in

Όλγα Γεροβασίλη: Ο κ. Μητσοτάκης φοβάται τη δημοκρατία, φοβάται τη Βουλή, φοβάται τη διαφάνεια


Η καρικατούρα του επιτελικού κράτους της ΝΔ εκφράζει ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κράτος, τη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό

Με αφορμή την επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής όπου και ζητούσε-  κατόπιν 14 μηνών αποκλεισμών και περιοριστικών μέτρων- την επιστροφή του κοινοβουλίου στην κανονικότητα , η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε τα εξής:

Συναινέσαμε μέχρι και την καραντίνα του Νοεμβρίου στον περιορισμό της φυσικής παρουσίας των βουλευτών και των λειτουργιών που απαιτούν τη συμμετοχή αρκετών προσώπων.  Σήμερα πλέον με όλες τις δραστηριότητες ανοιχτές (σχολεία, εστίαση, τουρισμός κ.λπ.) εξακολουθεί να είναι κλειστή η διαδικασία στη Βουλή, κλειστά τα πανεπιστήμια, αλλά και …κλειστή η μουσική. Μήπως λοιπόν είναι εκείνοι οι χώροι με υψηλά δημοκρατικά φορτία που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας;

Οι κυβερνητικές προσπάθειες νομοθέτησης «εν κρυπτώ» όπως έχουν διαμορφωθεί όλο αυτό το διάστημα  με τροπολογίες νύχτας, με σοβαρά ζητήματα να εμφανίζονται στο «και πέντε»  ώστε να αποκλείεται η περίπτωση αντίδρασης είναι εκφράσεις μίας ιδιοκτησιακής αντίληψης για το κράτος, τη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό .

Η συγκεκριμένη διαδικασία διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας αποτελεί εργαλείο ελέγχου των βουλευτών της ΝΔ

Ζητάμε να διευρυνθεί η συμμετοχή των βουλευτών στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Οι βουλευτές όσοι μιλούν – εξακολουθούν να παραμένουν ελάχιστοι με φυσική παρουσία και οι περισσότεροι διαδικτυακά και πάντα σε περιορισμένο αριθμό. Το δεύτερο ακραίο συμβάν είναι ότι οι ονομαστικές ψηφοφορίες οι οποίες απαιτούν φυσική παρουσία γίνονται πια με ένα έγγραφο δια μέσου των κοινοβουλευτικών ομάδων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την «εξουσία» την οποία έχει κάθε φορά η γραμματεία και βεβαίως έχει καταστρατηγηθεί, στις περιπτώσεις που απαιτείται, και η μυστικότητα.

Εκτός λοιπόν της αντίληψης (περί κράτους, δημοκρατίας και κοινοβουλευτισμού) η συγκεκριμένη διαδικασία για τις ονομαστικές ψηφοφορίες εκφράζει και το φόβο της κυβέρνησης απέναντι στους ίδιους τους βουλευτές της. Εν ολίγοις «ελέγχω άρα κυβερνώ». Πραγματικά υπάρχουν ρηγματώσεις και αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης με πιο πρόσφατη και έντονη την αντίδραση που αφορά το Σ/Ν για τη Συνεπιμέλεια. Επ αυτού έχουμε τις δύο δημοσίως εκπεφρασμένες αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ κ. Γιαννάκου και κ. Κεφαλογιάννη, αλλά και συζητήσεις σε διαδρόμους  αποκαλύπτουν ότι πολλοί/ες βουλευτές εντός και εκτός της ΝΔ έχουν σοβαρές επιφυλάξεις. Σήμερα η δική μας Κ.Ο. θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία η οποία όμως θα γίνει με τον γνωστό τρόπο.

Ο κ. Μητσοτάκης φοβάται τη Βουλή, φοβάται τη δημοκρατία, φοβάται τη διαφάνεια

Η βουλή είναι το όργανο που ασκεί έλεγχο στην κυβέρνηση. Εδώ υπάρχουν 14 κατατεθειμένες  επίκαιρες επερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που δεν έχουν απαντηθεί και κατά παράβαση του κανονισμού της βουλής. Ο κάθε υπουργός επιλέγει το πότε θα εμφανιστεί και βεβαίως έχουμε και το εξαιρετικά σοβαρό να αρνείται πεισματικά ο κ. Μητσοτάκης να ανταποκριθεί στα ζητήματα που θέτει ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Α. Τσίπρας. Θυμίζω ενδεικτικά:

  • Το αίτημα για τη συζήτηση περί δημοκρατίας που είχε κατατεθεί το Δεκέμβριο  2020, που ουδέποτε απαντήθηκε. Ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να μετατρέψει αυτή τη συζήτηση σε συζήτηση πολιτικών αρχηγών όμως για άλλο θέμα ώστε να ξεφύγει από τον κανονισμό.
  • Τις δύο επίκαιρες ερωτήσεις του Α. Τσίπρα για την παιδεία στις οποίες ακόμη δεν έχει ανταποκριθεί ο κ Μητσοτάκης

Ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν  είτε επιλέγει να μεταθέτει το θέμα σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, είτε πάλι επιλέγει συνομιλητή, όπως έγινε πρόσφατα στη συνεδρίαση 4 διαρκών επιτροπών για να συζητηθεί εκ των προτέρων ο κλιματικός νόμος, στο οποίο, κατόπιν αιτήματος της κ. Γεννηματά αποφασίζει να εμφανιστεί πλην όμως ξαφνικά, γνωρίζοντας ότι δεν θα βρει μπροστά πολιτικούς αρχηγούς και κυρίως τον Α. Τσιπρα.

Έχει διαμορφώσει ο κ. Μητσοτάκης, και με ευθύνες βεβαίως του Προεδρείου της Βουλής, μία κατάσταση περιορισμού της δημοκρατίας. Εκτός από τις λοιπές παρεμβάσεις σε όλους τους θεσμικούς φορείς της χώρας κ.λ.π. Φόβος προς τη δημοκρατία ονομάζεται αυτό. Οι αντιδράσεις μας βεβαίως θα συνεχιστούν θα γίνουν εντονότερες καθώς έχουμε μπροστά μας κρίσιμα νομοσχέδια, όπως το εργασιακό το οποίο γυρνά την κοινωνία  100 χρόνια πίσω.

Μετά το «Νόμος και Τάξη» η κυβέρνηση ΝΔ καταφεύγει σε «Θεάματα»

Καλούμενη να σχολιάσει την έκρηξη ενεργειών του οργανωμένου εγκλήματος η πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, χαρακτηρίζοντας τη χθεσινή μέρα ως ημέρα «θεαμάτων» που περιλάμβανε την παρουσία Χρυσοχοΐδη στον Α. Πάγο και το σφράγισμα του θεάτρου «Εμπρός» σημείωσε τα εξής:

Το πρωί ο κ. Χρυσοχοΐδης προσπάθησε να μεταθέσει την ευθύνη για την κλιμάκωση της δράσης του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα (τα τελευταία δύο χρόνια με πολλαπλές εγκληματικές ενέργειες) στη δικαιοσύνη λέγοντας πως δικάζονται αλλά όχι σοβαρά και αφήνονται ελεύθεροι. Αυτό είναι το αφήγημα… Διέταξε δε και μία έρευνα για τη δράση των συμμοριών την τελευταία δεκαετία και έτσι έλυσε το πρόβλημα της τελευταίας δεκαετίας, ως δια μαγείας!

Τι θα έπρεπε να γίνει για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος;

Η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος αποτελεί ένα μεγάλο και διαρκές στοίχημα. Καθώς το κράτος  αναβαθμίζει τη λειτουργία του το ίδιο κάνει και το έγκλημα. Θα έπρεπε λοιπόν να υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο ενίσχυσης των κρίσιμων μονάδων που ασχολούνται με το έγκλημα με κατάλληλη στελέχωση και εκπαίδευση. Η κυβέρνηση ΝΔ όμως αρκούμενη στο δόγμα νόμος και τάξη το οποίο κατέρρευσε πλήρως αφού ζήσαμε παροιμιώδεις σκηνές σε πλατείες, διαδηλώσεις, εισβολές σε σπίτια κ.λπ. δεν έδωσε το απαιτούμενο βάρος στη στοχευμένη στελέχωση και εκπαίδευση  των ειδικών μονάδων της ΕΛΑΣ αντιθέτως  στελέχωσε μονάδες που αντιμετωπίζουν τον πολίτη και τη νεολαία σύμφωνα με το ιδεοληπτικό της αφήγημα, με την ΕΛΑΣ να κυνηγάει τον κορονοϊό, το κάπνισμα και τους νέους στις πλατείες.

Έχουμε αναβάθμιση του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα. Και ο κ. Χρυσοχοΐδης παρουσιάζεται στον Άρειο Πάγο με φάκελο δικογραφιών, για τις οποίες αυτονοήτως η ΕΛΑΣ συνεργάζεται με τη δικαιοσύνη, για να κάνει τι; Να τους προτρέψει να εργαστούν; Προς τι αυτές οι επικοινωνιακές φιοριτούρες;

Θα προχωρήσει στο ‘δια ταύτα’ το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη;

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ως τώρα έχει υποσχεθεί και χρωστά απαντήσεις για τα εξής:

  • Διαλεύκανση των δολοφονιών της Μαρφινμε την προσκόμιση νέων στοιχείων
  • Τη σύλληψη του Χρήστου Παππά
  • Τη σύλληψη των δολοφόνων Καραϊβάζ
  • Τη σύλληψη των δολοφόνων της νέας γυναίκας στα Γλυκά Νερά

Και σήμερα μας είπε ότι θα απαντήσει και στη 10ετή δράση της οργανωμένης εγκληματικότητας στη χώρα και θα τελειώσουμε με τις συμμορίες. Κρατήστε τα!   

Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η εγκληματικότητα περιορίστηκε 30% και εξιχνιάστηκε πληθώρα υποθέσεων.  Τότε μας κατηγορούσαν και σήμερα ισχυρίζονται -ξανά επικοινωνιακό τέχνασμα- πως για την έξαρση της εγκληματικότητας φταίνε οι ποινές! Οι ποινές όμως καταλογίζονται ανάλογα με τα στοιχεία που εμπεριέχονται στις δικογραφίες που στέλνει η αστυνομία στη δικαιοσύνη.

Σημεία παρέμβασης της Όλγας Γεροβασίλη, Γραμματέα της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στον Ρ/Σ Στο Κόκκινο και στο Νίκο Ξυδάκη  20.5.21

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *