Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και οι επιπτώσεις αυτών στην Πανεπιστημιακή Σχολή της Πρέβεζας, μας θέτουν όλους προ των ευθυνών μας και μας υποχρεώνουν να εκφράσουμε τις θέσεις μας, ως οφείλουμε άλλωστε στον αγώνα και στις προσπάθειές μας στο παρελθόν. Είναι επίσης βέβαιο, ότι αν δεν καταθέταμε την άποψή μας σε αυτό το κομβικό σημείο, θα ήμασταν τουλάχιστον αναντίστοιχοι με τη συνδικαλιστική δράση του παρελθόντος, ακόμη και με τον ίδιο μας τον εαυτό.
Όλοι εμείς, που συνδέσαμε τα φοιτητικά μας χρόνια στην Πρέβεζα με τη συνδικαλιστική μας προσφορά, αντλώντας γνώσεις και αποκομίζοντας τις απαραίτητες δεξιότητες για την μετέπειτα επαγγελματική μας εξέλιξη, έχουμε χρέος να διατυπώσουμε και να κοινοποιήσουμε τις θέσεις μας έχοντας τη γνώση του παρελθόντος και πλέον την πείρα της περαιτέρω πορείας μας.
Κατά συνέπεια, οφείλουμε να τοποθετηθούμε τη δεδομένη χρονική στιγμή, για το λόγο ότι πλέον τίθενται εκ των πραγμάτων οι προϋποθέσεις, όσο ποτέ άλλοτε από το 1998 μέχρι τώρα, για την υποβάθμιση και οριστική παύση λειτουργίας της Σχολής.
Επειδή, όμως πολλά λέγονται και γράφονται, κρίνεται σκόπιμη η σύντομη αναφορά σε χρονικά σημεία σταθμούς, ως μια επιγραμματική ιστορική αναδρομή. Συνεπώς, δεν δύναται να μην γίνει αναφορά στον ιδρυτικό Νόμο των Τ.Ε.Ι. το 1982, στην ίδρυση του Τμήματος Λογιστικής το 1998 και του Τμήματος Ασφαλιστικών και Ελεγκτικών Εργασιών το 1999 αντίστοιχα. Ο Νόμος του 2001 που κατοχύρωσε θεσμικά και αναβάθμισε την ποιότητα παροχής εκπαίδευσης των Τ.Ε.Ι. και ουσιαστικά τα ενέταξε στην Ανώτατη Τεχνολογική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στην ένταξη του Campus της Πρέβεζας στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και στην κατασκευή του, στην αναδιάταξη του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης το 2012 με τη συγχώνευση των δύο Τμημάτων, και τέλος στην πρόσφατη «Πανεπιστημιοποίηση» και ένταξη του Τμήματος στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Η ανωτέρω παράθεση των σημείων – σταθμών δεν είναι τυχαία, ιδιαίτερα όταν στις μέρες μας ορισμένοι προσπαθούν να πείσουν την Τοπική Κοινωνία ότι έβαλαν κάποιο λιθαράκι στην ίδρυση και στη λειτουργία των Τμημάτων στην Πρέβεζα. Τους πληροφορούμε έχοντας ιδία γνώση και εμπειρία, ότι είναι ελάχιστοι, αυτοί που συνέβαλλαν θετικά όλα αυτά τα χρόνια από το 1998 έως σήμερα, αφήνοντας σε δεύτερη, τρίτη και τέταρτη μοίρα τη συνεργασία με την Ακαδημαϊκή Κοινότητα, περιοριζόμενοι σε καινοφανείς διατυπώσεις και επικοινωνιακές κορώνες. Φαίνεται, ότι ξύπνησαν από τον λήθαργο και δεν γνωρίζουν αυτά που συντελούνται στην Εκπαίδευση τα δύο τελευταία χρόνια και ξύπνησαν μάλιστα απότομα, μετά από το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της Σχολής, που κάνει αναφορά για τη μεταφορά της Σχολής στα Ιωάννινα. Συνεπώς, τους θυμίζουμε τα εξής: α) η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης είχε διατυπωθεί ξεκάθαρα με βάση τις προγραμματικές της δηλώσεις στη βουλή αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας, β) η ψήφιση των νομοθετικών διατάξεων άρχισε ήδη από την Άνοιξη του 2020, γ) Η εφαρμογή στην πράξη επήλθε σε ένα χρόνο την Άνοιξη του 2021. Αποδεικνύεται λοιπόν περίτρανα ότι υπήρχε αρκετός χρόνος για μελέτη και ανάληψη δράσης από τους «Τοπικούς Ιθύνοντες», κάτι που δεν έγινε.
Επί της ουσίας των πραγμάτων λοιπόν, για πρώτη φορά επιχειρείται μια αναδόμηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, χωρίς καμία διαβούλευση και μάλιστα μέσω των απορρυθμίσεων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Η λειτουργία υποτιθέμενων Προτύπων σχολείων από το Γυμνάσιο με διαφοροποίηση των μαθητών από την ΣΤ΄ Δημοτικού, η αύξηση των μαθημάτων των απολυτήριων εξετάσεων στο Γυμνάσιο, η Τράπεζα Θεμάτων στο Λύκειο και η καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποτελούν εργαλεία μείωσης εισακτέων και κατ΄ επέκταση μείωσης σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η βούληση είναι σαφής: η μη χρηματοδότηση της Δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η προσπάθεια κατεύθυνσης σε ιδιωτικές δομές αμφιβόλου κύρους και αξίας.
Στο πλαίσιο αυτό δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση η Σχολή της Πρέβεζας, παρά το γεγονός ότι χρόνια τώρα οι απόφοιτοί της παρουσιάζουν απορροφησιμότητα στην αγορά εργασίας, διεξάγεται Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών, στεγάζεται σε σύγχρονες εγκαταστάσεις κ.ά. Συνεπώς, η πραγματική αιτία και πηγή του προβλήματος που ανέκυψε δεν δύναται να είναι το πρόσφατο ψήφισμα της Γ.Σ. της Σχολής, γεγονός που βέβαια πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, αλλά οι πρόσφατες θεσμικές αλλαγές της Κυβέρνησης.
Καταλήγοντας, συμπαρατασσόμαστε πλήρως με την Τοπική Κοινωνίας, ως οφείλουμε άλλωστε, και διεκδικούμε όχι μόνο την παραμονή της Σχολής στην πόλη της Πρέβεζας, αλλά και την ουσιαστική αναβάθμιση και εύρυθμη λειτουργία που αρμόζει σε ένα ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δίχως εκπτώσεις και πολιτικάντικες λογικές.
Υ.Γ. : «Προς γαρ το τελευταίο εκβάν έκαστον των πριν υπαρξάντων κρίνεται» ή αλλιώς όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός: «Τα στερνά τιμούν τα πρώτα».
Τα πρώην μέλη των Δ.Σ. του Συλλόγου Σπουδαστών Παραρτήματος του Τ.Ε.Ι. Πρέβεζας
Ζάχος Αθανάσιος Κωλέτσης Ανδρέας Νάτσιος Χρυσόστομος Σουέρεφ Κων/νος
Καγιάμης Γεώργιος Κωνσταντίνου Ηλίας Οικονόμου Ιωάννης Σπυράτος Αλέξανδρος
Κανέλος Μιχαήλ Μάρας Χρήστος Παπαγεωργίου Σωτήριος
Κοντογεώργης Αλέξανδρος Μεθενίτης Σπυρίδων Πιπεριάς Αντώνιος
Κοσκίνας Ευάγγελος Μηνάς Αλέξανδρος Πριόβολος Βασίλειος