Ανοικτή είναι η πλατφόρμα για την εφάπαξ χρηματική παροχή ύψους 300 ευρώ που θα καταβάλει η ΔΥΠΑ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που καταρτίζουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης (Ψηφιακό ΑΣΔ).
Δικαιούχοι είναι οι μακροχρόνια άνεργοι που πληρούν όλες τις παρακάτω προϋποθέσεις:
⬛ Έχουν συμπληρώσει συνεχόμενη εγγεγραμμένη ανεργία άνω των 5 ετών και κατόπιν καταρτίσουν Ψηφιακό ΑΣΔ.
⬛ Έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ για άγαμους, 24.000 ευρώ για έγγαμους προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή 27.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
Η διαδικασία για την καταβολή της παροχής έχει ως εξής:
– Οι δυνητικά δικαιούχοι εισέρχονται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς TaxisNet στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.dypa.gov.gr/
– Καταχωρούν ή επικαιροποιούν τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) για την καταβολή της παροχής, καθώς και την οικογενειακή τους κατάσταση. Η ΔΥΠΑ ελέγχει την πλήρωση των προϋποθέσεων αυτεπάγγελτα (διάστημα ανεργίας και Ψηφιακό ΑΣΔ), καθώς και μέσω διασταύρωσης με τα στοιχεία αρμόδιων φορέων (ΑΑΔΕ, ΗΔΙΚΑ).
Η καταβολή της παροχής γίνεται αυτόματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων.
Επισημαίνεται ότι μόνο όσοι είναι μακροχρόνια άνεργοι πάνω από 5 έτη και καταρτίσουν Ψηφιακό ΑΣΔ μπορούν να εισέλθουν στην πλατφόρμα και να καταχωρίσουν ΙΒΑΝ.
Όσοι άνεργοι έχουν ήδη καταρτίσει Ατομικό Σχέδιο Δράσης (ΑΣΔ) θα πρέπει να το μετατρέψουν σε Ψηφιακό ΑΣΔ. Συγκεκριμένα, θα εισέρχονται με κωδικούς TaxisNet στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (eservices) της ΔΥΠΑ και θα επιβεβαιώνουν ή επικαιροποιούν τα στοιχεία του ΑΣΔ ώστε να μετατραπεί αυτόματα σε Ψηφιακό ΑΣΔ.
Όσοι άνεργοι δεν έχουν ήδη καταρτίσει ΑΣΔ θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού με εργασιακό σύμβουλο στο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) της περιοχής τους είτε μέσω τηλεδιάσκεψης (MyDYPAlive) είτε δια ζώσης.
Για να κλείσουν ραντεβού δια ζώσης, οι άνεργοι θα πρέπει είτε να στείλουν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείο (email) στο ΚΠΑ2 είτε να τηλεφωνήσουν στο ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο 1555 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε https://www.dypa.gov.gr/.
Φτάσαμε αισίως στα μέσα Μαρτίου και έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το περιβόητο άνοιγμα των δηλώσεων. Όπως κάθε χρόνο η πλατφόρμα θα “ανοίξει και θα μας περιμένει”, ας ελπίσουμε μόνο να μην περιμένουμε εμείς να αναρτηθούν όλες οι πληροφορίες μετά το άνοιγμα.
Φορολογική δήλωση θα πρέπει να υποβάλλουν φέτος:
⚫ Κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
⚫ Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη εργασιών ατομικής επιχείρησης, υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση.
⚫ Οι κάτοικοι εξωτερικού είναι υπόχρεοι για υποβολή δήλωσης μόνο όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο από πηγές Ελλάδος.
⚫ Ο γονέας ή το μέρος συμφώνου που ασκεί τη γονική μέριμνα για τα εισοδήματα των ανήλικων τέκνων.
⚫ Ο κηδεμόνας ή ο προσωρινός διαχειριστής ή ο σύνδικος πτώχευσης ή ο μεσεγγυούχος ή ο δικαστικός εκκαθαριστής για περιπτώσεις σχολάζουσας κληρονομιάς ή επιδικίας ή πτώχευσης ή μεσεγγύησης, ή δικαστικός εκκαθάρισης κληρονομιάς, αντίστοιχα.
⚫ Ο επίτροπος ή ο κηδεμόνας ή ο δικαστικός συμπαραστάτης, στις περιπτώσεις, αντίστοιχα, ανηλίκων ή αυτών που έχουν υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.
⚫ Οι κληρονόμοι του φορολογουμένου για το συνολικό εισόδημά του μέχρι την ημέρα του θανάτου του.
Σημειώνεται πως χωρίς αλλαγές αναμένεται να γίνει φέτος η πληρωμή φόρου, η οποία θα αποπληρωθεί σε οκτώ δόσεις. Η πρώτη θα καταβληθεί τέλη Ιουλίου και η όγδοοη τον Φεβρουάριο του 2024.
Έως τις 31 Μαρτίου την προθεσμία υποβολής των μεταβολών στο έντυπο Ε9 για την χρήση 2022. Μετά τις 31 Μαρτίου, αν δεν έχουμε κάποια αλλαγή στα χρονοδιαγράμματα και στις προθεσμίες, το σύστημα όπως γίνεται κάθε χρόνο θα «κλειδώσει» προκειμένου να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με την ακίνητη περιουσία που είχαμε στην κατοχή μας την 1/1/2023, δηλαδή για όσες μεταβολές είχαν γίνει έως και τις 31/12/2022.
Ένα από τα συμπεράσματα των προηγουμένων ημέρων είναι τα δημόσια αγαθά δεν πρέπει να ιδιωτικοποιούνται.
Η ενέργεια, η υγεία, η εκπαίδευση, οι μεταφορές, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, οι επικοινωνίες.
Η επόμενη ημέρα πρέπει να είναι αλλιώς.
Καθαροί οργανισμοί με καθαρούς κανόνες και όχι πολιτικά τσιφλίκια πελατειακής εξυπηρέτησης.
Καλή Δύναμη!