in

Ορατό Παρελθόν _ Βιβλιοπαρουσίαση


Παρουσίαση Βιβλίου

“Το μεταξικό πείραμα εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας (1936-1941)”

στο πλαίσιο του έργου Ορατό Παρελθόν – Visible Past

 

Στο πλαίσιο του έργου Ορατό Παρελθόν – Visible Past Project, η Artifactory,  σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο-καφέ Σιμούν σας προσκαλεί σε μια βραδιά προβληματισμού με τέσσερις διακεκριμένους ομιλητές, παρουσιάζοντας το νέο βιβλίο “Το μεταξικό πείραμα εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας (1936-1941)”.

 

Ο συλλογικός αυτός τόμος αναλύει την προσπάθεια του Ιωάννη Μεταξά να φασιστοποιήσει την ελληνική κοινωνία, εξετάζοντας ιδεολογικές και θεσμικές επιρροές από άλλες αυταρχικές πρακτικές του μεσοπολέμου, όπως εθνικισμός, αντι-κοινοβουλευτισμός, προπαγάνδα και βιοπολιτική.

 

Ομιλητές:

Ρόζα Βασιλάκη – Διδάκτωρ Ιστορίας (EHESS) και Κοινωνιολογίας (Πανεπιστήμιο Μπρίστολ)

Χάρης Καλαμπόκης – Ιστορικός, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ηλίας Σκουλίδας – Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας

Γιώργος Σουβλής – Ερευνητής, Διδάκτωρ Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Φλωρεντίας

 

📅 Ημερομηνία: 16 Νοεμβρίου

🕢 Ώρα: 19:30

Βιβλιοπωλείο Καφέ Σιμούν, 21ης Οκτωβρίου 15, Πρέβεζα

Μη χάσετε αυτήν τη μοναδική ευκαιρία για μια βαθιά συζήτηση πάνω σε μια κρίσιμη περίοδο της ελληνικής ιστορίας. Σας περιμένουμε!

 

Το έργο “Ορατό Παρελθόν”  -Visible Past

Το “Ορατό Παρελθόν” είναι ένα έργο δημόσιας ιστορίας, βασισμένο στην υπόθεση ότι μέσω της σημερινής διάδοσης ιστορικών γεγονότων που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα, είναι δυνατόν να καταστεί το παρελθόν ορατό, να κατανοηθούν τα λάθη και οι ομοιότητές  με το παρόν, να κατανοηθούν τα τρέχοντα θέματα και να ανακληθεί η σημασία των αξιών της ανοχής και του αμοιβαίου σεβασμού.

Πέντε ευρωπαϊκοί φορείς εμπλέκονται στο “Ορατό Παρελθόν”: με συντονισμό και επιστημονική καθοδήγηση της Κοινοπραξίας Villa Greppi στην Ιταλία, το δίκτυο περιλαμβάνει το Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα –ένα από τα αρχαιότερα στην Ευρώπη-και τη συνεταιριστική εταιρεία Contextos της Πορτογαλίας, την αυστριακή Sapere Aude και την ελληνική Αμκε Artifactory. Επιστημονική επιτροπή του έργου της Artifactory είναι η Ελπίδα Μαργαρίτη, οικονομολόγος και ο Δημήτρης Τότσος, ιστορικός.

 

 

Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA). Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο EACEA δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις.

 

 

 

Πληροφορίες:

Artifactory

Υπεύθυνη έργου

Φωτεινή Παπαχατζή

[email protected]