Σημεία συνέντευξης της Όλγας Γεροβασίλη, Δ’ Αντιπροέδρου της ΒτΕ και βουλευτή Άρτας ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ στο Open και στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος
15.9.23
Η κυβέρνηση ΝΔ ‘αποδέχεται’ την κλιματική κρίση κατόπιν εορτής και για λόγους πολιτικής επιβίωσης΄. Τα στοιχεία είναι ατράνταχτα.
«Ξεπερνούν τη λογική τα λεγόμενα (ενν. του συνομιλητή της) ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι εκείνος που για πρώτη φορά αναγνώρισε την κλιματική κρίση και τους επερχόμενους κινδύνους», σχολίασε η Ό. Γεροβασίλη απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της κυβέρνησης θυμίζοντας παράλληλα ότι η συγκεκριμένη συζήτηση εκτυλίσσεται την τελευταία εικοσαετία σε παγκόσμιο επίπεδο και στο επιστημονικό και στο πολιτικό πεδίο.
Η κυβέρνηση ΝΔ, 5ο χρόνο τώρα κυβερνά:
- Αγνοώντας τα επιστημονικά δεδομένα
- Λοιδορώντας το νομοθετικό έργο που συντάχθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, (και παραδόθηκε καιιδιοχείρως στην κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2019) με εφαρμογή του πορίσματος Γκολντάμερ και προέβλεπε τη σύσταση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και όχι Υπουργείο, ώστε να μην εξαρτάται η πολιτική προστασία από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία και να δρα ανεξάρτητα και σε συνέχεια. Περιείχε δε πρωτόκολλα συντονισμού βασισμένα στις υπαρκτές δομές του κράτους, μείωση της γραφειοκρατίας, πρωτόκολλα συνεργασίας των εθνικών μηχανισμών, της τοπικής αυτοδιοίκησης κι όλων των εμπλεκομένων κ.ό.κ.
- Νομοθετώνταςπροφανώς εκ του προχείρου δικό της νόμο τον Φεβρουάριο του 2020 τον οποίο έθεσε σε αναστολή δύο μήνες μετά ως ανεφάρμοστου.
- Εγκαταλείπονταςέτσι τη χώρα μέχρι και σήμερα στο παρωχημένο νομοθετικό πλαίσιο του 2003 και του 2014
- Κλειδώνοντας στο συρτάριτο σχέδιο διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας της χώρας το οποίο σχέδιο κατατέθηκε και εγκρίθηκε το 2018 και όφειλε να έχει επικαιροποιηθεί το 2021
- Απεντάσσοντας, μόλις το καλοκαίρι του 2023, από τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κονδύλια της τάξης των 800 εκ. που αφορούσαν αντιπλημμυρικά έργα υποδομών λόγω αδυναμίας έγκαιρης υλοποίησής τους.
Τα γεγονότα αυτά αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση αναγνώριζε την κλιματική κρίση στην επικοινωνία και όχι στην πράξη.
Το τρίπτυχο: πρόληψη-αντιμετώπιση – αποκατάσταση των συνεπειών της καταστροφικής πλημμύρας χρειαζόταν στρατηγική και σχέδιο. Και αυτά απουσίαζαν από την ατζέντα της κυβέρνησης ΝΔ
Αναφερόμενη στην καταστροφική πλημμύρα της Θεσσαλίας η κ. Ό. Γεροβασίλη είπε: Εδώ έχεις τρία πράγματα έχεις να αντιμετωπίσεις ως όλον και ταυτοχρόνως: πρόληψη, αντιμετώπιση και αποκατάσταση. Και είναι όλα ισοβαρούς σημασίας. Αλλά στην πρόληψη εμπίπτουν όλα τα παραπάνω. Δηλαδή αντιπλημμυρικά έργα οφείλουν να γίνουν με βάση το σχέδιο διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας. Άρα τα μεμονωμένα έργα που έγιναν (το αν έγιναν ή όχι είναι κάτι το οποίο θα ερευνήσει και η δικαιοσύνη) έχει σημασία να γνωρίζουμε σε ποιο σχέδιο βασίστηκαν. Διότι το αποτέλεσμα είναι εδώ: Η Θεσσαλία πνίγηκε και αυτό είχε προβλεφθεί. Η πρόσφατη δορυφορική φωτογραφία των πλημμυρισμένων περιοχών είναι πιστό αντίγραφο του χάρτη πρόβλεψης που περιλαμβάνεται στο κατατεθειμένο σχέδιο του 2018. Αυτό κυκλοφορεί στη δημοσιότητα και είναι προσβάσιμο από όλους.
Θεσσαλία: Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν γνώριζε. Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα
Έχουμε ένα φαινόμενο που έχει προβλεφθεί σχεδόν με ακρίβεια. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε. Όταν υπάρχει πρόβλεψη συνεδριάζουν τα συντονιστικά της Πολιτικής Προστασίας, της Περιφέρειας, Τ.Α. κ.λπ. Τι αποφάσισαν αυτά τα όργανα για να αντιμετωπίσουν την πλημμύρα. Ποιοι θα κινητοποιηθούν, ποιοι θα είναι σε ετοιμότητα; Πώς θα τρέξουν πάρα πολύ γρήγορα για να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές και να σώσουν τους ανθρώπους; Εδώ πέθαναν άνθρωποι, σε πολλές περιοχές η ενημέρωση έγινε τη λάθος στιγμή. Οι εκκενώσεις που δεν γίνονται στη σωστή στιγμή είναι επικίνδυνες.
ΣΥΡΙΖΑ: Μιλώ για την ενότητα του χώρου. Το διακύβευμα είναι η εδραιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως ισχυρή Αξιωματική Αντιπολίτευση ως στήριγμα και πεδίο έκφρασης του προοδευτικού κόσμου –
Μιλώ πάντα για την ανάγκη ενότητας του χώρου. Θεωρώ ότι οι προθέσεις όλων μας είναι κοινές και η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε πολύ συγκεκριμένη. Το μείζον ζήτημα είναι ότι θα πρέπει η Αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα να είναι ισχυρή και να αποτελεί το στήριγμα του κόσμου σε ό,τι επέρχεται. Πιστεύω λοιπόν ότι διαθέτουμε την πολιτική συνειδητοποίηση να το πραγματοποιήσουμε.
Η λέξη ‘διάσπαση’ στην οποία αναφέρθηκα δεν αποτελεί ούτε ευχή, ούτε απειλή ούτε σχέδιο, όπως φαίνεται να κυκλοφορεί στα ΜΜΕ. Δεν ήταν αξιολογική αλλά περιγραφική η χρήση: οι διασπάσεις αποτελούν μέρος της πολιτικής ιστορίας των κομμάτων. Ο ορθολογισμός πάντοτε αποδαιμονοποιεί τη συζήτηση.