in

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ, ΤΡΙΤΗ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΣΤΙΣ 10:30 π.μ. ΣΤΗ ΔΕΥΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Νέο έγκλημα η «απελευθέρωση» του νερού, της αποχέτευσης, της άρδευσης και της διαχείρισης αποβλήτων. Δεν θα το επιτρέψουμε!
Στον απόηχο του τραγικού εγκλήματος στα Τέμπη που στοίχησε τη ζωή δεκάδων νέων και εργαζομένων και εν μέσω του λαϊκού ξεσηκωμού που πλημμύρισαν τους δρόμους της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας, η κυβέρνηση ψήφισε νόμο 263 άρθρων, που ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού και την περαιτέρω παράδοση των υπηρεσιών διαχείρισης αποβλήτων στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Με το νόμο αυτό, που αποτελεί απαιτούμενο του Ταμείου Ανάκαμψης, η κυβέρνηση σχεδιάζει να παραδώσει στα οικονομικά συμφέροντα και στην αισχροκέρδεια την ύδρευση, την αποχέτευση, την άρδευση αλλά και όλη τη διαχείριση απορριμμάτων, δεσμεύοντας τη χώρα για δεκαετίες στην ιδιωτική διαχείριση τους.
Είναι τόσο «συγκλονισμένοι» από το έγκλημα στα Τέμπη, που μετά τις υποκριτικές δακρύβρεχτες συγνώμες και τα κροκοδείλια δάκρυα, συνεχίζουν την ίδια εγκληματική πολιτική σε ευθυγράμμιση του νομοθετικού πλαισίου της χώρα με την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, που έχει στόχο την εμπορευματοποίηση υποδομών, χρήσης, και εργασιών συντήρησης των δημόσιων αγαθών.
Με μοναδικό κριτήριο και εδώ, το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων, μεταφέρουν στο λαό το υψηλό κόστος για να έχουν υπερκέρδη οι λίγοι, θα περιορίσει την πρόσβαση στα βασικά αγαθά όπως το νερό, θα αφαιρέσει περιουσία και αποφάσεις από τους δήμους και θα απομακρύνει το στόχο για μια οικολογική διαχείριση.
Η νέα αρχή (ΡΑΕ), που με το νέο νόμο μετονομάζεται σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), θα διαχειρίζεται τις αρμοδιότητες του ελέγχου της τιμολογιακής πολιτικής και γενικά εφαρμογής της νομοθεσίας που σήμερα υπάγονται σε υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και τις επεκτείνει ,καθώς η νέα Αρχή θα μπορεί:
• Να επιβάλλει σε δήμους και φορείς πρόστιμα έως 10 εκατ. ευρώ.
• Να κάνει συστάσεις στους φορείς των δήμων για τα απορρίμματα (ΦΟΔΣΑ) ή στους δήμους, ζητώντας τους να τροποποιήσουν τα τιμολόγιά τους και ελέγχοντας την οικονομική αποδοτικότητά τους. Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν, θα μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις: έως 10 εκατ. ευρώ και το 6% των συνολικών ετήσιων εσόδων του προηγούμενου έτους από τις ελεγχόμενες υπηρεσίες.
• Σε όσους ΦΟΔΣΑ δεν πετυχαίνουν τον στόχο της μείωσης ταφής απορριμμάτων, «θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 50 ευρώ ανά τόνο ανεπεξέργαστων αστικών αποβλήτων που καταλήγουν σε ΧΥΤΥ, ενώ υφίσταται μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων» στην περιοχή τους.
Αποτελεί πραγματικότητα ότι μέχρι στιγμής ο τομέας της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων έχει πλήρως υποταχθεί στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα όσον αφορά τα στάδια επεξεργασίας και τελικής διάθεσης που ακολουθούν το στάδιο της αποκομιδής, επιβάλλοντας την διαιώνιση του μοντέλου της διατήρησης τεράστιων ποσοτήτων σύμμεικτων απορριμμάτων που οδηγούνται σε φαραωνικού τύπου εγκαταστάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι εγκαταστάσεις στη Φυλή που εδώ και μισό αιώνα υποδέχονται πάνω από το 95% των απορριμμάτων όλης της Αττικής. Όπως δείχνουν μελέτες και μετρήσεις, τοξικοί ρύποι διοχετεύονται στα νερά, το έδαφος, τον αέρα σε ποσοστά ακόμα και δεκάδες φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια με τραγικές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων της Δυτικής Αττικής, της Αθήνας και του Πειραιά. Κανένα περιφερειακό σχέδιο εδώ και χρόνια, ούτε και αυτό της περιφερειακής διοίκησης Πατούλη, όχι μόνον δεν περιλαμβάνει κλείσιμο της χωματερής στη Φυλής, αλλά προβλέπει νέα επέκταση συνοδευόμενη και από εγκαταστάσεις καύσης απορριμμάτων που θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της υγείας, της ζωής και του περιβάλλοντος.
Αν προσθέσομε και το κομμάτι της ανακύκλωσης όπου με τον μανδύα των «Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης» έχει επέλθει κι αυτό σε πλήρης παράδοση στα ιδιωτικά συμφέροντα, το μόνο κομμάτι που ακόμα παραμένει στο δημόσιο έλεγχο (στους Δήμους), παρά τις διαρκείς πιέσεις ιδιωτικοποίησης του, είναι αυτό που αφορά την υπηρεσία αποκομιδής και την διαχείριση της τελικής τιμολόγησης και είσπραξης από τους πολίτες. Αυτό ακριβώς το κομμάτι στοχεύουν να «απελευθερώσουν» με την ένταξη στη ΡΑΕ προκειμένου να μπορούν να φορτώσουν πιο εύκολα το υπέρογκο κόστος των νέων εγκαταστάσεων μέσω ΣΔΙΤ στους πολίτες, απειλώντας μάλιστα με πρόστιμα τους φορείς διαχείρισης αποβλήτων όταν δεν συμμορφώνονται στους κανόνες τιμολόγησης που θα θεσπίζει η διευρυμένη Ρυθμιστική Αρχή με εντελώς αδιαφανή και ανεξέλεγκτο τρόπο.
Είναι προφανές ότι με την πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης αποβλήτων, το ενδιαφέρον τους στρέφεται αποκλειστικά και μόνο στα οικονομικά οφέλη των ιδιωτών που επιδιώκουν να μπουν στη μεγάλη μπίζνα των απορριμμάτων και όχι ο σωστός, περιβαλλοντικά και κοινωνικά, τρόπος διαχείρισης αποβλήτων, ούτε και ο κίνδυνος απώλειας χιλιάδων θέσεων εργασίας στους δήμους.
Καλούμε τα συνδικάτα του κλάδου μας να μπουν μπροστά και μαζί με το λαό, με τον αγώνα μας να μην επιτρέψουμε αυτό το νέο έγκλημα.
Απαιτούμε :

 Την απόσυρση του νόμου που ιδιωτικοποιεί το νερό, την αποχέτευση, την άρδευση και τη διαχείριση αποβλήτων
 Καμία ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών
 Δημόσιος ενιαίος φορέας διαχείρισης αποβλήτων, χωρίς κόστος για το λαό
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΈΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΔΗΓΩΝ Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ