in

Κινητοποιήσεις στις 12 και 13 Ιούλη στη δίκη για τον θάνατο του εργάτη Χρ. Ζορμπά

Ξεσηκωμός ενάντια στην προσπάθεια συγκάλυψης της εργοδοτικής ευθύνης

Τα «προστατευτικά γάντια» που η εργοδοσία παρείχε στον αδικοχαμένο εργαζόμενο

Κάλεσμα αγώνα σε κάθε τίμιο εργάτη, στον λαό της Άρτας να μην επιτρέψουν τη συγκάλυψη των ευθυνών της εργοδοσίας «Ήπειρος ΑΕΒΕ» για το θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα όπου έχασε τη ζωή του ο Χρήστος Ζορμπάς, το 2020, απηύθυνε το απόγευμα της Δευτέρας ο Γιώργος Αλιφτήρας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Άρτας, σε σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων και συνδικαλιστών που πραγματοποιήθηκε με αυτό το θέμα. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και ο πατέρας του αδικοχαμένου Χρήστου Ζορμπά.

Στην εισηγητική του ομιλία ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, απαντώντας στην προσπάθεια της εργοδοσίας να αποποιηθεί τις ευθύνες της, ανέδειξε σειρά αποκαλυπτικών στοιχείων που παρουσιάστηκαν στην ακροαματική διαδικασία, στη δίκη που είναι σε εξέλιξη, και καταδεικνύουν ότι ήταν ζήτημα χρόνου να συμβεί το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα».

Σημειώνεται ότι συνέχεια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων το ΕΚ Άρτας καλεί σε μαζικό συλλαλητήριο την Τρίτη 12 Ιούλη στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Κιλκίς και παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 13 Ιούλη στις 9.30 π.μ. έξω από το Πρωτοδικείο Άρτας, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η ακροαματική διαδικασία.

«Εξαρτάται από το κόστος…»

Από την εσωτερική ηλεκτρονική αλληλογραφία όπου αναφέρεται το κριτήριο της επιλογής με βάση το κόστος του RCDΑπό την εσωτερική ηλεκτρονική αλληλογραφία όπου αναφέρεται το κριτήριο της επιλογής με βάση το κόστος του RCD

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε εσωτερική ηλεκτρονική αλληλογραφία, του γενικού διευθυντή ασφάλειας της εταιρείας με τους τεχνικούς υπεύθυνους των εργοστασίων Άρτας και Ελασσόνας με ημερομηνία 30 Μάη 2020, δηλαδή λίγες μέρες πριν από το «δυστύχημα», όπου αν και αναγνωρίζεται ότι «θα ήταν καλό να έχουμε RDC» (ρελέ διαφυγής) σε κάθε ηλεκτρικό ερμάριο «επειδή είναι ασφαλέστερο για τα άτομα που εργάζονται στο εργοστάσιο», ωστόσο η επιλογή αυτή «εξαρτάται από το κόστος του». Η ανατριχιαστική αλληλογραφία καταλήγει ότι «ζήτησα από την (…) να μας ενημερώσει πόσα χρήματα θα εξοικονομήσουμε αν τοποθετήσουμε RDC μόνο στις πρίζες και τα φώτα και όχι σε όλα τα ηλεκτρικά ερμάρια». Η παραπάνω συζήτηση αποτελεί κυνική ομολογία της προθυμίας της εργοδοσίας να θυσιάσει τα όποια μέτρα ασφαλείας των εργαζομένων στη λογική του κόστους που θίγει την κερδοφορία της. Εφτά μέρες μετά, στις 6 Ιούνη, ο Χρήστος Ζορμπάς έβρισκε τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία λόγω απουσίας ρελέ διαφυγής. Διευκρινίζεται ότι το κόστος ενός ρελέ διαφυγής κυμαίνεται σήμερα από 12 έως 44 ευρώ.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για παλιές ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις στις οποίες έχει γίνει επέκταση, είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση ρελέ διαφυγής με καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής το 2009. Στα χονδροειδή ψέματα της εργοδοσίας και των διευθυντών του εργοστασίου τόσο κατά τις έγγραφες εξηγήσεις όσο και κατά την ακροαματική διαδικασία, ότι το εργοστάσιο της εταιρείας στον Αμμότοπο Άρτας δεν έχει υποστεί καμία τροποποίηση από το 2004, οπότε έλαβε άδεια λειτουργίας, ο Γιώργος Αλιφτήρας αποκάλυψε την απόφαση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, από όπου αποδεικνύεται ότι η βιομηχανική μονάδα προχώρησε σε επέκταση τόσο το 2007 όσο και το 2011.

Λαστιχένια γάντια για την …ηλεκτροπληξία

Ο ηλεκτρικός πίνακας στον χώρο που έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία ο Χρ. ΖορμπάςΟ ηλεκτρικός πίνακας στον χώρο που έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία ο Χρ. Ζορμπάς

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Αλιφτήρας με παραστατικό τρόπο έδειξε τα γάντια που κατά την εργοδοσία χορηγήθηκαν στον άτυχο ηλεκτρολόγο ως ατομικό μέσο προστασίας, για να αποδείξει ότι είναι παντελώς ακατάλληλα για ηλεκτρολογικές εργασίες αφού δεν έχουν καμία πιστοποίηση για αυτές και δεν παρέχουν καμία θωράκιση από το ηλεκτρικό ρεύμα. Πρόκειται άλλωστε για γάντια που κατασκευάζονται για προστασία από χημικές ουσίες και για χρήση σε ιατρικά εργαστήρια, γάντια που φορούν οι καθαρίστριες κατά τον καθαρισμό ή το προσωπικό που εργάζεται στα εργοστάσια τροφίμων.

Τέλος, αίσθηση προκάλεσαν φωτογραφίες από τον ηλεκτρικό πίνακα στον οποίο βρήκε τραγικό θάνατο ο Χρήστος Ζορμπάς, που αποδεικνύουν την πλήρη εγκατάλειψη των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων του εργοστασίου.

Αγωνιστική απάντηση σε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης

Υπενθυμίζεται ότι ο Χρήστος Ζορμπάς έπεσε νεκρός από ηλεκτροπληξία το βράδυ του Σαββάτου 6 Ιούνη του 2020, με τη στάση της εργοδοσίας της «Ήπειρος ΑΕΒΕ» να δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα με την απόφασή της να μην ειδοποιήσει το ΕΚΑΒ αμέσως μόλις εντοπίστηκε ο 29χρονος. Συγκεκριμένα, εκφράζονται υποψίες ότι κλήθηκε ηλεκτρολόγος της εταιρείας που είχε τελειώσει την εργασία του και είχε μεταβεί στο σπίτι του, ο οποίος επέστρεψε, διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε σφυγμός και μόνο τότε κλήθηκε το ΕΚΑΒ για τη διακομιδή του εργαζόμενου στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Παράλληλα δεν ενημέρωσε τους γονείς του παιδιού ούτε όμως την Επιθεώρηση Εργασίας και το ΙΚΑ, με πρόσχημα ότι ήταν αργία.

Άμεση ήταν τότε η παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Άρτας, που οργάνωσε συγκέντρωση και στάση εργασίας τις επόμενες μέρες έξω από το εργοστάσιο. Μπροστά στον κίνδυνο συγκάλυψης των ευθυνών ακολούθησαν πρωτόγνωρες σε μαζικότητα κινητοποιήσεις του λαού της Άρτας για την απόδοση δικαιοσύνης και λήψη μέτρων ασφάλειας της ζωής των εργατών.

Δύο χρόνια μετά, το Εργατικό Κέντρο με ανοιχτή του επιστολή στην κοινωνία της Άρτας εκτιμά ότι με βάση τη στάση της εργοδοσίας στη δικαστική υπόθεση επιχειρείται συγκάλυψη των ευθυνών της με στόχο να μετατρέψει το θύμα σε θύτη και να φορτώσει την ευθύνη και το κόστος των ατομικών μέτρων προστασίας και ασφάλειας στους ίδιους τους εργάτες.