Τον περασμένο μήνα πανηγυρίζαμε. Εξοφλήσαμε και το τελευταίο σκέλος των δανείων που μας είχαν χορηγηθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Τελικά, ξεμπερδέψαμε παντελώς από την ασφυκτική «μνημονική» εποπτεία; Ανακτήσαμε την εθνική μας κυριαρχία; Εξέλειπαν παντελώς οι λόγοι που οδηγηθήκαμε στη χρεοκοπία και τον έλεγχο των δανειστών μας; Σήμερα, τελικά οφείλουμε λιγότερα ή περισσότερα από όσα χρωστούσαμε στις αρχές της περασμένης δεκαετίας; Ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσει η Κυβέρνηση.
Να τονίσουμε ότι το τελευταίο διάστημα οι δανειστές μας, δεν αναφέρθηκαν με επαινετικά σχόλια για την πορεία της οικονομίας μας. Η αύξηση των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών, ο πληθωρισμός εν γένει σε βασικά αγαθά και η ευρύτερη οικονομική κρίση με το δημόσιο χρέος να είναι μεγαλύτερο, τόσο σε ποσοστό του ΑΕΠ όσο και σε απόλυτους αριθμούς, εκείνου που είχαμε το 2008, και ταυτόχρονα το έλλειμμα του προϋπολογισμού να είναι αρκετά μεγάλο, προσωπικά πιστεύω ότι συνεχίζουμε να βαδίζουμε σε λάθος δρόμο με μια αναποτελεσματική επιδοματική πολιτική. Κάτι άλλωστε που κατηγορούσε έντονα η σημερινή Κυβέρνηση την προηγούμενη, όταν βρίσκονταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης, αλλά το ίδιο εφαρμόζει και αυτή σήμερα.
Χωρίς στοχευόμενα μέτρα είναι βέβαιο ότι πολλές από τις πληγείσες επιχειρήσεις δεν θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν για πολύ ακόμη. Όπως γνωρίζουν πολύ καλά στην κυβέρνηση, η ελληνική οικονοµία στηρίζεται κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς ξεπερνούν το 99% των επιχειρήσεων της χώρας και μάλιστα προσφέρουν το 83% των θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τοµέα. Νομίζω ότι καταλαβαίνουν όλοι τις οδυνηρές συνέπειες για την οικονομία, την απασχόληση και γενικότερα την κοινωνία, αν ένας μεγάλος αριθμός αυτών επιχειρήσεων βρεθεί χωρίς κάποια μέτρα προστασίας και αναγκαστεί να βάλει λουκέτο.
Κάποια από τα µέτρα που θα µπορούσαν να δώσουν «ανάσα» και αποτελούν και πρόταση από φορείς του επιχειρηματικού κλάδου, είναι η διαγραφή µέρους των οφειλών που συσσωρεύθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδηµίας ειδικά στους µικροµεσαίους ώστε να µειωθεί και το υπέρογκο ιδιωτικό χρέος καθώς και η πρόσβαση τους σε περισσότερα χρηµατοδοτικά εργαλεία και κυρίως στον τραπεζικό δανεισμό, από τον οποίο είναι µέχρι σήμερα αποκλεισμένο το 85% των επιχειρήσεων.
Προσωπικά θεωρώ απαραίτητη και μια φορολογική περαίωση των τελευταίων πέντε χρόνων στις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο από τις επιδράσεις της πανδημίας. Αν δεν παρθούν μέτρα άμεσα δεν θα αποφύγουµε µία άλλη «καταιγίδα», όχι καιρική αλλά αυτή των λουκέτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Νέος νόμος 4936/2022 – Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος με τις διατάξεις για την επιδότηση ρεύματος και την έκτακτη εισφορά στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.
Περιέχει διατάξεις ως προς την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη μέρους της αύξησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί κατά τη χρονική περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022.
Η ενίσχυση χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας οι οποίοι είχαν το 2021 καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων έως 45.000 ευρώ. Ο χαρακτηρισμός «καθαρό εισόδημα» σημαίνει ότι από το συνολικό εισόδημα που αποκτήθηκε το 2020 και δηλώθηκε στην Εφορία το 2021 αφαιρούνται οι φόροι (φόρος, εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος). Με τον τρόπο αυτό δικαίωμα για την επιδότηση αποκτούν και όσοι εμφάνισαν στη φορολογική δήλωση του 2021 οικογενειακά εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 45.000 ευρώ, καθώς το δηλωθέν εισόδημα που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό περιλαμβάνει και τους φόρους και έτσι είναι πάντα υψηλότερο από το καθαρό.
Όσοι είναι δικαιούχοι της ως άνω οικονομικής ενίσχυσης, θα λάβουν το ποσό της οποίας αντιστοιχεί σε ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%) επί της αύξησης των λογαριασμών ρεύματος παροχών οικιακής χρήσης (κύριας κατοικίας και μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό) και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των εξακοσίων (600) ευρώ ανά δικαιούχο.
Η πλατφόρμα power pass αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις 15 Ιουνίου και θα μείνει μόλις 15 μέρες ανοιχτή για την υποβολή των αιτήσεων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του οικονομικού επιτελείου, τα ποσά της επιδότησης θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων εντός του Ιουλίου.
Να τονίσουμε το φορολογικό καθεστώς που διέπει το ποσό της προαναφερόμενης οικονομικής ενίσχυσης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, μη υποκείμενο σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, σε δέσμευση ή συμψηφισμό με βεβαιωμένα χρέη στη φορολογική διοίκηση, τους Ο.Τ.Α., τα ασφαλιστικά ταμεία κ.λ.π.
Κλείνοντας να ενημερώσουμε ότι σε λειτουργία έχει τεθεί η εφαρμογή για τροποποιητικές Φορολογικές Δηλώσεις 2022 φυσικών προσώπων.