in

Όλο το έργο που εννοεί η ΝΔ ως ασφάλεια, δηλαδή το «νόμος και τάξη», σημαίνει στην ουσία «τρόμος και πάταξη».


Όλγα Γεροβασίλη: Όλο το έργο που εννοεί η ΝΔ ως ασφάλεια, δηλαδή το «νόμος και τάξη», σημαίνει στην ουσία «τρόμος και πάταξη».

Σημεία παρέμβασης της Γραμματέως της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Άρτας Όλγας Γεροβασίλη στον Αντ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου

Οι γυναικοκτονίες είναι μορφή εγκλήματος με πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και στα αίτια αλλά και στον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Επί ΣΥΡΙΖΑ έγινε η ίδρυση τμημάτων οικογενειακής βίας στα ΑΤ

Θα ξεκινήσω με μια μικρή παρατήρηση. Η ανθρώπινη ζωή και στα δύο φύλα προφανώς είναι της ίδιας αξίας και του ίδιου σεβασμού. Ωστόσο, μιλάμε διαφορετικά για τις γυναικοκτονίες και δεν το κάνουμε για λόγους έλλειψης σοβαρότητας απέναντι στον θάνατο ανδρών, αλλά επειδή αποτελεί μία μορφή εγκλήματος με πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και στα αίτια αλλά και στον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Να θυμίσω ότι η ίδρυση των τμημάτων οικογενειακής βίας έγινε επί των ημερών μου, με δική μου υπογραφή στο προεδρικό διάταγμα το 2018. Δεν άρχισαν να λειτουργούν στ΄ αλήθεια ποτέ, διότι δεν δόθηκε βαρύτητα από πλευράς της κυβέρνησης στο ζήτημα στελέχωσης των τμημάτων αυτών. Σας θυμίζω πως είχαμε μία γυναικοκτονία κάθε μήνα για μεγάλο διάστημα και, βεβαίως, πάρα πολλά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας τα οποία εμφανίζουν τρομακτική αύξηση, ιδιαίτερα μετά την καραντίνα.

Σε όλα τα πεδία η εγκληματικότητα αυξήθηκε επί Νέας Δημοκρατίας

Τα επίσημα στοιχεία που έχουμε για την εγκληματικότητα -δεν έχουμε εκείνα του 2022- αυτά φτάνουν μέχρι και το 2021. Στοιχεία 2018- 2019 συγκριτικά με 2020-2021ξήσεις που έχουμε το 2021 σε σχέση με το 2020 είναι στις ανθρωποκτονίες 45%, σε απάτες 22,8%, στους βιασμούς 5,7%, σε εκβιασμούς 55%, και για τη νομοθεσία περί όπλων 53%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έστειλε τη Greek Mafia στη Δικαιοσύνη

Δεν έχουμε καμία εξιχνίαση σε ότι αφορά τα ζητήματα του οργανωμένου εγκλήματος, σας θυμίζω, από τη δολοφονία Καραϊβάζ. Στη δική μας περίοδο συντάχθηκε η μεγάλη δικογραφία και το 2018 που αφορούσε τη δράση της μαφίας, ξεκινώντας από τις πρώτες δολοφονίες Παπαχρήστου-Μάλαμα, και παραδόθηκε στη δικαιοσύνη. Ένα κομμάτι αυτής της ιστορίας που αφορούσε τα πλημμελήματα δικάστηκε έτσι ώστε να μην παραγραφούν και θα ακολουθήσει κι άλλη δίκη. Δεν ξέρω που βρίσκεται ο φάκελος τον οποίο πήγε στον Άρειο Πάγο ο κ. Χρυσοχοϊδης πριν τον κ. Θεοδωρικάκο, δεν ξέρει κανείς τι έγινε στη συνέχεια, από τη στιγμή δηλαδή που παραδώσαμε εμείς στη δικαιοσύνη τη δικογραφία, που είναι σε γνώση όλων, διότι έγινε μια σπουδαία δουλειά επί των ημερών μας.

Η καρατόμηση του Αρχηγού της ΕΛΑΣ έγινε αντιθεσμικά, με τρόπο που δεν προβλέπεται και προσβάλει τους Έλληνες αστυνομικούς

Παρακολουθώ με προσοχή όλα τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε διασυνδέσεις κυκλωμάτων με ανώτερα στελέχη της ΕΛΑΣ και, βεβαίως, παρακολούθησα πρόσφατα -και ήταν δυσάρεστη έκπληξη- την καρατόμηση του αρχηγού της ΕΛΑΣ με τρόπο αντιθεσμικό, με πολλά ερωτηματικά τα οποία μπήκαν και από την πλευρά του Υπουργείου και από την πλευρά του Αρχηγού. Ο πρώην Αρχηγός κατήγγειλε ότι ανεκόπη η προσπάθειά του να γίνει έρευνα για τις σχέσεις στελεχών του Υπουργείου με την Greek Mafia και ότι η έρευνα αυτή δεν έγινε ενώ ο ίδιος προσπαθούσε. Περιμένουμε απαντήσεις∙ ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ είχε κριθεί πριν δύο μήνες και η πολιτική ηγεσία δείχνει ότι εργαλειοποιεί την ΕΛΑΣ, προσβάλλοντας θεσμικά τον ρόλο του επικεφαλής της αλλά και τους Έλληνες αστυνομικούς. Δεν είναι αυτός τρόπος κ. Θεοδωρικάκο, κάνετε κρίσεις, τον κρίνατε δύο φορές εσείς ικανό, εσείς υπερηφανεύεστε για ό, τι έγινε αυτή τη περίοδο και ξαφνικά κάνετε ένα έκτακτο ΚΥΣΕΑ, το οποίο δεν προβλέπεται, παρά μόνο σε περίπτωση παραιτήσεως αρχηγού. Έχετε εντάξει την ΕΛΑΣ στα πλαίσια του λεγόμενου επιτελικού κράτους∙ σας θυμίζω ότι η αστυνομία έχει εκ του Συντάγματος άλλο ρόλο και δεν πρέπει να θίγεται ο θεσμός και η αξιοπρέπεια των αστυνομικών, πράγμα που έχετε κάνει πολλάκις.

Η ανασφάλεια των πολιτών είναι τεράστια επί ΝΔ και τα στοιχεία δείχνουν πως έχουν δίκιο: απογύμνωση των ΑΤ, πλασματικές περιπολίες, κλειστά ΑΤ, αστυνομική αυθαιρεσία

Το αίσθημα ανασφάλειας έχει ενταθεί στην ελληνική κοινωνία για πολλούς λόγους. Με τον όρο ασφάλεια δεν εννοούμε μόνο να προστατεύεται σωματικά ή η ιδιοκτησία αλλά και μια σειρά άλλων παραγόντων. Σήμερα, μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών νομίζω ότι έχει ενταθεί ακόμα πιο πολύ. Τα αστυνομικά τμήματα-και καταγγέλλεται συνεχώς από συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ- έχουν απογυμνωθεί παρ’ όλη την ενίσχυση κατά περίπου 4.000 αστυνομικών επί ΝΔ. Αστυνομικά τμήματα κλειστά στο κέντρο της Αθήνας το βράδυ, δεν μπορεί κάποιος να πάει να καταγγείλει το οτιδήποτε. Πολλά αστυνομικά τμήματα με μόνο δύο αστυνομικούς το βράδυ, άρα δεν μπορεί κάποιος να φύγει αν κάτι συμβεί. Και, βεβαίως, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι συνδικαλιστές, πολλές πλασματικές περιπολίες: γράφουν ότι κάνουν περιπολίες ενώ στ’ αλήθεια δεν μπορούν να τις κάνουν. Τέλος, ο Συνήγορος του Πολίτη καταγγέλλει πως είχαμε αύξηση της αστυνομικής αυθαιρεσίας κατά 76% το 2020 και ακόμα ένα 16% το 2021. Είναι στις υποχρεώσεις της ΕΛΑΣ να διαφυλάττει το δικαίωμα των πολιτών στη διαδήλωση και όχι να δρα επιθετικά και παρανόμως. Όλο το έργο που εννοεί η ΝΔ ως ασφάλεια, δηλαδή το «νόμος και τάξη», σημαίνει στην ουσία «τρόμος και πάταξη».

Η Αστυνομία υποχρεούται να δρα εντός της νομιμότητας και στις διαδηλώσεις

Είχαμε σοβαρούς τραυματισμούς από αστυνομικούς με κρότου-λάμψης απευθείας πάνω στα σώματά πολιτών στις πρόσφατες διαδηλώσεις: ο ένας με βλάβη στο ακουστικό νεύρο και ο άλλος με σοβαρό τραυματισμό στη κοιλιά εξαιτίας του ότι οι κρότου-λάμψης χρησιμοποιούνται από τους αστυνομικούς στις συγκεντρώσεις κατευθείαν πάνω σε όσους διαδηλώνουν. Παράλληλα, έχουμε τον τραυματισμό και δύο φωτορεπόρτερ, όπως κατήγγειλε το σωματείο τους.

Το κράτος έχει το μονοπώλιο της βίας, αρκεί αυτό να γίνεται εντός νομιμότητος. Η αστυνομία εκτός από τους ρόλους που έχει, προληπτικούς, επιτήρησης, έχει κι έναν ρόλο κατασταλτικό. Ωστόσο, υπάρχει νομικό πλαίσιο στη χώρα μας και άρθρα του Συντάγματος που επιβάλλουν στην ελληνική αστυνομία να δρα αναλογικά, δεν κυνηγάμε ένα κουνούπι με πολυβόλο, για να το πω σχηματικά. Υπάρχουν κανόνες, ξέρει η Αστυνομία όταν εκπαιδεύεται, όταν οι αστυνομικοί έχουν περάσει από εκπαίδευση που αναλογεί στις σύγχρονες ανάγκες.

Κάθε κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να προστατέψει τα σύνορά μας

Τα σύνορα της χώρας μας κάθε κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κάνει τα πάντα για να τα προστατέψει. Υπήρξα και Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και δεν γκρέμισα κανένα φράχτη. Το θέμα με τον φράχτη δεν είναι το «υπέρ ή κατά». Είναι ένα τεχνητό εμπόδιο το οποίο επέλεξε η κυβέρνηση να το επεκτείνει και εμείς το διατηρήσαμε επί των ημερών μας. Περίπου στα 100χλμ μπορεί να φτάσει, από ό, τι καταλαβαίνω. Θέλω, εντούτοις, να θέσω το σοβαρό δίλλημα που οφείλουμε να έχουμε. Τα σύνορα όπως ξέρουμε καθορίζονται με τη μέση τιμή του ποταμού, η οποία εμφανίζει μεταβολές αναλόγως της ροής του ποταμού. Έχουμε τον φράχτη, ο οποίος δεν μπορεί να γίνει μέσα στο ποτάμι, αντιλαμβάνεστε, γίνεται στο χερσαίο τμήμα. Έρχονται λοιπόν οι μετανάστες έξω από το φράχτη στο χερσαίο τμήμα. Σε ποια χώρα βρίσκονται εκείνη την ώρα; Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα; Έχει ευθύνη απέναντι σε αυτούς ή όχι; Δημιουργούμε μια γκρίζα ζώνη εκεί ή όχι;

Την επομένη που ανέλαβε η ΝΔ έφυγαν αστυνομικοί από τον Έβρο και τους έστειλαν στα Εξάρχεια

Εμείς αντιμετωπίσαμε πολύ μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές από τις ροές που αντιμετωπίζει σήμερα η κυβέρνηση. Επί των ημερών μου ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τις θερμικές κάμερες, αυτές που λέει σήμερα η Κυβέρνηση ότι διαθέτει η χώρα. Επί των ημερών μου ιδρύθηκαν πλωτά τμήματα αστυνόμευσης, τα οποία κατήργησε η επόμενη κυβέρνηση. Επί των ημερών μου ιδρύθηκε ειδική αστυνομική διεύθυνση για το ποτάμι με ειδική αποστολή τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, την οποία κατήργησε την επομένη. Την επομένη των εκλογών που ανέλαβε η ΝΔ μετακίνησε 400 αστυνομικούς από τον Έβρο και τους έστειλαν στα Εξάρχεια.

Ο Μπλίνκεν, Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, είπε ότι η Ελλάδα δεν είναι ασφαλής χώρα

Ο Μπλίνκεν ήρθε πρόσφατα στη χώρα. Τι θέμα έβαλε; Ότι η Ελλάδα δεν είναι ασφαλής χώρα. Γιατί; Γιατί δεν κατάφερε να κάνει διαγωνισμό για να έχουμε έγγραφα ασφαλείας. Τι σημαίνει δεν έχουμε έγγραφα ασφαλείας; Ότι δεν έχουμε σύγχρονες ταυτότητες και τα υπόλοιπα έγγραφα ασφαλείας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι στη χώρα μας μπορούν πολύ εύκολα να κυκλοφορούν πλαστές ταυτότητες, να γίνονται παράνομες ελληνοποιήσεις, εξού και πρόσφατα ο καταζητούμενος από την interpol και η Ρωσίδα κατάσκοπος.

Ήρθε ο Μπλίνκεν και είπε στην ελληνική κυβέρνηση: γιατί τέσσερα χρόνια δεν ολοκληρώσατε τον διαγωνισμό, που, σημειώνω, επί των ημερών μου ήταν ένας έτοιμος διαγωνισμός; Τον ακύρωσαν να κάνουν άλλον. Δεν έχει καταφέρει αυτό το επιτελικό κράτος να κάνει έναν διαγωνισμό! Σας θυμίζω πως υποχρέωση της χώρας ήταν οι ταυτότητες να εκδίδονται από τον Αύγουστο του 2021 και η χώρα δεν έχει ακόμα διαγωνισμό. Τούτων δοθέντων, απείλησε ο Μπλίνκεν ότι θα κόψει την απαλλαγή θεώρησης visa για Έλληνες υπηκόους στην Αμερική. Αυτή που επί των ημερών μου την πήρα και με διετή περίοδο. Διότι όταν εμείς λέμε ‘ασφαλή χώρα’ εννοούμε την ουσία και όχι θέατρο στα Εξάρχεια και πώς θα παίξουμε με τους μπάχαλους κλεφτοπόλεμο. Δεν είναι αυτό ασφάλεια μόνο.

Έκθεση – κόλαφος του State Department κατά της χώρας μας και για την ασφάλεια

Η μισή αστυνομία βρίσκεται στα Εξάρχεια. Απέτρεψε το να μην ξυλοκοπήσουν αρχηγό κόμματος; Όχι. Για ποια ασφάλεια συζητάμε κ. Θεοδωρικάκο; Τι εννοείτε; Το θέαμα; Όσο και να χαϊδέψετε συντηρητικά ακροατήρια λέγοντας πόσο έχετε πυγμή, επί της ουσίας, δεν έχετε κανένα έργο να παρουσιάσετε στα θέματα ασφαλείας. Το State Department εσάς καταγγέλλει σήμερα κ. Θεοδωρικάκο. Γιατί δεν έχει ήδη ασφαλή διαβατήρια και ταυτότητες η χώρα μας; Τι κάνατε 4 χρόνια;

Υποστελεχωμένη και πριν το 2015 η ΕΛΑΣ

Η περίοδος της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων προφανώς και δεν άφησαν την Αστυνομία αλώβητη. Η Αστυνομία ήταν και το 2015 που την παραλάβαμε υποστελεχωμένη, αλλά και όταν φύγαμε από την κυβέρνηση το μόνο που είχαμε προλάβει ήταν να αυξάνουμε τον αριθμό των εισερχομένων κάθε χρόνο στις σχολές τις αστυνομίας. Ο αριθμός δεν ήταν ικανοποιητικός, προφανώς, διότι υπήρχαν και οι περιορισμοί του μνημονίου. Δεύτερον, είχα ένα νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο δεν πρόλαβε να ψηφιστεί επί των ημερών μας, που είχε ένα αναβαθμισμένο εκπαιδευτικό σύστημα για τους αστυνομικούς, με τρεις κατηγορίες: αξιωματικοί, αρχιφύλακες και αστυνομικούς το οποίο στη συνέχεια δεν υιοθέτησε η ΝΔ, εκτός από ένα τμήμα. Στη συνέχεια όμως επέλεξε να προσλαμβάνει ανεκπαίδευτους αστυνομικούς με αδιαφανείς διαδικασίες, εκτός πανελληνίων.

Χρειαζόμαστε Αστυνομία με σωστό οργανόγραμμα και καταμερισμό, όχι ανεκπαίδευτους αστυνομικούς

Προσέλαβε η ΝΔ περίπου 4000 ανθρώπους και για τη φύλαξη στον Έβρο και για τις έκτακτες ανάγκες-που αναγνωρίζω ότι υπήρχαν- ωστόσο, αυτά τα παιδιά βρέθηκαν στο δρόμο χωρίς επαρκή εκπαίδευση. Σας θυμίζω ότι τα παιδιά που προσλήφθηκαν για την πανεπιστημιακή αστυνομία που τώρα θα υπηρετήσουν τα τμήματα ενάμιση μήνα εκπαίδευση έχουν. Και μάλιστα όπως μου είπε χαρακτηριστικά μια μητέρα ενός από τα παιδιά αυτά ενάμιση μήνα ‘ καψόνι΄ ήταν η εκπαίδευση. Σήμερα λοιπόν σε έναν σύγχρονο κόσμο, με τόσα σύνθετα προβλήματα, με το οργανωμένο έγκλημα και το έγκλημα γενικώς να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τη νομιμότητα, χρειαζόμαστε μια αστυνομία ισχυρή. Ισχυρή σε επίπεδο και σε αριθμό με σωστό οργανόγραμμα και καταμερισμό. Κυρίως χρειαζόμαστε κάτι που μπορεί να γίνει σήμερα. Την εμφανή αστυνόμευση. Αυτό είναι το μεγαλύτερο σχέδιο, που εφαρμόστηκε επί των ημερών μας, το πρόγραμμα «Περσέας». Εμφανής αστυνόμευση ως αποτρεπτικό μέτρο τουλάχιστον, το οποίο καταργήθηκε αμέσως από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο αστυνομικός είναι εργαζόμενος και όχι στρατιώτης

Και επειδή έγινε όλη αυτή η συζήτηση, βγήκαν ταλαιπωρημένοι γονείς με θύματα τα παιδιά τους από ξυλοδαρμό, δολοφονία. Στέκομαι μπροστά τους με πολύ μεγάλο σεβασμό. Οι συνθήκες γέννησαν ή αναβάθμισαν κατηγορίες παραβατικής συμπεριφοράς. Αν λύνεται με την αυστηροποίηση ενός νόμου, να γίνει τώρα. Και λύθηκε. Για το θέμα των ποινών δεν είμαι πολύ ειδική για να το αναλύσω. Ωστόσο χρειαζόμαστε ένα πλέγμα μέτρων, τα οποία αγγίζουν και την πλευρά της Αστυνομίας, την ενίσχυση της πρόληψης και της επιτήρησης. Μια Αστυνομία σύγχρονη. Υπάρχουν αστυνομικοί διεφθαρμένοι και κακοί στη δουλειά τους όμως δεν είναι η πλειοψηφία του σώματος αυτοί. Ο αστυνομικός είναι εργαζόμενος και όχι στρατιώτης, είναι μια βασική μας διαφωνία με τη ΝΔ. Είναι εργαζόμενος σκληρά, κινδυνεύει, απειλείται καθημερινά σχετικά με το αν θα γυρίσει στο σπίτι του το βράδυ και πρέπει να προστατεύσουμε την αξιοπρέπειά του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *