in ,

Με απλά λόγια ρύθμιση τώρα | του Γιώργου Θεοδόση

Φοροτεχνικός – Λογιστής
Πρόεδρος Ένωσης Φοροτεχνικών Άρτας-Φιλιππιάδας
Μέλος του ΔΣ της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών ΠΟΦΕΕ


Στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο υπ. Οικονομικών έδωσε το στίγμα για τις προθέσεις της Κυβέρνησης αλλά και ουσιαστικά μας έδωσε να καταλάβουμε γιατί τοποθετήθηκε αυτός στο συγκεκριμένο Υπουργείο. Ο στόχος του Υπουργού είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ανέφερε σχετικά με την καταπολέμηση της:
Την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και την επέκταση της χρήσης POS σε περισσότερα επαγγέλματα.
Την υποχρέωση διαβίβασης στοιχείων από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που βρίσκονται εκτός Ελλάδας στην ΑΑΔΕ.
⬛ Την πληρωμή προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών.

Συνεχίζουμε εντός του 2024 με ψηφιακά μέτρα όπως:
⬛ Η αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των ελέγχων της ΑΑΔΕ, με αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών και,
⬛ Η εισαγωγή κυρώσεων για τη μη-διαβίβαση στοιχείων στο myDATA, ύστερα από μια εύλογη περίοδο προσαρμογής.

Έχουμε επισημάνει και σε προηγούμενα σχόλια πως σιγά σιγά (ειδικά μετά τις εκλογές) ερχόμαστε όλο και πιο κοντά με την εφαρμογή των κυρώσεων και προστίμων από τις διαβιβάσεις παραστατικών στο mydata. Μέσα από την χαρτογράφηση των συναλλαγών έχουν αναδειχτεί περιπτώσεις που το mydata δεν μπορούσε να τις καλύψει. Η ΑΑΔΕ τις γνωρίζει και είναι σε φάση επεξεργασίας και υλοποίησης για αυτό και την προηγούμενη εβδομάδα ανέβηκε από την ΑΑΔΕ ο αναβαθμισμένος (δεύτερος εναλλακτικός) τρόπος χαρακτηρισμού των εξόδων που η συμφωνία γίνεται στο σύνολο αξίας του παραστατικού.

Η ψηφιακή δημιουργία και υποβολή των δηλώσεων Ε9 ξεκίνησε πιλοτικά στις 07/07/2023. Πριν από την ψηφιακή υποβολή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων μέσω της εφαρμογής «myPROPERTY», είναι απαραίτητη η επικαιροποίηση από τον πωλητή των στοιχείων του μεταβιβαζόμενου ακινήτου στην τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση που εμφανίζεται στο Ο.Π.Σ. Περιουσιολογίου Ακινήτων.

Εξαιρέσεις από την αυτόματη υποβολή δηλώσεων Ε9

Η διαδικασία αυτόματης δημιουργίας και υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) δεν εφαρμόζεται:
α) σε περίπτωση που δεν καταχωρηθούν τα στοιχεία του μεταβιβαστικού συμβολαίου ή/και δεν αναρτηθεί αυτό στην εφαρμογή «myPROPERTY» έως και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου του επόμενου της σύνταξης του συμβολαίου έτους,
β) στην περίπτωση που δεν έχει καταχωρηθεί ο/οι ΑΤΑΚ του μεταβιβαζόμενου ακινήτου κατά την ψηφιακή υποβολή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτου στην εφαρμογή «myPROPERTY».

 

Με την εγκύκλιο 39/2023 του e-ΕΦΚΑ γνωστοποιήθηκε το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο ως προς τον καθορισμό του χρόνου ασφάλισης και των ασφαλιστικών εισφορών των αμειβόμενων με εργόσημο εργατών γης από 01/01/2020 και εντεύθεν και η υλοποίηση της διαδικασίας εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών των απασχολούμενων αποκλειστικά ως εργάτες γης που αμείβονται με εργόσημο για τα έτη 2020 έως και 2022.

Η Εκκαθάριση πραγματοποιήθηκε και πρέπει να προσέξετε το εξής:

«Εάν το αποτέλεσμα της ετήσιας εκκαθάρισης είναι χρεωστικό «ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΡΟΣ ΕΞΟΦΛΗΣΗ», το οφειλόμενο ποσό αναζητείται σε έως πέντε (5) ισόποσες μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης πενήντα ευρώ (50,00€) και ληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης καταβολής της 1ης δόσης την 31/07/2023 και των επόμενων δόσεων αντίστοιχα την τελευταία εργάσιμη κάθε επόμενου μήνα όπως αναγράφεται στο ειδοποιητήριο της εκκαθάρισης.»

Δημοσιεύθηκε η 1η τριμηνιαία έκθεση προόδου για το 2023 από το ΚΕΑΟ.

Στο τέλος Μαρτίου 2023 οι ενεργές και ολοκληρωμένες ρυθμίσεις στο Κ.Ε.Α.Ο. έφτασαν σε πλήθος τις 898.292 για οφειλές ύψους 6,86 δισ. ευρώ. Yπάρχει συγκέντρωση πλήθους οφειλετών στις χαμηλότερες κλίμακες οφειλών με 1.757.897 οφειλέτες (76,66% των οφειλετών) να έχουν οφειλή έως 15.000 ευρώ ο καθένας. Το 89,23% των οφειλετών (2.046.120 οφειλέτες) έχουν οφειλή έως 30.000 ευρώ ο καθένας. Mεγάλο μέρος του υπολοίπου οφειλών αφορά 93.628 οφειλέτες που έχουν οφειλή από 50.000 – 100.000 ευρώ (14,32% του τρέχοντος υπολοίπου). Tο μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά λίγους μεγαλο-οφειλέτες με οφειλές άνω του 1εκ. ευρώ (2.539 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 23,63% του υπόλοιπου οφειλών)

Με απλά λόγια για να καταλαβαίνουμε όλοι αυξήθηκε κατά 255 εκατ. το χρέος στο ΚΕΑΟ στο πρώτο τρίμηνο 2023 που αυτό καθιστά απαραίτητο να εξαγγείλει η Κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό ρύθμιση χρεών 100 δόσεων τόσο για τα χρέη στο ΕΦΚΑ όσο και προς το Δημόσιο, που θα διευκολύνει πολίτες και θα ενισχύσει και τα ταμεία του Κράτους.

Ναι λοιπόν στην πάταξη της φοριαδιαφυγής αρκεί να μη ξεκινήσει από τους «μικρούς» για να παραδειγματιστούν οι «μεγάλοι». Απαραίτητη ανάγκη και προτεραιότητα για τη Κυβέρνηση όμως θα πρέπει να είναι τώρα η πάταξη της αισχροκέρδειας.

Καλή Δύναμη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *