in

«Παίζει» το σενάριο των εκλογών για το φθινόπωρο

Του Άρη Ραβανού


Στο προσκήνιο έρχονται και πάλι τα εκλογικά σενάρια, παρά το κλίμα που διαμορφώνεται από μεγάλα ΜΜΕ ότι φθάνει η ώρα σιγά-σιγά του ανασχηματισμού.

H κυβέρνηση είναι σε τροχιά φθοράς και οι μυστικές δημοσκοπήσεις προβληματίζουν το Μέγαρο Μαξίμου, παρά την προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης, και γι’ αυτό το λόγο και επανέρχονται και τα σενάρια των πρόωρων εκλογών στις αρχές του φθινοπώρου, είτε στα μέσα ή είτε στα τέλη Σεπτεμβρίου ή το αργότερο το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, φέρεται να κλίνει ότι τον συμφέρει μια εκλογική αναμέτρηση και με βάση αυτή την συλλογιστική αναζητά ημερομηνία για να στηθούν κάλπες.

Όλες οι κινήσεις των τελευταίων ημερών, ακόμα και η στρατηγική επιλογή της όξυνσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν ότι οι εκλογές πλέον δεν θεωρούνται ένα σενάριο εργασίας για τον Πρωθυπουργό, αλλά μια επιλογή που έχει τα υπέρ και τα κατά και ο ίδιος καλείται άμεσα να αποφασίσει τι θα πράξει.

Με βάση στοιχεία που αξιολογούνται στο πρωθυπουργικό επιτελείο, η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε δυσθεώρατα ύψη, αλλά κρίνεται ως λογική για τα δεδομένα της εποχής.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με όσα σχεδιάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου, θέλει να κάνει ένα άλμα προς τις εκλογές, γιατί γνωρίζει ότι η επόμενη μέρα της πανδημίας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για την κυβέρνησή του λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, κατανοούν ότι κάποια στιγμή θα αρχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να κερδίζει από την κυβερνητική φθορά και να μετακινούνται στην αξιωματική αντιπολίτευση ψηφοφόροι που βρίσκονται στην λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» των αναποφάσιστων.

Ο Πρωθυπουργός φέρεται να θέλει να προλάβει τόσο την μεγαλύτερη φθορά όσο και την ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Είναι χαρακτηριστικό το στοιχείο ότι η ΝΔ σε διάστημα μόλις τριών μηνών έχει χάσει 3% στη μέτρηση της πρόθεσης ψήφου. Επί της ουσίας καταγράφει συνολικές απώλειες 7% σε σχέση με την εκλογική επίδοση του Ιουλίου του 2019. Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κοντά στο 24%, έχει προβλήματα, αλλά σιγά-σιγά ανασυντάσσεται, μια προοπτική που θέλει να πλήξει ο Κυρ. Μητσοτάκης με τις πρόωρες εκλογές που έχουν και ένα κρίσιμο στοιχείο: θα γίνουν με απλή αναλογική.

Στην πρωθυπουργική αυλή κρίνουν ότι αυτή τη στιγμή την πρωτοβουλία των κινήσεων έχει ακόμα ο Κυρ. Μητσοτάκης και αυτό δεν θα μπορούν να το πουν μετά το φθινόπωρο, κυρίως και λόγω της κατάστασης στην οικονομία. Άρα, οι όποιες εξελίξεις θα τρέξουν πολύ πιο γρήγορα και σύμφωνα με συνομιλητές του, «όταν προηγείσαι με διψήφια ποσοστά (σ.σ. το αρνούνται στο ΣΥΡΙΖΑ) δεν θα καθίσεις να περιμένεις πότε θα κλείσει η ψαλίδα για να λάβεις αποφάσεις».

Όμως, η διαδικασία διαχείρισης της πανδημίας και η προσπάθεια να λειτουργήσει η οικονομία στη λογική να υπάρξει κοινωνική κινητικότητα, παράλληλα με τον όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό εμβολιασμένων και την προσπάθεια να τρέξει ο τουρισμός, στο οποίο επενδύει πολλά το Μέγαρο Μαξίμου, δείχνουν ότι διαμορφώνεται το αφήγημα των εκλογών για τις οποίες ετοιμάζονται και πολλά εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης που αναζητούν εκλογική περιφέρεια.

Πάντως η επόμενη περίοδος αναμένεται να είναι για την κυβέρνηση, που επενδύει πολλά και στο Ελληνικό Σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, γεμάτη ένταση με την αντιπολίτευση για δυο σημαντικούς λόγους: ο πρώτος αφορά το νομοσχέδιο για τα εργασιακά και ο δεύτερος τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση με την κατάργηση της απλής αναλογικής. Την ίδια στιγμή, είναι η πρώτη φορά από το 2019 και την εκλογική νίκη που αρχίζουν και καταγράφονται εσωτερικές μουρμούρες στην Κ.Ο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *