in

Ό. Γεροβασίλη: Αν κάποιος φοβάται, αυτός είναι ο κ. Μητσοτάκης

Συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη, Γραμματέα της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στο «Βήμα της Κυριακής» και στον Άρη Ραβανό


1. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θέλει αναβίωση κλίματος 1990-1993 και μετωπική εκτός ορίων σύγκρουση με τη ΝΔ; Θεωρείτε πως υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ των δυο περιόδων;

Το κλίμα αυτό δεν το αναβιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο κ. Μητσοτάκης. Ο αυταρχισμός, η ταξική ιδιοτέλεια, η επίθεση στο κοινωνικό κράτος και τα εργασιακά δικαιώματα, οι δήθεν “ιδιωτικοποιήσεις” με τη σκανδαλώδη στήριξη συγκεκριμένων συμφερόντων, παραπέμπουν στις συνήθεις πρακτικές και εκείνης της περιόδου. Άλλες, όπως οι σχέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και μέσα μαζικής ενημέρωσης, έρχονται απευθείας από το ΄50 και το ΄60. Όπως τότε έτσι και τώρα, η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσουν να παίρνουν την αρμόζουσα απάντηση. Ένα ηχηρό μήνυμα στάλθηκε την Πέμπτη με την μεγάλη απεργία και κινητοποίηση των εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα.

2. Η κυβέρνηση αν και έχει σημαντική φθορά στους ποιοτικούς δείκτες αντέχει ιδιαίτερα. Εσείς δεν κερδίζετε πόντους ακόμα. Τελικά τι φταίει;

Δεν απέχουμε ούτε δύο χρόνια από τις εκλογές του 2019. Μετά από λίγους μήνες η κοινωνία ήρθε αντιμέτωπη με την πανδημία. Στην πρώτη φάση, ο φόβος οδήγησε αντανακλαστικά σε αυξημένη συσπείρωση γύρω από την κυβέρνηση. Τώρα τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά. Ευρήματα δημοσκοπικών εργαλείων όπως το ευρωβαρόμετρο, που νομίζω πως όλοι θεωρούμε αξιόπιστο, είναι αποκαλυπτικά. Κρίσιμα ζητήματα όπως η κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας και της οικονομιας, αφήνουν ήδη το αποτύπωμά τους στη βαριά ρετουσαρισμένη εικόνα του κ. Μητσοτάκη.

3. Τελικά αντιπολίτευση θεσμική, στο δρόμο ή προγραμματική; Ρωτώ διότι παρατηρώ ρητορική άκρως επιθετική.

Θέσαμε ήδη θέμα θεσμικής λειτουργίας της Δημοκρατίας, καταγγέλλοντας την υποβάθμισή της Βουλής, Ο πρόεδρος μας ζήτησε προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή για την λειτουργία της Δημοκρατίας, αλλά το θέμα…έπεφτε βαρύ στον κ. Μητσοτάκη. Όμως, ο πτωχευτικός και ο αντεργατικός νόμος, η πανεπιστημιακή αστυνομία, η εκχώρηση του κοινωνικού κράτους στους ιδιώτες, είναι πραγματικότητα. Η επίθεση της ΝΔ σε βάρος της κοινωνίας, είναι πραγματική και βρίσκει απέναντί της, όχι μόνο εμάς, αλλά κάθε δημοκρατικό πολίτη. Είμαστε κόμμα εξουσίας και δραστηριοποιούμαστε παντού. Ασκούμε αντιπολίτευση παντού, λοιπόν, μέσα και έξω από τη Βουλή. Αντιπολίτευση δραστήρια, υπεύθυνη, δημιουργική, με προτάσεις, για να αναχαιτισθεί αυτή η επικίνδυνη κυβέρνηση. Για να γίνει σαφές πως υπάρχει εναλλακτικό, ρεαλιστικό, προοδευτικό σχέδιο διακυβέρνησης.

4. Υπό τις σημερινές δημοσκοπικές συνθήκες μια εκλογική αναμέτρηση δεν σας φοβίζει;

Η υπόθεση των δημοσκοπήσεων έχει κάποια “γκρίζα” σημεία. Ένα από αυτά φέραμε πρόσφατα στη Βουλή, με αφορμή την Opinion Poll. Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Αν κάποιος φοβάται ακόμη και τους ίδιους τους βουλευτές του, αυτός είναι ο κ. Μητσοτάκης. Η κοινωνία δεν φοβάται. Αντιδρά και διεκδικεί. Με αυτή συνομιλούμε και συμπορευόμαστε.

5. Είμαστε σε φάση που όλοι στρέφουν το βλέμμα στο Ταμείο Ανάκαμψης. Μπορεί αυτό το όντως φιλόδοξο πρόγραμμα και σούπερ χρηματοδοτικό πακέτο να προχωρήσει σε συνθήκες σύγκρουσης;

Το Ταμείο Ανάκαμψης είχε τη δυνατότητα να αποτελέσει ένα μηχανισμό οικονομικής επανεκκίνησης και ενίσχυσης της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής. Ο κ. Μητσοτάκης, χωρίς διαβούλευση, χωρίς ενημέρωση των κομμάτων, ανέλαβε μονομερείς πρωτοβουλίες για κάτι που τον υπερβαίνει κατά πολύ. Στόχος του είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού προώθησης νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων. Οι κόποι και οι θυσίες των πολιτών αξίζουν πολύ περισσότερα από αυτή την μεταχείριση και δε διστάζουμε να συγκρουστούμε γι’ αυτά.

6. Μήπως πρέπει να ρίξει και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τους τόνους και να επιδιώξει συναινέσεις σε ορισμένα ζητήματα; Π.χ. στο εργασιακό δεν βλέπετε τίποτα θετικό;

Επιδιώξαμε συναινέσεις σε κρίσιμα πολιτικά ζητήματα. Στην Αναθεώρηση του Συντάγματος, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το σχέδιο της ψήφου των Αποδήμων του κ. Θεοδωρικάκου, την διαχείριση της πανδημίας. Μετά από λίγους μήνες, με εντολή Μητσοτάκη, ξεφύτρωσε ο…συναινετικός κ. Βορίδης με άλλες αντιλήψεις, ενώ φτάνουν να μας κατηγορούν περίπου ως υπεύθυνους για την έξαρση της πανδημίας. Αυτό δεν λέγεται πολιτική, αλλά τυχοδιωκτισμός! Όσο για το εργασιακό, κάποιες τυχόν επιμέρους θετικές διατάξεις που επιβάλλονται από την Ευρώπη θυμίζω, δεν ακυρώνουν το αντιδραστικό περιεχόμενο αυτού του βαθιά αντικοινωνικού και αντεργατικού νομοσχεδίου. Απορρίπτεται και θα ανατραπεί.

7. Πηγαίνετε προς Εθνική Συνδιάσκεψη. Μήπως ήρθε η ώρα να γίνει και ο απολογισμός σε βάθος και σε ουσία της ήττας του 2019 που ακόμα περιμένει;

Είμαστε από αυτούς που μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Προχωρήσαμε σε βάθος και με ειλικρίνεια σε απολογισμό στα όργανα του κόμματος και δημόσια. Αν, τώρα, με την λέξη απολογισμό εννοεί κάποιος τη δημόσια…αυτομαστίγωσή μας, ή τη συγγνώμη μας σε κάποια συμφέροντα που διέκοψαν προσωρινά τη διαχρονική δραστηριότητά τους και σήμερα κάνουν πάλι χρυσές δουλειές, θα απογοητευτεί.

8. Τι σημαίνει πρακτικά διεύρυνση και έλευση πασοκογενών για ένα στέλεχος με μεγάλη παρουσία στην Αριστερά;

Υποδεχόμαστε καθημερινά πολίτες οι οποίοι αντιλαμβάνονται την ιστορική πρόκληση και ανταποκρίνονται στην ανοιχτή πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα, ήδη από το βράδυ των εκλογών. Κοινή μας επιδίωξη είναι να μετασχηματίσουμε από κοινού το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη τις κοινές μας επιδιώξεις για κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία και συλλογική ευημερία. Κάθε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση με γεμίζει ελπίδα και αισιοδοξία.

9. Μήπως είναι τελικά πολιτικοί μουσαφίρηδες που δεν τους θέλετε επί της ουσίας στο…«ιερό» του κόμματος;

Τα κλειστά συστήματα είναι καταδικασμένα σε αποτυχία. Τα…ιερά, τα άδυτα και τα άβατα στην πολιτική, είναι δικαιολογίες για όσους φοβούνται την αλλαγή. Έννοιες όπως ιδιοκτήτες, νοικάρηδες και…μουσαφίρηδες είναι ξένες στην ταυτότητά μας. Έχουμε αρχές και αξίες που μας ενώνουν. Διαθέτουμε παράδοση συνθέσεων που εγγυάται την ισότιμη συμμετοχή και την ανάληψη βαρών και ευθυνών, ανάλογων με τις προσδοκίες των πολιτών που προσβλέπουν σε εμάς.

10. Εκλογές βλέπετε, διότι διαμορφώνεται κλίμα ανασχηματισμού;

Ο κ. Μητσοτάκης έχει να δώσει λογαριασμό για πολλά. Τη διαχείριση της πανδημίας, το δημόσιο χρήμα, τη δημόσια περιουσία, τη νόθευση της λειτουργίας των θεσμών, το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο μας οδηγεί εκ νέου αυτός και η παράταξή του. Αν θέλει να κάνει ταμείο, όπως έχει άλλωστε το δικαίωμα, καλώς να ορίσει. Ίσως όμως να έχει ακόμη αρκετό έργο να παραδώσει, όπως την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, της επικουρικής ασφάλισης, κα άλλα γραμμάτια που παραμένουν ανεξόφλητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *