in

ΛΑΣΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ | Συνεντεύξεις τύπου για καταγγελίες για εργασίες προστασίας βάθρων γεφυρών που πληρώθηκαν χωρίς να εκτελεστούν & Αιολικά πάρκα σε Λάκκα Σούλι και Γράμμο-Σμόλικα


♦ Η κα Ζέκα αναφέρθηκε στις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την πληρωμή έργου της Περιφέρειας Ηπείρου για την προστασία βάθρων γεφυριών στο Ασπροχώρι και την Καταμάχη, στο οποίο ενώ ο εργολάβος πληρώθηκε 109.432,07€ από το σύνολο των 153.639,99€ που κοστολογείται το έργο, ωστόσο δεν φαίνεται να έχει γίνει απολύτως καμία εργασία.

Πρόκειται για μια ακόμα από τις περιπτώσεις που παλιότερες εργασίες δήθεν για τον καθαρισμό της κοίτης ενός ποταμού είχαν σαν αποτέλεσμα να γίνει τόση απόληψη υλικού που ξεθεμελιώθηκαν τα βάθρα των γεφυριών.

Με τέτοιου είδους εργασίες έχουν ήδη καταρρεύσει η γέφυρα Τριαντάφυλλου στη Γότιστα και η γέφυρα στην Αρτοπούλα, για τις οποίες η «Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου» έκανε και παλιότερα καταγγελίες

Η περιφερειακή σύμβουλος έδωσε στη δημοσιότητα την τεχνική έκθεση που περιγράφει τις εργασίες που έπρεπε να είχαν γίνει, και οι οποίες δεν έχουν γίνει και κάλεσε δημόσια την περιφέρεια να δώσει τα στοιχεία που να τεκμηριώνουν το ένταλμα πληρωμής 100 χιλιάδων που κόπηκε για τον εργολάβο. Ενημέρωσε δε ότι για το θέμα θα ακολουθηθεί και η διοικητική διαδικασία κατάθεσης εγγράφων, επερώτησης κλπ

Τέλος ανέφερε ότι τέτοια έργα οδικής ασφάλειας -όχι οι κυκλικοί κόμβοι των εκατομμυρίων ευρώ στη μέση του πουθενά όπως ο κόμβος του Επισκοπικού- έπρεπε, τουλάχιστον στην Ήπειρο που είναι γεμάτη ποτάμια, να έχουν γίνει από χρόνια με μελέτες και φυσικά με μέριμνα για την απόληψη του υλικού.

Ο καθαρισμός των ποταμών, η προστασία των γεφυρών, γενικότερα η αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής είναι ανυπαρκτη, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που στο όνομα δήθεν της αντιπλημμυρικής προστασίας γίνονται περιβαλλοντικά εγκλήματα όπως αυτό του Λούρου.

Οι ανεξέλεγκτες αμμοληψίες που καταγγέλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» συνιστούν ουτως ή άλλως περιβαλλοντική υποβάθμιση για την οποία κανένας δεν λογοδοτεί και φυσικά κανένας δεν πληρώνει για το υλικό που παίρνει από τα ποτάμια και χρησιμοποιείται σε άλλα έργα. Η Περιφέρεια Ηπείρου και η κυβέρνηση της ΝΔ παρέχουν πλήρη κάλυψη για την καταστροφή των ποταμών της Ηπείρου.

Η κα Ζέκα κάλεσε το λαό να βγάλει συμπεράσματα γιατί όπως ανέφερε τα έργα της περιφέρειας γίνονται με χρήματα που προέρχεται από την λαϊκή φορολογία, χρήματα που βγαίνουν απ τις τσέπες του λαού, ο οποίος πληρώνει διπλά και τρίδιπλα για να ακούει ότι φταίει η κλιματική αλλαγή για το γεγονός ότι καίγεται το καλοκαίρι και πνίγεται το χειμώνα. Ενώ δεν παρέλειψε να ζητήσει και αυτή η καταγγελία να αποτελέσει κριτήριο ψήφου για ενίσχυση της Λαϊκής Συσπείρωσης στις ερχόμενες περιφερειακές εκλογές.

♦ Συνέντευξη τύπου παρέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου». Ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ και εκ νέου υποψήφιος Περιφερειάρχης Γιώργος Πρέντζας υποστήριξε ότι η περιφερειακή αρχή στηρίζει την εγκατάσταση των αιολικών-τεράτων στην Λάκκα Σούλι, στο Γράμμο και στο Σμόλικα, όπως στηρίζει την συνολική πολιτική της «πράσινης ανάπτυξης», όντας ιμάντας των κεντρικών πολιτικών επιλογών κυβέρνησης και ΕΕ προς όφελος μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που θα «ξεκοκαλίσουν» τις επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο ρόλος της περιφέρειας αποδεικνύει ότι είναι η απορρόφηση «των κραδασμών» των απολύτως δικαιολογημένων λαϊκών αντιδράσεων, με διαφόρων ειδών μεθοδεύσεις σαν αυτές που έκανε στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβούλιου που ενώ φραστικά διακήρυττε την αντίθεση στα έργα, στην πράξη έκανε ότι μπορούσε για να προχωρήσουν τα έργα.

Συγκεκριμένα ενώ, μετά από τις πιέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η Περιφερειακή Αρχή αναγκάστηκε να εισάγει το θέμα στην ημερήσια διάταξη, δεν το ανέπεμψε από την αρμόδια επιτροπή, με αποτέλεσμα το όργανο να μην αποφασίσει για τα συγκεκριμένα έργα.

Δεν παρουσιάστηκε ποτέ -παρά το γεγονός ότι ζητήθηκε γραπτώς απ τη «ΛΑ.ΣΥ»- καμία εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας για την περιβαλλοντική πλευρά του ζητήματος.

Κλήθηκε προληπτικά και η αστυνομία αποδεικνύοντας ότι αντιμετωπίζουν τους κατοίκους της επιτροπής αγώνα που υπερασπίζονται τον τόπο τους και την επαγγελματική τους δραστηριότητα σαν εν δυνάμει εγκληματίες.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος που όφειλε να αναπέμψει το θέμα, πήγε μέχρι και στους συγκεντρωμένους κατοίκους πριν τη συνεδρίαση, για να τους προτρέψει να φύγουν με το επιχείρημα ότι …. τίποτα ουσιαστικό δεν θα γίνει σήμερα. Αποδείχτηκε για ακόμα μια φορά ότι φοβούνται τον λαϊκό παράγοντα, ότι θέλουν να περάσουν στην κοινωνία την αντίληψη ότι είναι ικανοί να αποφασίσουν για τα συμφέροντα του λαού ενώ στην πραγματικότητα αποφασίζουν με μοναδικό κριτήριο τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Η πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου και ο περιφερειάρχης στην έκκληση της Λαίκής Συσπέιρωσης να προταθεί το θέμα των αιολικών ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι που είχαν παρατήσει σπίτια και δουλειές για να παραστούν στο περιφερειακό συμβούλιο, επέμειναν να μην αλλάξει η σειρά των θεμάτων ώστε να αποθαρρύνουν τον κόσμο από την πολύωρη καθυστέρηση και τελικά, πράγματι, το θέμα συζητήθηκε 13ο .

Ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας αποκάλεσε χωρίς ίχνος ντροπής τους κατοίκους «φερτούς» που ήρθαν σε μια διαδικασία χωρίς νόημα . Λίγες μέρες νωρίτερα όμως σε συνάντηση στο γραφείο του στην Πρέβεζα με χτυπήματα στην πλάτη και φαρδιά χαμόγελα διαβεβαίωνε ότι θα λάμβανε κάθε είδους πρωτοβουλία για να μην γίνει το έργο.

Ο περιφερειάρχης δεν ανακοίνωσε καμία παρέμβαση στη ΔΙΠΑ και στο υπουργείο όπως έκανε -χωρίς καν απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου- σε άλλες περιπτώσεις (κλειστό ξιφασκίας, Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας).

Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο επανήλθε το ψήφισμα του 2020 για την θέση του περιφερειακού συμβουλίου για τις ΑΠΕ είναι το γεγονός ότι οι ίδιοι οι κάτοικοι βρίσκονταν στην αίθουσα και πίεζαν με την παρουσία τους.

Ωστόσο εκτιμούμε ότι θα έχει την τύχη του ομόφωνου ψηφίσματος του περιφερειακού συμβουλίου για την αναγκαιότητα να περάσει τρένο από την Ήπειρο, το οποίο ο κ. Καχριμάνης το έγραψε με τεράστια ευκολία στα παλιά του τα τσαρούχια όταν χρειάστηκε να υπερασπιστεί τον κ Μητσοτάκη που μετά το έγκλημα των Τεμπών μίλησε «για όνειρο θερινής νυκτός» το ενδεχόμενου τρένου στην Ήπειρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *