in

Οι «SME7» ζήτησαν από τους G7 να τοποθετήσουν τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο επίκεντρο της ανάκαμψης.


Το Επιμελητήριο Πρέβεζας ενημερώνει τις επιχειρήσεις μέλη του ότι με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής των G7, που έλαβε χώρα το τριήμερο 11-13 Ιουνίου, πως οι μεγάλες διεθνείς οργανώσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, Small and Medium size Enterprises «SME», προέτρεψαν τις κυβερνήσεις των επτά κορυφαίων χωρών του κόσμου να θέσουν τις ΜμΕ στο επίκεντρο της ανάκαμψης.
Με μία κοινή δήλωση, οι Οργανισμοί: CFIB (Καναδάς), SMEunited (EU), CMA France (Γαλλία), CPME (Γαλλία), ZDH (Γερμανία), CNA (Ιταλία), Confartigianato (Ιταλία), Confcommercio (Ιταλία), BCCJ (Ιαπωνία), FSB (UK) και BAB (ΗΠΑ) έδειξαν το δρόμο για την επόμενη ημέρα της πανδημίας, ανέδειξαν τις βασικές απαιτήσεις των ΜμΕ και δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν συλλογικά τις προκλήσεις.
Στη πρόσφατη μεταξύ τους συνάντηση, οι παραπάνω οργανισμοί των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από όλα τα έθνη των G7 και την ΕΕ, αφού συζήτησαν τις τρέχουσες απαιτήσεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, συμφώνησαν στη κοινή τους δήλωση να ζητήσουν ως «SME7» από τους ηγέτες των «G7» να δοθεί προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις στα σχέδια οικονομικής ανάκαμψης, ώστε να υποστηρίξουν τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, να αντιμετωπίσουν το ψηφιακό χάσμα και να ενταχθούν σε ένα φορολογικά φιλικό περιβάλλον.
Άλλα βασικά σημεία που προέκυψαν είναι ο μεγάλος κίνδυνος το ένα τρίτο των μικρών επιχειρήσεων να μην καταφέρουν να επιβιώσουν μετά την κρίση, καθώς και τα δίκτυα franchise που έχουν επηρεαστεί άσχημα. Τα λουκέτα θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στις τοπικές κοινότητες, στις μικρότερες πόλεις και τα παραμεθόρια χωριά και νησιά, όπου τα μικρά καταστήματα αποτελούν πηγή απασχόλησης και παρέχουν πολλές υπηρεσίες. Κοινή πεποίθηση είναι πως οι ΜμΕ πρέπει να επικεντρωθούν στον μετασχηματισμό των αγορών, υποστηρίζοντας την παρουσία και τη προβολή της ψηφιοποίησης, εκπαιδεύοντας όχι μόνο μισθωτούς, αλλά και τους μικρούς επιχειρηματίες ώστε να αναπτύξουν την επιχείρηση τους.
Οι ΜμΕ της παραγωγής, του εμπορίου και των υπηρεσιών βρίσκονται στο επίκεντρο της οικονομίας και της κοινωνίας, ως εκ τούτου για τον ίδιο λόγο, πρέπει να βρίσκονται και στο επίκεντρο της χάραξης πολιτικής. Οι μικρές επιχειρήσεις έχουν δεσμευτεί να διαδραματίσουν το ρόλο τους στη «διπλή μετάβαση» προς μια ψηφιακή και πράσινη οικονομία. Οι περιβαλλοντικές και μεταρρυθμιστικές πολιτικές πρέπει να ενδυναμώνουν και να επιτρέπουν στις μικρότερες επιχειρήσεις να κάνουν ό,τι χρειάζεται, λαμβάνοντας όμως υπόψη την επενδυτική τους ικανότητα.
Οι ΜμΕ υπέφεραν τρομερά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τονίστηκε σε όλες οι κυβερνήσεις των G7 η ανάγκη να τις υποστηρίξουν, να τις οδηγήσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό και να επεκτείνουν περαιτέρω τις πρωτοβουλίες που βοηθούν τις μικρότερες επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές. Σημειωτόν πως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν το 90% των επιχειρήσεων των G7 και κάθε συμφωνία σε αυτό το επίπεδο, όπως η θέσπιση ενός παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου στο 15% θα πρέπει να επικυρωθεί στη συνέχεια από την G20 και τις 140 χώρες του ΟΟΣΑ, όπου το ποσοστό των ΜμΕ φθάνει το 99%. Οι «SME7», που εκπροσωπούν πάνω από 13 εκατ. επιχειρήσεις διεθνώς, οι οποίες απασχολούν το 66% των εργαζομένων, υποστηρίζουν ότι οι μικρότερες επιχειρήσεις πρέπει να παραμείνουν στο μυαλό των συνομιλητών μετά τη συνάντηση των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του πλανήτη.
Επίσης, συμφώνησαν στη συνέχιση της συλλογικής δράσης, αφού οι μικρές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο αποτελούν το θεμέλιο των οικονομιών, οδηγώντας την ανάπτυξη και δημιουργώντας θέσεις εργασίας. Οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να αναδειχθούν σε ηγέτες στην αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχει το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα νέα ψηφιακά εργαλεία για να φτάσουν σε νέες αγορές, να βελτιώσουν την αποδοτικότητα και να αναπτυχθούν. Ωστόσο, σε σύγκριση με τις μεγάλες, οι οποίες διαθέτουν μεγαλύτερους πόρους και υποδομές, αντιμετωπίζουν συχνά σημαντικά εμπόδια, όπως περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, δεδομένα και εκπαίδευση. Η κοινή δήλωση των SME7 έχει σκοπό να ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις των G7 να λάβουν μέτρα για να επιτρέψουν στις μικρότερες επιχειρήσεις να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες. Οι πολιτικές πρωτοβουλίες πρέπει να επικεντρώνονται στην αύξηση της συνεργασίας γύρω από τις αναδυόμενες τεχνολογίες και να επιτρέπουν στις μικρές επιχειρήσεις να επενδύουν. Θα πρέπει επίσης να επιδιώξουν να ισορροπήσουν τους όρους ανταγωνισμού για όλες τις επιχειρήσεις. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για τη διασφάλιση της πρόσβασης στα δεδομένα και τη δίκαιη φορολογία επιχειρήσεων όλων των μεγεθών που δραστηριοποιούνται στην ψηφιακή οικονομία. Οι προσπάθειες των G7 πρέπει να περιλαμβάνουν την αναγνώριση της σημασίας των μικρότερων επιχειρήσεων στο διεθνές εμπόριο με τη προώθηση και περαιτέρω επέκταση πρωτοβουλιών που θα τις βοηθήσουν να έχουν πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές με τον εκσυγχρονισμό και εξορθολογισμό των εμπορικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένου του ΠΟΕ, καθιστώντας έτσι τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες προσβάσιμες σε μικρότερες εταιρείες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *