in

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ | Ανακοίνωση – Καταγγελία για την απόρριψη αιτήσεων Παράλληλης Στήριξης


Η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Ηπείρου καταγγέλλει την απαράδεκτη ενέργεια του Υπουργείου Παιδείας, να μην κάνει αποδεκτές αιτήσεις γονέων παιδιών με αλλεργίες για παράλληλη στήριξη. Σύμφωνα με σχετική καταγγελία του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Παιδιών με Αλλεργίες, η απόρριψη των αιτήσεων γίνεται με την «αστεία» δικαιολογία, ότι στις βεβαιώσεις των νοσοκομείων που περιγράφουν τη φύση του προβλήματος και την αναγκαιότητα απόδοσης Σχολικού Νοσηλευτή Παράλληλης Στήριξης, υπάρχει η διατύπωση ότι αποδίδεται «για κάθε νόμιμη χρήση» και όχι για «σχολικό νοσηλευτή».

Πρόκειται καθαρά για προσχηματική δικαιολογία καθώς σε όλες τις βεβαιώσεις που εκδίδονται από δημόσιους φορείς, στο τέλος αναγράφεται η φράση «για κάθε νόμιμη χρήση» η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση συμπεριλαμβάνει και την αναγκαιότητα υποστήριξης των παιδιών με αλλεργίες από Σχολικό Νοσηλευτή όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του ν. 3699/2008 (Α΄ 199) και την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας με Αρ. Πρωτ.: 62191/Δ3 02-06-2023. Άλλωστε όλα τα προηγούμενα χρόνια οι βεβαιώσεις γίνονταν αποδεκτές με την παραπάνω διατύπωση.

Η παραπάνω ενέργεια απόρριψης των αιτήσεων των γονέων, έχει βάλει τους ίδιους και τα παιδιά τους σε μεγάλες «περιπέτειες» αναζήτησης νέων βεβαιώσεων από τα αλλεργιολογικά τμήματα των νοσοκομείων, τα οποία δεν υφίστανται σε όλους τους νομούς της χώρας, ενώ στις μεγάλες πόλεις (Αθήνα-Θεσσαλονίκη) η έκδοση των εντύπων καθυστερεί πολλές μέρες, με ορατό τον κίνδυνο να μην κατορθώσουν να καταθέσουν εμπρόθεσμα το αίτημα για Παράλληλη Στήριξη.

Πρόκειται για τη συνέχιση της πολιτικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των σχολείων. Είναι γνωστές οι προφορικές εντολές του Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας την περασμένη σχολική χρονιά προς τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και τα ΚΕΔΑΣΥ που αφορούσαν το «κόψιμο» αιτημάτων Παράλληλης Στήριξης. Χαρακτηριστική είναι η οδηγία που είχε δοθεί, να «ομαδοποιούνται» τα αιτήματα ώστε, ανεξάρτητα από τα παιδιά που έχουν ανάγκη υποστήριξης, ο αριθμός των Π.Σ. να μην ξεπερνάει τις 2/ανά σχολική μονάδα. Μια ενέργεια που έφερε βαρύ πλήγμα στις ανάγκες των παιδιών καθώς άφησε χωρίς υποστήριξη πάρα πολλούς μαθητές σε όλη τη χώρα, με τους γονείς να βάζουν για μια ακόμη φορά βαθιά το χέρι στην τσέπη και να καταφεύγουν στη λύση της ιδιωτικής παράλληλης. Λύση βολική και για τη κυβέρνηση, μιας και την απαλλάσσει από τη δική της κρατική ευθύνη για προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού.

Φτάνει πια! Κανένας δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τις ανάγκες και τη ζωή των παιδιών μας!

  • Εδώ και τώρα να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις Παράλληλης Στήριξης για κάθε παιδί με ιδιαίτερες μαθησιακές εκπαιδευτικές ανάγκες, πρόβλημα υγείας ή αναπηρία.

  • Να προσληφθεί έγκαιρα όλο το απαραίτητο προσωπικό της αναγκαίας ειδικότητας (Εκπ/κός Παράλληλης Στήριξης, Σχολικός Νοσηλευτής, ΕΒΠ).

  • Να φτιαχτούν και να εξοπλιστούν σε όλα τα σχολεία ιατρεία και να τοποθετηθούν οργανικά μόνιμοι Σχολικοί Νοσηλευτές.

  • Οι Σύλλογοι Γονέων  να μπουν μπροστά στη διεκδίκηση όλου του προσωπικού που έχει ανάγκη το κάθε σχολείο. Ούτε βήμα πίσω από τις ανάγκες των παιδιών μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *