Αποφασίζουν για την Αυτοδιοίκηση, χωρίς την Αυτοδιοίκηση!
Ο αυτοδιοικητικός κατήφορος της κυβέρνησης της ΝΔ συνεχίστηκε με ακόμη μία «νυκτόβια» τροπολογία από τον υπουργό εσωτερικών, στη γνωστή κατεύθυνση της διάλυσης των υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης, για περισσότερο χώρο στους ιδιώτες και για εξυπηρέτηση της κομματικής πελατείας.
Προσβάλοντας και πλήττοντας κάθε έννοια αυτοτέλειας των ΟΤΑ, η κυβέρνηση στρέφεται εναντίον χιλιάδων συμβασιούχων εργαζομένων, υποχρεώνοντας Δήμους και Περιφέρειες να ασκούν ένδικα μέσα κατά αποφάσεων πρωτοβάθμιων Δικαστηρίων, που τους δικαιώνουν στον προσδιορισμό ή τη μετατροπή των εργασιακών σχέσεων!
Έτσι το 2022 η κυβέρνηση Μητσοτάκη επαναφέρει ένα απαράδεκτο καθεστώς που είχε ανατρέψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016. Τότε, για την προστασία των εργασιακών σχέσεων και την πραγματική ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης, μπήκε τέλος σε μια διαχρονική και πολιτικά βρώμικη πρακτική για τους, υπό εργασιακή «ομηρία», συμβασιούχους. Αυτούς που ακόμα και όταν δικαιώνονταν δικαστικά, συνέχιζαν να ταλαιπωρούνται, με την ανασφάλεια να παρατείνεται και τα πρόσθετα δικαστικά έξοδα να τους βαρύνουν.
Το 2016 λοιπόν δόθηκε το δικαίωμα στους ΟΤΑ, όπως ακριβώς διεκδικούσαν, να αποφασίζουν αν θα ασκούν ή όχι, ένδικα μέσα. Γιατί αυτοί είναι οι πλέον αρμόδιοι να κρίνουν τις ανάγκες των κοινωνιών τους, τι απαιτείται για την εξυπηρέτησή τους και να αποφασίζουν τη μετατροπή συγχρηματοδοτούμενων δομών σε μόνιμες και του προσωπικού τους από ΙΔΟΧ σε ΙΔΑΧ. Γιατί αν όχι αυτοί, τότε ποιοί;
Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα των αθρόων προσλήψεων συμβασιούχων με παχυλές αμοιβές στο δημόσιο, τη ΔΕΗ, τον ΕΦΚΑ, κοκ. Μάλιστα για να προσλαμβάνουν με πλήρη αδιαφάνεια, δημιούργησαν τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς (ουσιαστικά καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες κυρίως των δήμων), δημιουργώντας έτσι άλλη μια μορφή Leasing εργαζομένων. Ένα ακόμη νομοθέτημα που κρίθηκε αντισυνταγματικό από το Ελεγκτικό Συνέδριο!
Είναι προφανές ότι η σημερινή κυβέρνηση, αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι όχι μόνο δεν εμπιστεύεται τους αιρετούς, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι κομματικά προσκείμενοι στη ΝΔ ή συρόμενοι, αλλά επιδιώκει να τους ποδηγετεί και να τους ελέγχει!
Και στο ερώτημα: «αυτοί, πως αντιδρούν;», η απάντηση δυστυχώς είναι: «αυτοί, δεν αντιδρούν!». Μόνο μεμονωμένες φωνές και ελάχιστες αντιδράσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών αρχών και πληθώρα αυτοδιοικητικών επιδιώκουν να παραμείνουν αρεστοί, ενόψει μάλιστα της «μάχης» των χρισμάτων και των επιλογών ενώ για την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και τον Πρόεδρό της κ. Παπαστεργίου το ζήτημα… κείται μακράν!
Ας αφήσουμε όμως στην άκρη τις εμμονές, τις ιδεοληψίες και την διαχρονική απέχθεια για μια ουσιαστική Αυτο-Διοίκηση εκ μέρους της κυβέρνησης και ας αναδείξουμε ένα άλλο πολύ σημαντικό πρόβλημα, που θα προκύψει από την πολιτική συμπεριφορά της.
Αυτή η απαράδεκτη απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας πλήττει τις κοινωνικές δομές των δήμων αφού σήμερα στελεχώνονται, κυρίως, από εργαζόμενους-συμβασιούχους ορισμένου χρόνου. Έτσι, έντεχνα και μεθοδικά, δημιουργούνται οι προοπτικές για αποδιάρθρωση, πιθανό τεμαχισμό τους και παραχώρηση δομών σε ιδιώτες.
Ας δούμε για παράδειγμα τι συμβαίνει στον Δήμο Λευκάδας και τις κοινωνικές δομές του.
⬛ Στην Κοινωφελή ΔΕΠΟΚΑΛ:
− 31 ΕΣΟΧ εργάζονται σε Παιδικό, Βρεφικό, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ και Διοίκηση, κάποιοι/κάποιες μάλιστα με συμβάσεις από το 2002!)
− Άλλες/άλλοι 30 ΕΣΟΧ από το «Βοήθεια στο Σπίτι» περιμένουν 3 χρόνια τώρα να ολοκληρωθεί η διαδικασία που ξεκίνησε το Μάϊο 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και να τερματιστεί η 15χρονη+ ομηρία και ταλαιπωρία τους!
⬛ Στο Κέντρο Κοινότητας απασχολούνται 4 εργαζόμενες ΕΣΟΧ με συμβάσεις που ξεκινούν από το 2017.
⬛ Στο Κοινωνικό Παντοπωλείο απασχολούνται 2 εργαζόμενες ΕΣΟΧ με συμβάσεις από το 2017.
⬛ Στους Παιδικούς και το Βρεφονηπιακό του Δήμου απασχολούνται 10 ΕΣΟΧ (Πρόγραμμα Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής).
⬛ Επίσης στα Σχολικά Συγκροτήματα εργάζονται 25 ΕΣΟΧ καθαρίστριες, κ.α.
Με αυτή την πρόχειρη αρχική εκτίμηση καταγράφουμε 102 εργαζόμενες/ους ΕΣΟΧ που καλύπτουν όχι απλά πάγιες και διαρκείς αλλά πρώτιστες ανάγκες του Δήμου και της κοινωνίας. Αυτούς λοιπόν τους εργαζόμενους και τις ανάγκες που καλύπτουν, πως μπορεί να τους «εξαφανίσει» η κυβέρνηση;
Ως αιρετός έχω την υποχρέωση να καταγγείλω αυτή την αντικοινωνική πολιτική, όπως και την απαξίωση του αυτοδιοίκητου των ΟΤΑ.
Θέλω να καλέσω την δημοτική αρχή, τους δημοτικούς συμβούλους που την απαρτίζουν-στηρίζουν και όλους του δημοτικούς συμβούλους των υπολοίπων παρατάξεων στον Δήμο Λευκάδας, να απαιτήσουμε από το Υπουργείο Εσωτερικών να αποσύρει αυτή τη ρύθμιση, ώστε ο κάθε δήμος, η κάθε δημοτική αρχή να διατηρήσει το ΔΙΚΑΙΩΜΑ να έχει λόγο για το στελεχιακό δυναμικό. Γιατί αυτοί είναι που γνωρίζουν πολύ καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον τις πραγματικές ανάγκες του δήμου και αυτοί που τελικά θα σταθμίσουν το συμφέρον του.
Σε διαφορετική περίπτωση ας αναρωτηθούμε όλοι το λόγο ύπαρξης της δημοτικής αρχής, του δημοτικού συμβουλίου και προφανώς των ίδιων των αιρετών.