Όλγα Γεροβασίλη: «Πρόταση Μομφής: Πράξη Υπευθυνότητας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης απέναντι σε μια Κυβέρνηση που διεκδικεί το Ανεύθυνο»
Ομιλία της Όλγας Γεροβασίλη, βουλευτή Άρτας και Γραμματέa της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στη συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης στην Ολομέλεια της Βουλής
Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,
Έχουμε δει κυβερνήσεις προβληματικές και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Εδώ όμως, η Κυβέρνηση αυτή, της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει περάσει σε άλλο επίπεδο.
Με το προκάλυμμα που το βάφτισε «επιτελικό κράτος» έφτιαξε την Αρχή ενός ανδρός στο Μαξίμου κι «ευνούχισε» όλα τα επίπεδα της διοίκησης. Από το χαμηλότερο στο ανώτερο επίπεδο διοίκησης, το Κράτος εδώ και δυόμισι χρόνια έχει παραλύσει.
Από την υγειονομική κρίση μέχρι την ενεργειακή κρίση. Από την πανδημία μέχρι τις φυσικές καταστροφές. Η χώρα θρηνεί κάθε μέρα εκατό νεκρούς. Πάνω από 40 νεκροί από φυσικές καταστροφές στη θητεία της Νέας Δημοκρατίας μέχρι σήμερα.
Ζητήσαμε εκλογές γιατί η ανοχή είναι συνενοχή και συνένοχοι με την Κυβέρνηση δεν θα γίνουμε στο καθημερινό έγκλημα. Η Πρόταση Μομφής είναι πράξη Υπευθυνότητας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης απέναντι σε μια Κυβέρνηση που διεκδικεί το ανεύθυνο.
Έκανε η Νέα Δημοκρατία και οι Υπουργοί της ό,τι καλύτερο μπορούσαν; Έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να ενισχύσουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν έχουμε την πολυτέλεια για σύγκρουση απόψεων πια. Αυτή η Κυβέρνηση, αντί να δίνει λύσεις, δημιουργεί νέα προβλήματα. Για την Κυβέρνηση λύση είναι η διάλυση. Η φωτιά σβήνει …στη θάλασσα. Το χιόνι το απομάκρυνε …ο ήλιος και πάει λέγοντας.
Η Κυβέρνηση αυτή αποδείχτηκε ανάλγητη για τον ανθρώπινο πόνο. Αδιάφορη για τα προβλήματα της κοινωνίας. Ανίκανη να διοικήσει και να κάνει όσα προβλέπονται σε ένα κράτος Δικαίου.
Με επιστροφή στα παλιά καλά: απευθείας αναθέσεις, σε δουλειές (τις γνωστές «δουλίτσες») με κολλητούς, κουμπάρους κτλ, σχέσεις διαπλοκής, διώξεις στην ερευνητική δημοσιογραφία και αρχειοθέτηση σκανδάλων. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στενάζουν. Οι παραγωγοί στους δρόμους. Τα όνειρα των νέων ανθρώπων συνθλίβονται στις κομματικές λίστες των μετακλητών υπαλλήλων της κυβέρνησης.
Έρχομαι στο τελευταίο τριήμερο. Κοιτάξτε:
Από όλες τις φυσικές καταστροφές, φωτιές, πλημμύρες, σεισμούς, η χιονόπτωση είναι η πιο διαχειρίσιμη φυσική καταστροφή. Όχι μόνο γιατί μετεωρολογικά μπορεί να προβλεφθεί αλλά υπάρχει και περιθώριο για προληπτικές ενέργειες. Εν προκειμένω: Έγιναν συσκέψεις σε ανώτερο επίπεδο κτλ. Τί αποφασίστηκε εκεί; Προφανώς, δεν αποφασίστηκε τίποτα! Καμία ενέργεια.
Πρακτικά: Πότε θα αποφασιστεί ποιος έχει δίκιο, η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος πριν, η κα Αραμπατζή ή ο κ. Σκέρτσος; Η κα Αραμπατζή είπε ότι υπάρχουν πρακτικά (απ’ τη σύσκεψη), ο κ. Σκέρτσος είπε δεν ξέρει, ποιος ήταν παρών, ποιος δεν ήταν. Ήταν παρών ο κ. Σκέρτσος; Δεν ξέρουμε. Όμως τα πρακτικά αυτά θα πρέπει να έρθουν στην επιφάνεια. Και όχι για εμάς. Αλλά για όλους τους χιλιάδες ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν και κινδύνευσε η ζωή τους.
Δεν αρκούν οι συγγνώμες. Πρέπει να δοθούν εξηγήσεις.
Έγιναν ασκήσεις ετοιμότητας σε ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο; Προφανώς όχι. Έγιναν προληπτικές δράσεις; Προφανώς όχι. Η ΕΜΥ είχε προειδοποιήσει έγκαιρα. Γιατί δεν προστατεύθηκαν κρίσιμες υποδομές; Π.χ νοσοκομεία.
Από την προηγούμενή μου εμπειρία, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι υπάρχουν εξαιρετικά έμπειροι επιχειρησιακοί παράγοντες στην Πυροσβεστική, στην Αστυνομία, στο στρατό, που διαθέτουν και τη γνώση και την εμπειρία. Γιατί παροπλίστηκαν;
Ποια είναι η απάντηση της κυβέρνησης σε όλο αυτό και σε όλες τις φυσικές καταστροφές και τις κρίσεις μέχρι τώρα που έχει περάσει η χώρα; Είπε ότι συνέστησε Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Μάλιστα. Τοποθετήθηκε Υπουργός. Μάλιστα. Από κάτω; Υπάρχει τίποτε από κάτω; Κάτι καινούριο που προστέθηκε; Η απάντηση είναι όχι. Το Υπουργείο είναι πρόσχημα. Οι επιχειρησιακοί έχουν παροπλιστεί από μια κυβέρνηση που κινείται με πολιτικό γνώμονα, υπερτιμώντας τον εαυτό της, αλλά και υποτιμώντας το επιχειρησιακό σκέλος.
Κι επειδή άκουσα πολλά εδώ από χτες: ότι η Κυβέρνηση εξασφάλισε πόρους για την πολιτική προστασία, ότι εξασφάλισε εναέρια μέσα κλπ, να ενημερώσω -και τους βουλευτές της ΝΔ- τα εναέρια μέσα που διαθέτει σήμερα η χώρα έχουν τη δική μου υπογραφή, ήταν για τρία χρόνια. Δεν είναι της ΝΔ έργο τα αυξημένα εναέρια μέσα. Το 112 επί ΝΔ απεντάχθηκε, έμεινε χωρίς χρηματοδότηση. Επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ επανεντάχθηκε το 112 στο ΕΣΠΑ και μπήκε σε πιλοτική λειτουργία, το βρήκε σε αυτό το σημείο η ΝΔ το 2019.
Ψεύδη, υποκριτική μεταμέλεια. Θυμίζω και τις Πρέσπες-παρένθεση-εδώ.
Συγγνώμη για τις φωτιές, τις πλημμύρες, το χιόνι, συγγνώμη που ήταν απόντες την ώρα της κρίσης.
Μάθαμε δε εκ των υστέρων, από δημοσιεύματα, ότι η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει ενεργή εργολαβία αποχιονισμού. Μάθαμε ότι δεν είχε σύμβαση προμήθειας αντιπαγετικού αλατιού, που έπρεπε να δώσει και στους Δήμους.
Είδαμε τον Πρωθυπουργό σε ρόλο μεσάζοντα να ‘ντιλάρει’ και να κοστολογεί με μία εταιρεία για την έκθεση σε κίνδυνο ζωής των συμπολιτών μας στην Αττική Οδό. Άρρωστοι, ηλικιωμένοι, παιδιά, εγκλωβισμένοι στο χιόνι για ώρες. Νοικοκυριά χωρίς ρεύμα μέχρι και σήμερα.
Κοιτάξτε, εκτός των άλλων η κυβέρνησή σας, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, είχε την πολυτέλεια να έχει έτοιμο νομοσχέδιο από τον ΣΥΡΙΖΑ κατατεθειμένο στη Βουλή για την Πολιτική Προστασία, για την Ίδρυση του Εθνικού Φορέα Πολιτικής Προστασίας.
Προβλέπαμε αναμόρφωση των Μονάδων Συντονισμού σε όλα τα επίπεδα Διοίκησης. Προβλέπαμε προτυποποίηση των διαδικασιών: Πρωτόκολλα Συντονισμού μεταξύ εμπλεκόμενων φορέων. Αυτή τη λέξη την έβαλε χθες στο στόμα του ο Πρωθυπουργός για πρώτη φορά μετά από δυόμιση χρόνια και σήμερα το λένε και κάποιοι στις τοποθετήσεις τους. Αυτός ο νόμος είναι δυόμιση χρόνια κατατεθειμένος στη Βουλή.
Προβλέπαμε μηχανισμό σπονδυλωτό, με αυτοτελή τμήματα πολιτικής προστασίας σε Περιφέρειες και Δήμους. Οι Συντονιστές έκτακτης ανάγκης να μην ορίζονται ούτε αιρετοί ούτε μετακλητοί, όπως κάνει η Νέα Δημοκρατία, αλλά αυτοί που έχουν τη θεσμική μνήμη και είναι στο πεδίο: δηλαδή οι επικεφαλής των τμημάτων και αυτοτελών διευθύνσεων πολιτικής προστασίας. Η φιλοσοφία της πρότασης ήταν η οργάνωση αυτοτελών συντονιστικών κέντρων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο με διαρκή λειτουργία.
Οκτάμηνη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση και τα εμπλεκόμενα Υπουργεία. Πήραμε θετικά σχόλια και από την ΚΕΔΕ και από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Όλα αυτά είναι μια δουλειά της χώρας, δεν ήταν του ΣΥΡΙΖΑ προσωπική υπόθεση. Τι έκανε η ΝΔ; Έφερε τον Φεβρουάριο του 2020, έναν δικό της νόμο, τον οποίο ως ανεφάρμοστο, ένα μήνα μετά, στις 13 Μαρτίου, τον έβαλε σε αναστολή. Δεν πήρε εναέρια μέσα, δεν έστησε το υπουργείο, δεν νομοθέτησε. Δηλαδή τι έκανε; Τίποτα. Αυτή είναι η αλήθεια κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Η Κυβέρνηση έχει αποτύχει σε όλες τις έως τώρα κρίσεις. Έχει παροπλίσει τους επιχειρησιακούς μηχανισμούς και τους επιστήμονες. Φάτε τεχνολογία αντί για παντεσπάνι, λένε οι επιτελείς και κερνάνε αέρα ψηφιακών υπηρεσιών.
Και το άλλο που ακούσαμε είναι ότι η Κυβέρνηση αποζημιώνει άμεσα αλλά αναφερόμενη στο διχίλιαρο της Αττικής Οδού. Ο λαός ξέρετε πώς το λέει αυτό; Με ξένα κόλυβα! Βεβαίως και θα ήταν ευθύνη του κράτους, είναι ευθύνη του κράτους να αποζημιώσει και ανεξάρτητα από τον ιδιώτη. Και δεν έχει νομοθετήσει η ΝΔ γι’ αυτό, όπως λέει για να θολώσει τα νερά. Η ευθύνη του κράτους να αποζημιώσει ισχύει στη χώρα από το 1946 (άρθρο 105 εισαγωγικού νόμου του αστικού κώδικα για την ευθύνη του κράτους).
Το πρόβλημα στη κυβέρνηση είναι δομικό. Ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η χώρα χρειάζεται αλλαγή πλεύσης.
Σας ευχαριστώ.