in

Ομιλία του Βουλευτή Άρτας ΝΔ κ. Γιώργου Στύλιου στη Βουλή σχετικά με το νομοσχέδιο για την πολιτική προστασία


Ομιλία του Γιώργου στη Βουλή για την αναδιάρθωση της Πολιτικής Προστασίας

 

 

Στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου τοποθετήθηκε ο Γιώργος Στύλιος για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής κρίσης που προχωρά στην αναδιάρθρωση των δομών της Πολιτικής Προστασίας και του «Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών».

 

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο βαθιά μεταρρυθμιστικό, σημειώνοντας πως προσπαθεί να ανταποκριθεί στη μεγάλη πρόκληση των καιρών μας, την κλιματική κρίση. Και, παράλληλα, να εκπληρώσει την υπόσχεση που η Νέα Δημοκρατία έδωσε στους Έλληνες πολίτες για τη δημιουργία μιας άλλης Ελλάδας. Για ένα Κράτος αποτελεσματικό και σύγχρονο που προστατέυει την ανθρώπινη ζωή, τις περιουσίες των πολιτών και τον φυσικό πλούτο της Πατρίδας μας. Στόχος που εκπληρώνεται μέσα από παρεμβάσεις που αναβαθμίζουν την πολιτική προστασία σε όλες τις βαθμίδες της και δημιουργούν ένα αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης κρίσεων.

 

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις διατάξεις που απλοποιούν, ομογενοποιούν και καθετοποιούν τις επιχειρησιακές δομές της πολιτικής προστασίας και αναβαθμίζουν το συντονισμό τους. Ιδιαίτερα στάθηκε στην απόφαση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε ένα νέο ξεχωριστό Υπουργείο. Αλλά και στη σημασία που δόθηκε ώστε το νέο αυτό υπουργείο να διαθέτει τα απαραίτητα μέσα και πόρους, με προγράμματα όπως το «ΑΙΓΙΣ» ώστε να ανταποκριθεί στην αποστολή του.

 

Στον τομέα του καλύτερου συντονισμού της πολιτικής προστασίας ο Γιώργος Στύλιος σημείωσε πως εισάγονται ρυθμίσεις που αναβαθμίζουν το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων. Ειδική αναφορά έκανε και στη σύσταση της μόνιμης «Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου για Ακραία Καιρικά Φαινόμενα». Ενός οργάνου στελεχωμένου από ειδικούς επιστήμονες που θα αξιολογούν κάθε ακραίο φαινόμενο αντιμετωπίζει η χώρα και θα καθορίζουν το σχέδιο δράσης. Γεγονός που χαρακτήρισε στρατηγική επιλογή που δίνει προτεραιότητα, στην πρόληψη, την πρόγνωση, την προετοιμασία και τη δημιουργία μόνιμων δομών.

 

Πρόσθεσε μάλιστα πως στο τομέα της πρόληψης πραγματοποιείται μια ακόμα μεγάλη αλλαγή. Δίνονται αυξημένες δυνατότητες στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας που του επιτρέπουν να διενεργεί ελέγχους για την τήρηση των μέτρων πρόληψης από τους ΟΤΑ και να αξιολογεί την ετοιμότητα τους σε τομείς όπως: η αντιπυρική προστασία και η αντιπλημμυρική θωράκιση.

 

Επιπρόσθετα στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας δημιουργούνται τμήματα και διευθύνσεις πολιτικής προστασίας. Δομές μόνιμες που το προσωπικό τους θα υπηρετεί υποχρεωτικά για τουλάχιστον πέντε έτη σε αυτές και θα λαμβάνει ειδική εκπαίδευση.

 

Παρεμβάσεις με τις οποιίες η Κυβέρνηση αξιοποιεί όλους τους διαθέσιμους πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό για να δημιουργήσει ένα ολιστικό σύστημα πολιτικής προστασίας. Ωστόσο μίλησε και για το ρόλο που έχουν και οι πολίτες σε αυτό το σύστημα. Συγκεκριμένα προχωρά η δημιουργία μητρώων εξοπλισμού και ανθρώπων που μπορούν να συνεισφέρουν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Αλλά και αυστηροποιούνται οι ποινές για το μη καθαρισμό των οικοπέδων και την εκτέλεση επικίνδυνων εργασιών κατά την αντιπυρική περίοδο.

Ο κ. Στύλιος εστίασε και στην ενίσχυση και αναβάθμιση του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης. Τόνισε πως ο χαμός του Ερμή Θεοχαρόπουλου, ενός νέου ανθρώπου, ανέδειξε τις διαχρονικές ελλείψεις του κράτους μας στην έρευνα και τη διάσωση. Ωστόσο, η δημιουργία του θεσμικού πλαισίου από την Κυβέρνηση, το 2022, απέδειξε στην πράξη τη βούληση της να δημιουργήσει ένα οργανωμένο και αποτελεσματικό κράτος.

 

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Στύλιος υπογράμμισε την πρόκληση της κλιματικής κρίσης με την οποία η χώρα βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη. Συμπληρώνοντας πως θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ακραία καιρικά φαινόμενα στο μέλλον. Φυσικές καταστροφές που θα δοκιμάσουν τις υποδομές και το παραγωγικό μας μοντέλο. Συνεπώς έχουμε χρέος απέναντι σε αυτή την απειλή να προετοιμαστούμε, να δημιουργήσουμε το θεσμικό πλαίσιο, το μηχανισμό και τις δομές συντονισμού που θα προστατέψουν την ανθρώπινη ζωή και τις περιουσίες.

 

Σχετικό link με αποσπάσματα της ομιλίας:

https://youtu.be/8qgSSYdtxpk