in

Πανδημία και ερασιτεχνικός αθλητισμός

Φάκελος : Καλαθοσφαίριση


«…το τελευταίο διάστημα με την πρωτοφανή παγκόσμια υγειονομική κρίση, έχει γίνει άνω κάτω η ζωή και η καθημερινότητα όλων μας και αυτό προφανώς επηρέασε τη λειτουργία του αθλητισμού και των ερασιτεχνικών σωματείων . Η κατάσταση είναι αρκετή δύσκολη , ο αθλητισμός αν και είναι σημαντικό κομμάτι στη ζωή μας, όχι μόνο από πλευράς ψυχαγωγίας-κοινωνικοποίησης αλλά και υγείας, έχει περιέλθει σε δεύτερη μοίρα και αυτό ήταν απόρροια των παρατεταμένων lockdown. Όμως, όσο μάθαινε και μαθαίνει η επιστημονική κοινότητα πώς να προφυλαχθούμε, τόσο βλέπουμε ότι η συστηματική άθληση βοηθάει. Παρόλα αυτά ακόμη και τώρα δεν υπάρχει πρόνοια για το πώς μπορεί να γίνει επανεκκίνηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού αν και υπάρχουν προτάσεις για την ασφαλή λειτουργία του και το Σωματείο μας έχει καταθέσει τις δικές της στη ΓΓΑ…»

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε η σημερινή μας συνέντευξη με τον Πρόεδρο του Συλλόγου καλαθοσφαίρισης «Νικόπολη» Πρέβεζας, κ. Απόστολο Σταυρίδη συνεχίζοντας το διάλογο με Συλλόγους ερασιτεχνικού αθλητισμού, εκθέτοντας σήμερα τα προβλήματα και τις δυσκολίες στο άθλημα της καλαθοσφαίρισης μετά την πανδημία και σχολιάζοντας την κατάσταση των σωματείων. Αναφερόμενος στο τί πρέπει να γίνει άμεσα από την πολιτεία για να ενισχυθούν οι Σύλλογοι μας είπε: «Η Πολιτεία άμεσα πρέπει να θέσει το πλαίσιο της επανεκκίνησης του αθλητισμού , τόσο με τα υγειονομικά πρωτόκολλα όσο και με δράσεις για την προβολή του και βέβαια να τον στηρίξει οικονομικά. Ήδη όσα σωματεία ενταχθήκαμε στο ηλεκτρονικό μητρώο επιχορηγηθήκαμε με ένα ποσό από την πολιτεία, όμως οι ανάγκες μας μετά από τόσο καιρό απραξίας είναι πολύ περισσότερες. Εκτός από το οικονομικό κομμάτι θεωρούμε ότι η Πολιτεία πρέπει να δώσει κίνητρα για την ενασχόληση των παιδιών με τον αθλητισμό. Γιατί πέρα από το φόβο που υπήρχε και υπάρχει, τα παιδιά έχουν ανάγκη την κοινωνικοποίηση και οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον αθλητισμό σκοπό έχουν την εξέλιξη τους και μέσω κατάλληλων εργαλείων και ενεργειών, όπως ο σχολικός αθλητισμός, επιχειρούν να τονώσουν πάλι το ενδιαφέρον των παιδιών. Είναι πολύ κρίσιμο να μην αφήσουμε τον αθλητισμό στη φθορά που έχει περιέλθει γιατί ας μη ξεχνάμε ότι αθλητισμός ίσον πολιτισμός».

Τέλος απαντώντας στο ερώτημα μας σχετικά με τους στόχους σήμερα της Σ.Κ. Νικόπολη , μιας ομάδας με μεγάλη ιστορία στην περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας, για τις ακαδημίες , τα παιδικά και το αντρικό τμήμα μας δήλωσε ότι «…Στόχος μας καταρχήν είναι να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερο παιδιά στις ακαδημίες μας, επιτελώντας κοινωνικό έργο, τόσο για την εκμάθηση της καλαθοσφαίρισης αλλά κυρίως για να μεταδώσουμε αρχές και αξίες του ευ αγωνίζεσθαι , του αλληλοσεβασμού , της αλληλεγγύης και της πειθαρχίας. Ακόμη, για την ανδρική ομάδα, πέρα από την εξέλιξη από τα μικρότερα τμήματα που λειτουργούν ως εφαλτήριο για μεγαλύτερα επαγγελματικά σωματεία, θεωρούμε ότι έχει τις προδιαγραφές να σταθεί σε μεγαλύτερες κατηγορίες και έτσι να αποτελέσει πόλο έλξης για τα παιδιά αλλά παράλληλα να διαφημίσει τη πόλη μας σε όλη την Ελλάδα».

Τα τελευταία χρόνια οι όροι και οι προϋποθέσεις επιχορήγησης για τα ερασιτεχνικά σωματεία έχουν γίνει πολύ αυστηροί έτσι ώστε πολλά από αυτά να μην μπορούν να τους τηρήσουν. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την 114021/11-3-2021 (ΦΕΚ Β’ 1075/19-03-2021 ‘Καθορισμός του πλαισίου, όροι, προϋποθέσεις, κριτήρια κατανομής της προβλεπόμενης στο άρθρο 79 του ν. 4764/2020 (Α’ 256) χρηματοδότησης στις δικαιούχες αθλητικές ομάδες’, καθορίζονται τα κριτήρια αυτά για τα αθλητικά σωματεία κατ’ εφαρμογή του άρθρου 79 Ν.4767/2020. Εφόσον λοιπόν, τα ερασιτεχνικά σωματεία θέλουν να λειτουργούν σε αυτό το πλαίσιο και να λαμβάνουν τα οφέλη- χρήση εγκαταστάσεων, κάλυψη εξόδων μετακίνησης , τυχόν επιχορήγηση από τους ΟΤΑ-, θα πρέπει να τηρούν και υποχρεώσεις που ίσως ξεφεύγουν από αυτό που είχαν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια και από αυτό που μπορούν να αντέξουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *