in

Κατάργηση ιστορικών δικαιωμάτων ως το 2026 εξήγγειλε ο Λιβανός


Για την οριστική κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων μέχρι το τέλος της επερχόμενης προγραμματικής περιόδου 2023-2027 δεσμεύτηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, προαναγγέλλοντας παράλληλα αλλαγή στο μοντέλο των συνδεδεμένων ενισχύσεων από το 2023, με το χρηματοδοτικό βάρος να πέφτει πλέον στην κτηνοτροφία, τα ψυχανθή και τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες.

Ολοκληρωτική κατάργηση ιστορικών δικαιωμάτων ως το 2026 εξήγγειλε ο Λιβανός στην Τρίπολη.

Η αναφορά σε πιο συγκεκριμένες πολιτικές παρεμβάσεις επί του εθνικού φακέλου για τη νέα ΚΑΠ, έγινε στο πλαίσιο ημερίδας που ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας 19 Ιουλίου στην Τρίπολη. Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και ολόκληρου του επιτελείου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Σπήλιος Λιβανός στάθηκε σε επτά τομές που θα συντελεστούν με το ελληνικό στρατηγικό σχέδιο.
1) Σταδιακή κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων από το 2022, με στόχο την επίτευξη πλήρους εσωτερικής σύγκλισης (κατάργησης στο 100% των ιστορικών) πριν κλείσει η νέα περίοδος.
2) Από το 2023 ενεργοποιείται η αναδιανεμητική ενίσχυση με περιορισμό των επιδοτήσεων που λαμβάνουν οι μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις, καθώς το 30% των εκμεταλλεύσεων της χώρας καρπώνεται το 80% κονδυλίων της ΚΑΠ, όπως υποστήριξε.
3) Διατήρηση του ίδου φακέλου συνδεδεμένων ενισχύσεων για το 2022 και επανασχεδιασμός της λίστας το 2023, με προτεραιότητα στην κτηνοτροφία, τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες και τα ψυχανθή.
4) Ενισχύσεις σε νέους αγρότες πάνω από το 3% των άμεσων ενισχύσεων
5) Χρηματοδοτική προτεραιότητα θα δοθεί και σε προγράμματα Βιολογικών
6) Επίτευξη φιλοπεριβαλλοντικών δράσεων με όχημα τις νέες πράσινες ενισχύσεις (eco-schemes)
7) Εκπαίδευση και κατάρτηση αγροτών με συμβουλευτική.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Λιβανός: Ώθηση στην αγροτική οικονομία με ενισχύσεις 22 δισ. ευρώ, έξι αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις και επτά αλλαγές για δικαιοσύνη στην κατανομή πόρων.

Τις μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα στον πρωτογενή τομέα να αποτελέσει κεντρικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας ανέπτυξε στην ομιλία του στην Συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ που γίνεται στην Τρίπολη, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός.

Όπως επισήμανε ο κ. Λιβανός, η παρουσία του πρωθυπουργού στη Συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ αποδεικνύει το ενδιαφέρον και την αγάπη του για τους Έλληνες αγρότες και αγρότισσες και δείχνει «το ενδιαφέρον και την προσήλωσή του στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και τη διασύνδεσή του με τη μεταποίηση, την εμπορία και τις υπηρεσίες».

Διαμορφώνοντας μια συγκροτημένη και συνεκτική Εθνική Στρατηγική για τον αγροδιατροφικό τομέα, ο κ. Λιβανός ανακοίνωσε μια σειρά στοχευμένων μεταρρυθμίσεων:
1. Καταργούνται αδικίες και διορθώνονται στρεβλώσεις που αφορούν σε κακοδιαχείριση επιδοτήσεων, ανισοκατανομή δικαιωμάτων, αυθαιρεσίες και ανομίες του παρελθόντος. Συνδέονται οι ενισχύσεις με την παραγωγή και την καινοτομία.
2. Αναδιαρθρώνονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί με στόχο την αποτελεσματικότερη προστασία καταναλωτών και παραγωγών από νοθείες και παράνομες ελληνοποιήσεις, αλλά και την τιμωρία όσων παρανομούν. «Μαχαίρι στο κόκκαλο και για τα δύο. Πρόεδρε, βάζουμε τέρμα στην ανομία. Βλέπουμε ήδη τα αποτελέσματα υπέρ των παραγωγών μας», επισήμανε ο κ. Λιβανός.
3. Ξεκινά η υλοποίηση ενός τεράστιου προγράμματος επενδύσεων στις εγγειοβελτιωτικές υποδομές, εντάσσοντας στο Ταμείο Ανάκαμψης έργα φραγμάτων νερού και δικτύων άρδευσης ύψους 1 δισ. €.«Επενδύουμε στη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων και της ενέργειας για τους αγρότες μας», είπε ο κ. Λιβανός. Και πρόσθεσε ότι προχωρά η μεταρρύθμιση στο πλαίσιο λειτουργίας των ΤΟΕΒ για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των υδάτινων πόρων και τη μείωση του κόστους παραγωγής.
4. Προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ελληνικού αγροτικού τομέα για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας ψηφιακής εποχής, εντάσσοντας στο Ταμείο Ανάκαμψης έργα για την έξυπνη γεωργία, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων.
5. Ενισχύονται η επιχειρηματικότητα, οι συνεταιρισμοί και τα συλλογικά σχήματα με στόχο τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, την επένδυση στην καινοτομία, την καθετοποίηση, και συνάμα τον δραστικό περιορισμό της μαύρης οικονομίας.
6. Το ΥΠΑΑΤ επενδύει στην εξωστρέφεια για την αύξηση των εξαγωγών χτίζοντας μια δυναμική αγροτική εξωτερική πολιτική για τα ελληνικά προϊόντα και διαμορφώνοντας ένα ισχυρό εθνικόbrand name για τις παγκόσμιες αγορές.

Βασικά εργαλεία στην άσκηση της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων που εξήγγειλε ο κ. Λιβανός θα είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο, όπως σημείωσε «κινητοποιεί πάνω από 2 δις ευρώ στον αγροτικό τομέα» και η νέα ΚΑΠ από την οποία για την προγραμματική περίοδο 2021- 2027, η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, με τις διαπραγματεύσεις που έκανε, πέτυχε να παραμείνει ίδια στη νέα περίοδο, δηλαδή στα 19,3 δις ευρώ, τη στιγμή που στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ υπήρξε μείωση κατά 10%, ενώ, ως χώρα, αποφύγαμε την εξωτερική σύγκλιση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *