Μετά τις ελλείψεις των μασκών, των πλαστικών γαντιών και των αντισηπτικών που τότε υπεύθυνη ήταν η πανδημία του covid-19, ήρθε η έλλειψη των ηλιέλαιων, των καυσόξυλων που υπεύθυνος ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία και τώρα υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα και μάλιστα σε αυτά της «καθημερινότητας». Αντιβιοτικά, εισπνεόμενα, αντιπυρετικά κλπ που πολλά από αυτά κατασκευάζονται στην Ελλάδα. Ακατανόητες συνθήκες. Έχουν στερέψει οι δικαιολογίες και οι εξωτερικοί παράγοντες που θα μπορούσε να τα φορτώσει η Κυβέρνηση για τα άδεια ράφια στα φαρμακεία, αφού καταφανέστατα πίσω από τις ελλείψεις αυτές κρύβεται η Αισχροκέρδεια.
Λέτε ο κύριος Πιερακάκης να έχει σχέδιο να ανοίξει νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα my farmako pass! Ας μη βάζω ιδέες καλύτερα.
Αισχροκέρδεια και στην ενέργεια. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση χονδρεμπορικής τιμής στη τιμή της ενέργειας στην Ευρώπη. Τώρα όσον αφορά την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, ας άφηναν και τον απλό φορολογούμενο να έχει υπερκέρδη και ας τον φορολογούσαν με τον ίδιο αλγόριθμο. Μέχρι και οι κάτοικοι φορολογικών παραδείσων θα μας ζήλευαν!!!
Και μέσα σε όλες τις υποσχόμενες προεκλογικές παροχές από την προηγούμενη εβδομάδα νέες αυξήσεις «φωτιά» εμφανίστηκαν στα ράφια των σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών. Απορρυπαντικά, γαλακτοκομικά και βρεφικά είδη ανάμεσα σε άλλα προϊόντα πήραν νέες ανατιμήσεις. Συγκεκριμένα, έγινε αύξηση 30% σε απορρυπαντικά, σαμπουάν και βρεφικές πάνες και αύξηση 20% στα δημητριακά. Επίσης, αύξηση 18% θα δούμε στα τυριά, 14% στο ρύζι και 8% στο βρεφικό γάλα. Κατά τα άλλα το market pass θα επιδοτεί το 10% των αγορών του Έλληνα καταναλωτή!
Μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2023, οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος οι οποίοι το 2022 εισέπραξαν επιδοτήσεις άνω των 5.000,00€, ή διενήργησαν πωλήσεις προϊόντων άνω των 15.000,00€, πρέπει υποχρεωτικά να προχωρήσουν σε μετάταξη στο κανονικό καθεστώς. Η διαδικασία δύναται να γίνει και μετά από τις 30 Ιανουαρίου, αλλά με πρόστιμα που προβλέπονταν τόσο και εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης μεταβολής καθεστώς ΦΠΑ, αλλά και ότι πρόστιμο προβλέπεται για υποβολές δηλώσεων ΦΠΑ και για λοιπές φορολογικές διαδικασίες.
Αντίστοιχα, όσοι είναι ήδη στο κανονικό καθεστώς και βρίσκονται κάτω από τα αναγραφόμενα όρια, έχουν τη δυνατότητα προαιρετικά να μεταταχθούν στο ειδικό καθεστώς. Εδώ όμως χρειάζεται προσοχή γιατί αυτή η διαδικασία μετάταξης μπορεί να γίνει έως 30η Ιανουαρίου ειδάλλως ο φορολογούμενος αγρότης παραμένει για όλο το φορολογικό έτος 2023 στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και στη τήρηση βιβλίων και στοιχείων.
Μέσα από την τη σελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών εκμεταλλεύσεων (https://maae.minagric.gr/maae/) και με τους είσοδο με κωδικούς taxisnet μπορούμε να εντοπίσουμε τα ποσά των επιδοτήσεων που έλαβε ο αγρότης για το 2022 έτσι ώστε να προβλέψουμε αν συντρέχουν οι όροι μετάταξης.
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/152/4 σχετικά με την χορήγηση επιδότησης, από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μη οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας με παροχές ισχύος μέχρι και 35 kVA, καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, που έχουν κύρια δραστηριότητα με Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 10.71 (Αρτοποιία) καθώς και καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας με παροχή αγροτικής χρήσης. Δικαιούχοι της επιδότησης είναι όλοι οι μη οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με επιχειρηματική δραστηριότητα, οι οποίοι πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:
Α) Έχουν παροχές ισχύος μέχρι και 35 kVA, ή έχουν κύρια δραστηριότητα με Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 10.71, (Αρτοποιία παραγωγή νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής) ήτοι αρτοποιεία, ανεξαρτήτως ορίου ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης ή έχουν παροχή αγροτικής χρήσης ανεξαρτήτως ορίου ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης.
Β) Από τον μήνα Φεβρουάριο του 2022 έως τον μήνα Ιούλιο του 2022 ήταν συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Γ) Έχουν γνωστοποιήσει τόσο στον αρμόδιο διαχειριστή δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας όσο και στον Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας, τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) τους.
Οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να τους χορηγηθεί η επιδότηση, υποβάλλουν στον Προμηθευτή τους υπεύθυνη δήλωση, με βάση τη διαδικασία που ορίζει ο κάθε Προμηθευτή.
Η μεγαλύτερη είδηση την προηγούμενη εβδομάδα όμως ήταν η βράβευση του Υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα. Βραβεύτηκε ως τον καλύτερος Υπουργός οικονομικών στην Ευρώπη από το περιοδικό the Banker (Ο Τραπεζίτης) του ομίλου Financial Times, περιοδικό που είναι αφιερωμένο και αφοσιωμένο στα συμφέροντα των τραπεζών. Των συμφερόντων αυτών που ήθελαν και θέλουν το 40% των Ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αυτοαπασχολουμένων να κλείσουν. Για αυτούς λοιπόν ο Έλληνας Υπουργός είναι ο καλύτερος Υπουργός για το 2023! Αυτό ακριβώς που κάνει την βράβευση «μεγαλειώδη» είναι γιατί η βράβευση είναι προκαταβολική ( ; ) για το 2023!
Άραγε τι μας περιμένει; Καλή Δύναμη!