in

Με ρεπό δεν πληρώνεις το ενοίκιο!

Του Στέργιου Καλπάκη
Αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία


Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η συζήτηση για το εργασιακό νομοσχέδιο, ο κ. Χατζηδάκης με καθημερινούς σχεδόν μονολόγους στα κανάλια προσπαθεί να μας πείσει ότι είναι μια ουδέτερη και αναγκαία μεταρρύθμιση. Και φυσικά, ότι όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι fake news. Όσο περνάει, όμως, ο καιρός και οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τα εργασιακά ξεδιπλώνονται πλέον καθημερινά, καμία επίκληση σε fake news δεν μπορεί να κρύψει την σκληρή αλήθεια που περιμένει χιλιάδες εργαζόμενους.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα, οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας ότι το αντάλλαγμα για τις υπερωρίες μίας περιόδου θα είναι περισσότερος ελεύθερος χρόνος σε μια άλλη περίοδο. Δηλαδή, ένας εργαζόμενους αντί για χρήματα για τον παραπάνω χρόνο που δούλεψε, θα πληρώνεται σε ρεπό! Ακούγεται εξωφρενικό, αλλά δεν είναι κάτι ξένο από αυτά που χρόνια τώρα απαιτούν ο ΣΕΒ και συγκεκριμένοι κλάδοι της επιχειρηματικότητας, όπως οι τουριστικές επιχειρήσεις. Να απασχολούν περισσότερες ώρες τους εργαζόμενους με τα ίδια λεφτά. Η ικανοποίηση ακριβώς αυτών των αιτημάτων βρίσκεται στον πυρήνα του νέου εργασιακού νομοσχεδίου.

Ένα άλλο επιχείρημα που επικαλείται ο κ. Χατζηδάκης είναι ότι όλα τα παραπάνω θα συμβαίνουν μόνο αν το επιθυμεί ο εργαζόμενος, αφού η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα γίνεται με ατομική σύμβαση. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός του εργατικού δικαίου για να γνωρίζεις ότι η σχέση εργοδότη – εργαζόμενου δεν είναι ισότιμη. Αρκεί να έχεις εργαστεί στο ιδιωτικό τομέα για να γνωρίζεις ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ειδικά σε μια χώρα με 1.100.000 ανέργους. Ο εργοδότης θα προτείνει το πλαίσιο και ο εργαζόμενος θα το αποδέχεται αδιαμαρτύρητα, όταν δεν υπάρχουν δουλειές στην αγορά και επομένως ο εργαζόμενος δεν έχει την πολυτέλεια να επιλέξει κάτι καλύτερο.

Συνεπώς, τα πράγματα δεν είναι καθόλου ουδέτερα. Εδώ βρίσκονται σε αντιπαράθεση δύο διαφορετικές λογικές. Από τη μία πλευρά υπάρχει η λογική της κυβέρνησης, η λογικά της δεξιάς, σύμφωνα με την οποία η ανάπτυξη θα έρθει μέσω της μείωσης του εργασιακού κόστους. Αυτή είναι η λογική και της επιτροπής Πισσαρίδη για το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτή η λογική υπήρχε και στα μνημόνια. Η ιστορία απέδειξε, όμως, ότι καμία ανάπτυξη δεν ήρθε. Το μόνο που ήρθε ήταν ύφεση, φτώχεια και αύξηση της ανεργίας. Από την άλλη πλευρά υπάρχει η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σύμφωνα με την οποία η ανάπτυξη θα έρθει μέσω της προστιθέμενης αξίας και της ποιότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών. Η άποψη που λέει ότι η στήριξη της εργασίας και του κοινωνικού κράτους είναι προϋποθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη και όχι εμπόδιο.

Είναι δεδομένη η έκβαση της συγκεκριμένης αντιπαράθεσης; Είναι αναπόφευκτο, η κυβέρνηση να εφαρμόζει αντικοινωνικές πολιτικές και η κοινωνία να συμβιβάζεται με το μικρότερο κακό; Ας έχω μια δουλειά κι ας παίρνω 500 ευρώ με 10 ώρες την ημέρα; Σε καμία περίπτωση. Οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να αποτρέψουν αυτή την προοπτική με τη μαζική συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις που θα κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες σε όλη τη χώρα. Βγαίνοντας στο δρόμο και στέλνοντας το μήνυμα σε πολιτικούς σαν τον κ. Χατζηδάκη, που δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει στην κοινωνία. Ότι με ρεπό δεν πληρώνεις το ενοίκιο!