in

«Πρέπει να δώσουμε χρόνο στον νέο πρόεδρο»


Συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη, Δ’ Αντιπροέδρου της ΒτΕ και βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στην Espresso και την Βίβιαν Μπενέκου

Σάββατο, 2-12-2023

Πώς νιώθετε σήμερα, μετά την μεγάλη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, εσείς που είστε ένα από τα σημαντικότερα στελέχη του κόμματος; Πώς αισθάνεστε;

Είναι δύσκολες στιγμές από κάθε άποψη. Πολιτικά, προσωπικά, συναισθηματικά. Δεν είναι εύκολο να χωρίζουν οι δρόμοι σου με ανθρώπους που μοιράστηκες μαζί τους κοινές αγωνίες και δυνατές στιγμές, νίκες και ήττες, χαρές και λύπες, ελπίδες και διαψεύσεις. Την ίδια ώρα, δυσκολεύομαι να κατανοήσω την επιλογή τους να αποχωρήσουν από το κοινό μας σπίτι, που μαζί το χτίσαμε με τόσο κόπο, χωρίς να υπάρχει πειστική πολιτική εξήγηση. Έζησα – ξέρετε – και στο παρελθόν διασπάσεις της Αριστεράς, αλλά τότε υπήρχαν ουσιαστικές πολιτικές διαφωνίες. Σήμερα δεν βρίσκω τέτοιες. Και γι’ αυτό θεωρώ την επιλογή τους λάθος. Παράλληλα, όμως, είμαι βέβαιη ότι δεν μας παίρνει να εγκλωβιστούμε σε μια “αριστερή μελαγχολία”. Αντιθέτως, σήμερα αισθάνομαι ακόμη πιο δυνατή την ανάγκη, και προσωπικά και συλλογικά, να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση, να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε για τη χώρα και την κοινωνία. Ανάγκη αλλά και ευθύνη ταυτόχρονα απέναντι στα μέλη μας και στους πολίτες που, παρά τις δυσκολίες, επιμένουν να στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Δεν έχετε πάρει καμιά θέση σε όλη αυτή την αναταραχή. Γιατί; Αυτό σημαίνει άνευ όρων στήριξη στον νυν Πρόεδρο Κασσελάκη;

Το αντίθετο κυρία Μπενέκου. Έχω τοποθετηθεί με σαφήνεια και δημόσια και στα όργανα του κόμματος. Δεν κρύφτηκα. Ποτέ δεν έμαθα να κρύβομαι στην πολιτική μου διαδρομή, πολύ περισσότερο σε κρίσιμες στιγμές, όπως αυτή που περνάμε. Από την αρχή τόνισα ότι όλες και όλοι πρέπει να σεβαστούμε την επιλογή των μελών μας στην εκλογή Προέδρου. Μίλησα για την ανάγκη της ενότητας μέσα από το διάλογο και τη σύνθεση, όπως μάθαμε να κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια. Έτσι μεγαλούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ και κατάφερε να γίνει από ένα μικρό κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας. Δεν μάσησα ποτέ τα λόγια μου απέναντι σε δηλώσεις ή συμπεριφορές που μας πληγώνουν, από όπου κι αν προέρχονται. Είπα από την πρώτη στιγμή ότι είναι λάθος οι αποχωρήσεις και ότι συμβάλλουν στον κατακερματισμό του αριστερού προοδευτικού χώρου σε μια περίοδο που απαιτείται συσπείρωση δυνάμεων απέναντι σε μια κυρίαρχη Νέα Δημοκρατία. Έτσι αντιλαμβάνομαι την ευθύνη μου ως πολιτικός. Έτσι πορεύτηκα όλα τα χρόνια που υπηρετώ το κόμμα μου από θέσεις ευθύνης.

Πιστεύετε ότι τώρα που έφυγαν «οι ενοχλητικοί» για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορέσει εκείνος να ανθήσει;

Κάνετε καλά και το βάζετε σε εισαγωγικά, γιατί δεν υιοθετώ τον όρο “ενοχλητικοί”. Σας είπα και παραπάνω, άλλωστε, ότι διαφωνώ με τις αποχωρήσεις. Από εκεί και πέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα μπορέσει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να ανακάμψει, αν δώσει λύσεις στα μεγάλα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και μπορέσει να τους πείσει ότι η ζωή τους πραγματικά θα βελτιωθεί από μια προοδευτική κυβέρνηση. Εκεί κρίνονται τα κόμματα, έξω στην κοινωνία. Με το να είσαι δίπλα στους πολίτες, να τους ακούς, να συνομιλείς μαζί τους, να βρίσκεις λύσεις και να προσπαθείς να τους πείσεις για τις προτάσεις σου. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε σε αυτή την κατεύθυνση και δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο.

Στηρίζετε όλες τις ενέργειες του νέου προέδρου Στέφανου Κασσελάκη ή θα λέγατε ότι σας ενόχλησαν ή σας ενοχλούν κάποιες από αυτές;

Αυτό που λέω είναι ότι πρέπει να δώσουμε χρόνο στον νέο Πρόεδρο. Πόσο δε μάλλον, όταν έχουν περάσει μόλις δύο μήνες από την εκλογή του. Ό,τι συμβαίνει δηλαδή σε όλα τα κόμματα μετά από μια αλλαγή ηγεσίας. Είναι λάθος να βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα ή ακόμη χειρότερα να αμφισβητούμε τον νέο Πρόεδρο από την επομένη κιόλας ημέρα της εκλογής του. Σε αυτό το πλαίσιο στηρίζω τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως θεωρώ ότι πρέπει να κάνουν και όλα τα στελέχη του κόμματος με εμπειρία και γνώση, ανεξάρτητα από το αν συμφωνούμε ή όχι σε όλα. Πιστεύω στη δύναμη της συλλογικής δουλειάς και στα θετικά αποτελέσματα που η σύνθεση και η συνεργασία μπορούν να φέρουν στην πολιτική.

Έχει ζητηθεί η γνώμη σας για ενέργειες που έγιναν ή πρόκειται να γίνουν;

Είμαι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας καθώς και του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, από τον θεσμικό μου ρόλο, καταθέτω τη γνώμη μου και συμμετέχω στις συλλογικές διαδικασίες και αποφάσεις. Είχαμε βεβαίως και κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο, όπως και άλλα στελέχη του κόμματος, και μπορώ να σας πω ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ένας Πρόεδρος που ακούει και είναι ανοιχτός στις απόψεις και στους προβληματισμούς.

Έχετε βάλει κόκκινες γραμμές, που αν τις περάσει ο Στέφανος Κασσελάκης, μπορεί να σκεφθείτε τον εαυτό σας εκτός ΣΥΡΙΖΑ;

Το μόνο που με απασχολεί είναι ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και τις κρίσιμες πολιτικές μάχες του επόμενου διαστήματος. Εκεί έχω αφιερώσει όλη τη σκέψη μου και τη δουλειά μου. Αν αναλώνεσαι σε υποθέσεις για αρνητικές εξελίξεις, το μόνο που καταφέρνεις είναι να είσαι στάσιμος και αντιπαραγωγικός. Εγώ έχω επιλέξει συνειδητά άλλο δρόμο.

Τι θα γίνει σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει τον τίτλο και την θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης; Συνεργασία με ΠΑΣΟΚ θα βλέπατε;

Το ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλη ευθύνη για το γεγονός ότι χάθηκε αυτή η ευκαιρία στις εκλογές της απλής αναλογικής. Ενώ εμείς τείναμε το χέρι της συνεργασίας, το ΠΑΣΟΚ επέλεξε το δρόμο της περιχαράκωσης και της μονομέτωπης σχεδόν επίθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Πλέον, απλή αναλογική δεν υπάρχει, το σύστημα είναι ξανά πλειοψηφικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι η Αξιωματική Αντιπολίτευση της χώρας με την ψήφο των πολιτών στις εκλογές και ο ρόλος του είναι να βρίσκεται απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τις πολιτικές της. Και από αυτή τη θέση, στις επόμενες εθνικές εκλογές, θα διεκδικήσουμε τη νίκη και τη διακυβέρνηση της χώρας.

Η κριτική που γίνεται στον νέο πρόεδρο αφορά την μεγάλη προβολή της προσωπικής του ζωής, σε αντίθεση με την προβολή πολιτικού λόγου που σχεδόν δεν υπάρχει ή όταν υπάρχει, αυτός δεν είναι αριστερός λόγος. Μπορείς να κερδίσεις κόσμο και εκλογές μόνο με επικοινωνία;

Ούτε μόνο με την επικοινωνία μπορείς να κερδίσεις τις εκλογές, αλλά ούτε χωρίς την επικοινωνία μπορεί να μάθει ο κόσμος τις θέσεις σου και να σε εμπιστευθεί. Από εκεί και πέρα, η κατάσταση που περιγράφετε δεν είναι επιλογή του Προέδρου. Θα έλεγα ότι προέκυψε περισσότερο λόγω του γεγονότος ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ένα τελείως νέο πρόσωπο στην πολιτική σκηνή, άμεσος και με επικοινωνιακά χαρίσματα, που ήρθε από μια άλλη πραγματικότητα και βρέθηκε ξαφνικά στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος. Είναι λοιπόν σε ένα βαθμό επόμενο να έχει στραμμένα τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του.

Συζητήσατε ποτέ με τον Αλέξη Τσίπρα τις καταιγιστικές εξελίξεις στο κόμμα; Ανησυχήσατε ποτέ, ότι όλο αυτό τελειώνει;

Φυσικά και έχω συζητήσει με τον Αλέξη Τσίπρα. Κοιτάξτε, σας είπα και πριν, ότι είμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση. Κι άλλες φορές, όμως, έχουμε περάσει δυσκολίες και δυσκολίες που δεν αφορούσαν αποκλειστικά τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μια ολόκληρη χώρα. Και αυτό που έχω μάθει είναι ότι στη δυσκολία πρέπει να βρίσκεις την ευκαιρία για μια νέα αρχή. Ποτέ δεν σκέφτηκα το “τέλος”, όπως λέτε, αλλά την προοπτική για μια επανεκκίνηση με σύγχρονους όρους.

Πως είστε αυτή την περίοδο μέσα σας; Τα παιδιά και ο σύζυγος τι λένε; Σας στηρίζουν;

Μπορούν να κάνουν κι αλλιώς;;; Δεν είναι απαραίτητο να ταυτιζόμαστε πάντα, αλλά όταν υπάρχουν ισχυροί δεσμοί αγάπης και αλληλοσεβασμού, ο ένας κατανοεί τον άλλο και τον στηρίζει. Και μετά από τόσα χρόνια παρουσίας μου στην κεντρική πολιτική σκηνή, σε απαιτητικές θέσεις ευθύνης τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση, αυτό είναι κάτι που το έχουμε κατακτήσει ως οικογένεια. Αυτή είναι και η δύναμη μου να ξεπερνάω τις δυσκολίες και να προχωράω πάντα μπροστά.

Στολίσατε δέντρο;

Βεβαίως. Και ακολούθησα και όλες τις παραδόσεις. Στο σπίτι στόλισα δέντρο, στο γραφείο μου στη Βουλή καραβάκι. Από μικρή για μένα τα Χριστούγεννα ήταν η πιο αγαπημένη περίοδος της χρονιάς.

Τι θα μαγειρεύατε σε ένα τραπέζι όπου ίσως θα είχατε προσκαλέσει Κασσελάκη με Τάιλερ Μάκμπεθ;

Η μαγειρική είναι εκτός του πλαισίου των δεξιοτήτων μου!!! Ωστόσο, υπάρχουν πολλά καλά εστιατόρια, οπότε ένα τέτοιο τραπέζι θα το άφηνα στα χέρια των ειδικών. Για το καλό όλων…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *