in , ,

« Και ας μη νικήσουμε ποτέ θα τραγουδάμε πάντα»


Ο Γιάννης Μάγγος πατέρας του δολοφονημένου Βασίλη Μάγγου επ’ αφορμή της εκδήλωσης της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας μιλά στον Χρήστο Τσουτση και την ΔΦ για τον γιο του , την υπόθεση ξυλοδαρμού του παιδιού του, τις τελευταίες δικαστικές εξελίξεις, τον αγώνα για δικαιοσύνη και την αστυνομική βία.

 

 

Χαίρομαι που ήρθα στην Πρέβεζα στην πόλη των τόσο φιλόξενων
ανθρώπων αλλά κυρίως στην πόλη που έζησε τα τελευταία χρόνια
της ζωής του ο πολυαγαπημένος ποιητής Κώστας Καρυωτάκης ο
οποίος ήταν αγαπημένος ποιητής του γιου μου Βασιλείου Μάγγου.

Ερ:
Θέλω να ξεκινήσουμε την συζήτηση μας αναφορικά με τις .τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της δολοφονίας του Βασίλη

Απ:
Έχουμε μια θετική εξέλιξη η οποία προέκυψε μετά από έναν τεράστιο αγώνα που δίνουμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αγώνα οικογενειακό, αγώνα προσωπικό αλλά και αγώνα των δικηγόρων
μας και πρωτίστως της κοινωνίας και του κινήματος. Πήραν άλλωστε την υπόθεση του Βασιλείου στις «πλάτες του» το κίνημα και έτσι έγινε γνωστή πανελληνίως.

Η υπόθεση του παιδιού μου εξ αρχής «υποβαθμίστηκε» από τους αρμοδίους. Ο Εισαγγελέας Βόλου ασκώντας αυτεπάγγελτη δίωξη χωρίς να καλέσει αυτόπτες μάρτυρες την έστειλε στο Μονομελές
στέλνοντας στο κατηγορητήριο μόνο τρεις αστυνομικούς ενώ εμείς κάνουμε λόγο για έξι. Δεν εφησυχάσαμε όμως το αντίθετο.

Ξεκίνησε ένας τεράστιος αγώνας από την δική μου την πλευρά κρατώντας ένα πλακάτ και φωνάζοντας- ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΑΛΗΨΗ.

Πιστεύοντας ακράδαντα ότι στην περίπτωση του παιδιού μου είχα δίκιο. Δεν βγήκα να φωνάζω άλλωστε για συναισθηματικούς λόγους αν και είχα πολλούς λόγους να το κάνω αλλά βγήκα για να
φωνάζω γιατί την υπόθεση υπήρχαν «ντοκουμέντα». Προχωρήσαμε σε προσφυγή σε ανώτερο στάδιο στην Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, την κάναμε πέρυσι , τεκμηριωμένη νομικά, η Εισαγγελέας Εφετών πραγματικά έσκυψε στην υπόθεση και την μελέτησε. Με μία διάταξη λοιπόν βάζει την υπόθεση στο επίπεδο περίπου που την θέλουμε και εμείς. Δέχεται δηλαδή ότι έξι τον χτύπησαν και τον βασάνισαν και οι κατηγορίες πλέον αναβαθμίζονται σε κακουργήματα. Η διάταξη ήρθε στο Βόλο, η εισαγγελέας «παρήγγειλε» ορισμένες ανακριτικές πράξεις-ο ανακριτής τις τελείωσε πριν από ένα μήνα περίπου και από την διάταξη του Ανακριτή Βόλου μάθαμε ότι έχουμε άλλους τρεις στο κατηγορητήριο με αναβαθμισμένες κατηγορίες και επιβλήθηκε στους αστυνομικούς η στέρηση εξόδου από την χώρα και ένα χρηματικό πρόστιμο.

ΕΡ:
Η αλληλεγγύη τι ρόλο έπαιξε στην υπόθεση σας ; Κυρίως του απλού κόσμου και του «κινήματος».

ΑΠ:
Αισθάνθηκα την αλληλεγγύη του κόσμου για την δικαίωση και την δικαιοσύνη- δυο διαφορετικά πράγματα από την πρώτη στιγμή. Την βιώνω σε όλη την Ελλάδα. Είναι κάτι το ξεχωριστό. Είναι μεγάλη υπόθεση για μένα. Το θέμα «της συγκάλυψης»- της «ατιμωρησίας»- της αστυνομικής βίας το πήρε το κίνημα στις πλάτες του και αυτό με συγκινεί και το βλέπω και εδώ στην Πρέβεζα.

Θέλω να πω ότι ο αγώνας της οικογένειας μου είναι και για την δικαίωση του παιδιού μου αλλά και  αγώνας για να μη ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Να σταματήσει επιτελούς η αστυνομική βία και αυθαιρεσία.