in

Ομιλία Χρήστου Γκόκα στην ολομέλεια της Βουλής


Ο Βουλευτής της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, στην Ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τη ψήφιση και εναρμόνιση με την εσωτερική μας νομοθεσία της Οδηγίας 2018/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενίσχυση της Ενεργειακής Απόδοσης και την Εξοικονόμηση Ενέργειας, με παρεμβάσεις μέσω προγραμμάτων σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, αναφέρθηκε κατ΄ αρχήν στην Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, κα Φώφη Γεννηματά, ευχόμενος περαστικά, καλή και γρήγορη ανάρρωση, δηλώνοντας ότι όλοι είναι δίπλα της και δυνατή όπως πάντα γρήγορα θα είναι κοντά στην οικογένεια της και σε όλους.
Για το Νομοσχέδιο τόνισε ότι έρχεται πολύ καθυστερημένα, ένα χρόνο αφ’ ότου τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, τον Νοέμβριο του 2020.
Ειδικότερα, σημείωσε ότι έχουν μεσολαβήσει αρκετές και σημαντικές αλλαγές τόσο στο εσωτερικό της χώρας μας, όσο και σε επίπεδο αποφάσεων της ΕΕ για την ενεργειακή πολιτική και το κλίμα, και τόνισε ότι η Κυβέρνηση για μια ακόμη φορά χειρίζεται πολύ σοβαρά θέματα με προτεραιότητα στην επικοινωνία, και όχι με σκοπό τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων, μπροστά στον κυκεώνα της ενεργειακής ακρίβειας που πλήττει ήδη το σύνολο των νοικοκυριών της χώρας και τις παραγωγικές τάξεις.
Υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση φιλοδοξεί στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, αλλά είναι ανεδαφικό να θέτει ενεργειακούς στόχους χωρίς οργάνωση, σχέδιο και σαφείς όρους διαφάνειας ,και χαρακτηριστικά ανέφερε “…Όταν είναι γνωστές οι περιπέτειες του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, που μετά την πετυχημένη έναρξη της υλοποίησής του το 2011, ακόμα δεν βρέθηκε το κατάλληλο πλαίσιο για την εφαρμογή του, για την μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας, την στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων και ένα ορθολογικό τρόπο υποβολής και αξιολόγησης των αιτήσεων με αντικειμενικότητα και αξιοπρέπεια για τον πολίτη, αλλά και τους επαγγελματίες Μηχανικούς. Ελπίζουμε ότι αυτά που ζήσαμε στους 2-3 τελευταίους κύκλους με το κριτήριο της ταχύτητας του πληκτρολογίου και συνολικό χρόνο 20-25 λεπτά για κάθε Περιφέρεια δεν θα επαναληφθούν. Και να υπενθυμίσω τη δική μας, του Κινήματος Αλλαγής πρόταση τον Απρίλιο του 2020, για ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ σε όλες τις δομές υγείας Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κ.λπ.”.
Αναφέρθηκε επίσης στην χαρακτηριστική περίπτωση του Σχεδίου Δράσης Αντιμετώπισης της Ενεργειακής Ένδειας που θα έπρεπε να είχε εκπονηθεί από τον Φεβρουάριο του 2021, αλλά τελικά θα εκπονηθεί τον Δεκέμβριο του 2021 και με Υπουργική Απόφαση θα έχει αναδρομική ισχύ από τον Σεπτέμβριο του 2021, και ζητήματα διαφάνειας αφού καταργήθηκαν δράσεις δημοσιότητας.
Επεσήμανε ότι τα νοικοκυριά, οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες, αλλά και η βιομηχανία θα φορτωθούν νέα μεγάλα βάρη, εξαιτίας της αδράνειας της Κυβέρνησης για τη λήψη άμεσων, επαρκών και ουσιαστικών μέτρων στο χρόνο που όφειλε να αντιδράσει, αλλά και στην εξάρτηση από το φυσικό αέριο, για το οποίο ο καταναλωτής πληρώνει την επιδότησή του και σημείωσε:
“…Έρχονται και άλλες αυξήσεις, αλλά λύση δεν δίδεται. Τα μέτρα δεν αρκούν, η επιδότηση του φυσικού αερίου δεν επαρκεί, το επίδομα θέρμανσης δεν καλύπτει τη μεσαία τάξη, δεν προβλέπεται τίποτα για τις αυξήσεις των τιμών προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης,, όπως και για την ανάγκη ενίσχυσης των αγροτών, αφού το κόστος παραγωγής επιβαρύνεται από την αύξηση του κόστους της ενέργειας. Εμείς ζητάμε την άμεση μείωση των φόρων στα καύσιμα, επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, μείωση του Φ.Π.Α στα τρόφιμα, την ουσιαστική αύξηση του κατώτερου μισθού, με τους παράλληλους ελέγχους των αρμοδίων αρχών για την πάταξη της αισχροκέρδειας. Όσα έχετε εξαγγείλει είναι ανεπαρκέστατα. Η ρήτρα αναπροσαρμογής και γενικότερα οι ρυθμιζόμενες και λοιπές χρεώσεις έχουν εκτινάξει τους λογαριασμούς ρεύματος. Πως θα σταθούν νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες και επαγγελματίες;..”
Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των ενεργειακών κοινοτήτων αφού πλέον επηρεάζεται η προτεραιότητα στην οριστική προσφορά σύνδεσης προς τον ΑΔΜΗΕ, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2021 και ζήτησε να έχουν προτεραιότητα στη συνδεσιμότητα οι ενεργειακές κοινότητες που είναι πάνω από 60 άτομα και ειδικότερα ,οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, διαφορετικά οι αγρότες χάνουν την ευκαιρία να έχουν αυτό το εισόδημα από 2 μέχρι 7-8 χιλιάδες ευρώ το πολύ, ενώ ήδη έχουν επιβαρυνθεί με έξοδα. Δεν πρέπει να υπάρξει συγκεντρωτισμός σ’ αυτό το ζήτημα, αφού οι μικροεπενδυτές δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στους ίδιους όρους με μια μεγάλη εταιρεία.
Για την Άρτα και το σοβαρό ζήτημα των κορεσμένων δικτύων και γενικότερα σε σχέση με τα θέματα των ΑΠΕ τόνισε:
“… Στην Άρτα, πάμε να κλείσουμε δεκαετία, με κορεσμένο το δίκτυο του ΚΥΤ Αράχθου, ενώ το αντίστοιχο του Λούρου ολοκληρώθηκε μόλις πρόσφατα. Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί και οι υπόλοιπες δραστηριότητες μειονεκτούν, στον ανταγωνισμό έναντι άλλων περιοχών και στερούνται επί τόσα χρόνια της ευκαιρίας είτε για επένδυση στον τομέα των ΑΠΕ, είτε για τη βελτίωση του εισοδήματός τους, μέσα από τη μείωση του κόστους παραγωγής. Δώστε λύση στο θέμα της Χωροθέτησης των ΑΠΕ, καθυστερεί η αναθεώρηση του Ειδικού Χωραταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, έτσι χωροθετούνται μεγάλες μονάδες, με υπερσυγκέντρωση σε λίγους επενδυτές, δίνονται Βεβαιώσεις Παραγωγής που καλύπτουν ολόκληρες περιοχές, κοιλάδες, λίμνες, περιοχές Natura κ.λπ., όπου αγνοούνται τα ιδιαίτερα αναπτυξιακά, παραγωγικά ή τοπικά χαρακτηριστικά, χωρίς διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, χωρίς ουσιαστικά ανταποδοτικά οφέλη. Δώστε προτεραιότητα για εγκατάσταση ΑΠΕ σε γη υψηλής παραγωγικότητας (στο 1% που προβλέπεται) στους αγρότες.
Δώστε σημασία στη Γεωθερμία, μπορεί να αξιοποιηθεί για πολλές παραγωγικές δραστηριότητες (θερμοκήπια, ιχθυοκαλλιέργεια, πτηνοτροφία, αντιπαγετική προστασία κ.λπ.). Παράδειγμα, το Γεωθερμικό Πεδίο, στις Συκιές Άρτας, που ακόμα δεν έχει αξιοποιηθεί…”
Κλείνοντας εξέφρασε τους προβληματισμούς του, αφού παρόλο που, το Νομοσχέδιο επιχειρεί την ενίσχυση της Ενεργειακής Απόδοσης, η ενέργεια όμως είναι πια πολύ ακριβή υπόθεση για τον Έλληνα καταναλωτή, πολίτη ή επιχειρηματία και το πλαίσιο στο χώρο παραγωγής αποκλείει τους πολλούς.