή ετυμηγορία – στέρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ευτυχώς αυτή η αρνητική παρένθεση έκλεισε και γίνονται τα πρώτα βήματα επανεκκίνησης. Δεν είναι εύκολη η προσπάθειά μας, αλλά δεν είναι μια προσπάθεια χαμηλών προσδοκιών. Όχι δεν συμβιβαζόμαστε με το ρόλο ενός μικρομεσαίου κόμματος. Στόχος μας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να μεγαλώσει και να γίνει ξανά ο κεντρικός πυλώνας του προοδευτικού χώρου.
Το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη μπορεί να κερδίσει μόνο του τη ΝΔ; Και αν όχι ποια για εσάς είναι η λύση;
Σε καμία περίπτωση το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κερδίσει τη ΝΔ, αλλά ούτε και να ηγηθεί στη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Αν με ρωτάτε γιατί, την απάντηση την πήραμε στην πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη, όπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε έμφαση στην ανάγκη της συναίνεσης και όχι της αντίθεσης σε μια κυβέρνηση που πλήττει την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και έχει κακοποιήσει τους δημοκρατικούς θεσμούς. Η χώρα και η κοινωνία δεν έχουν ανάγκη από μια συναινετική και βολική αντιπολίτευση, αλλά από μια μαχητική και ενοχλητική αντιπολίτευση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο χρειάζεται ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ώστε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στη ΝΔ.
Με το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσατε να συνεργαστείτε; Αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις;
Σαφέστατα, όπως και με άλλες προοδευτικές δυνάμεις που είναι διατεθειμένες να συμβάλλουν σε ένα προοδευτικό κυβερνητικό σχέδιο ριζοσπαστικού ρεαλισμού. Που από τη μία θα έχει σαφείς διαφορές από την πολιτική της ΝΔ, τις οποίες θα τις καταλαβαίνει στην καθημερινότητα της η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Από την άλλη, όμως, θα λαμβάνει υπόψιν τους περιορισμούς και τις δυνατότητες της χώρας σε ένα σύνθετο διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον. Σε κάθε περίπτωση, η μίνιμουμ προϋπόθεση είναι η καθαρή και αδιαπραγμάτευτη στάση απέναντι στη Δεξιά. Σε αυτό το ερώτημα, το ΠΑΣΟΚ είναι που πρέπει να απαντήσει. Δεν κατανοώ, για παράδειγμα, για ποιον λόγο οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν τη συμπερίληψη μέλους της Ακροδεξιάς στη θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου της νέας Κομισιόν, σε αντίθεση με την Αριστερά και σημαντικό μέρος του Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.
Οι όποιες διεργασίες στην προοδευτική παράταξη πρέπει να ολοκληρωθούν πριν τις εκλογές;
Η ερώτηση κατά τη γνώμη μου είναι άλλη κύριε Σκουρή: Αντέχουμε μια τρίτη τετραετία Μητσοτάκη; Όποιοι απαντούμε σε αυτό το ερώτημα “όχι”, πρέπει να κάνουμε ό,τι πρέπει ώστε στις επόμενες εκλογές να προκύψει προοδευτική κυβέρνηση. Με δεδομένο τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο, όπου στην ουσία χωρίς τον πρώτο δεν σχηματίζεται κυβέρνηση, αυτό σημαίνει ότι στις επόμενες εκλογές θα πρέπει να υπάρχει μια πολιτική δύναμη που θα χτυπήσει “στα ίσια” τη ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει ήδη αναφερθεί στην ανάγκη για μια μεγάλη προοδευτική εκλογική συνεργασία απέναντι στη ΝΔ. Αν δεν το κάνουμε αυτό οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις, φοβάμαι ότι το κενό θα το καλύψει η ακροδεξιά.
Ο Σ. Φάμελλος απηύθυνε πρόσκληση επιστροφής σε όσα στελέχη έχουν φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ από το 2019 και μετά. Πόσο αφορά και τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη σας με τη Νέα Αριστερά;
Η πρόσκληση αφορά κάθε αριστερό, προοδευτικό πολίτη, που αισθάνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι το κόμμα του, αλλά έχει απογοητευτεί και έχει απομακρυνθεί, όχι μόνο λόγω των γεγονότων της τελευταίας χρονιάς, αλλά και παλιότερα. Όσον αφορά τη Νέα Αριστερά, είναι γνωστή η θέση μου ότι ήταν λάθος επιλογή η αποχώρησή τους. Τόσο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπου απέτυχαν να εκλέξουν ευρωβουλευτή, όσο και οι μετέπειτα εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, από την μομφή στον Στέφανο Κασσελάκη έως την εκλογή του Σωκράτη Φάμελλου, επιβεβαιώνουν πόσο βιαστική και επιπόλαιη ήταν η επιλογή τους. Ωστόσο, δεν πέρασαν πολλές ημέρες από τη συγκρότηση της Νέας Αριστεράς σε κόμμα, άρα με αυτό το δεδομένο θα πρέπει να δούμε τις δυνατότητες συγκλίσεων και συνεργασίας.
Θα ήθελα την προσωπική σας γνώμη για την πρόταση Χαρίτση για την υποψηφιότητα Ράμμου. Θα τη στηρίξετε;
Κύριε Σκουρή, εδώ υπάρχει ένα μείζον θεσμικό ζήτημα και δεν μπορεί να μας απασχολεί μόνο μια συζήτηση ονοματολογίας. Έχουμε μία κυβέρνηση της ΝΔ που άλλαξε το Σύνταγμα για να μπορεί να εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 151 ψήφους. Δηλαδή από μία μακροχρόνια παράδοση ευρύτερης συμφωνίας των κομμάτων για τον κορυφαίο πολιτειακό παράγοντα, ως ένδειξη ελάχιστης εθνικής συνεννόησης, πήγαμε στη λογική όπου ένα κόμμα με την πλειοψηφία μπορεί να εκλέγει Πρόεδρο. Καταλαβαίνουμε όλοι τι σημαίνει αυτό για τον θεσμό. Πολύ περισσότερο όταν η ΝΔ, μετά το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, άνοιξε αυτή τη συζήτηση με γνώμονα τις εσωκομματικές της διευθετήσεις. Άρα, το μείζον είναι να μην έχουμε μια μονοκομματική επιλογή και σε αυτό θα ήθελα να σταθώ τώρα.
Στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεστε δίπλα σας τον Αλέξη Τσίπρα; Και ποιος θα είναι ο ρόλος του στο μέλλον;
Το ρόλο του τον επιλέγει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν θα πω εγώ ούτε κανείς άλλος ποιος θα είναι αυτός. Το βέβαιο είναι ότι οι δημόσιες παρεμβάσεις του για τα μεγάλα ζητήματα – την οικονομία, την εξωτερική πολιτική, το κράτος δικαίου – προκαλούν αίσθηση και αντιδράσεις από την κυβέρνηση, που σημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι κρίσιμος παράγοντας στο πολιτικό σύστημα. Από εκεί και πέρα, ο Αλέξης Τσίπρας είναι δίπλα μας, νοιάζεται και πονάει το κόμμα μας και μας στηρίζει έμπρακτα και ουσιαστικά.