in

Προοδευτικό πρόγραμμα άμεσης ανακούφισης της κοινωνίας και δημοκρατικής ανασυγκρότησης της χώρας | του Βασίλη Τσίρκα

•  Δικηγόρου,

•  Μέλους Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,

•  Υποψήφιου βουλευτή Άρτας


Από την πρώτη μέρα ανάληψης της διακυβέρνησης το 2019, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μιλούσε, μεταξύ άλλων, για «εκτόξευση της οικονομίας», για «προσέλκυση επενδύσεων», για «λιγότερους φόρους» και «αποτελεσματικό κράτος» που θα άλλαζαν άρδην τις οικονομικές συνθήκες της χώρας, καθιστώντας την Ελλάδα οδηγό της οικονομικής ανάπτυξης σε Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και Ευρωζώνη.

Η υπόσχεση για λιγότερους φόρους, πολλές επενδύσεις, καλές και νέες δουλειές, καλύτερους μισθούς και υψηλότερες συντάξεις αποδείχτηκαν απάτη. Ο κ. Μητσοτάκης εξαπάτησε τους πολίτες, τους συνταξιούχους, τη μεσαία τάξη. Το περιβόητο «αποτελεσματικό κράτος» που θα προσέφερε ασφάλεια στους πολίτες δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα, η ψηφιοποίηση του κρατικού μηχανισμού έμεινε στη μέση του δρόμου, οι επενδύσεις για τις οποίες περηφανευόταν ο πρωθυπουργός δεν ήρθαν ποτέ, το πρότζεκτ του «Ελληνικού» βάλτωσε στις μεγαλοστομίες, η αδιαφάνεια και η έλλειψη λογοδοσίας κυριάρχησαν και αντικατέστησαν τη σοβαρότητα και το αίσθημα ευθύνης.

Στο ζήτημα της φορολογίας, η κυβέρνηση δεν στήριξε την κοινωνική πλειοψηφία, τους εργαζόμενους και τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες. Αντίθετα μείωσε τους φόρους για τους έχοντες, για τα μεγάλα εισοδήματα και τις μεγάλες περιουσίες, διατηρώντας στα ίδια υψηλά επίπεδα τους έμμεσους φόρους. Άφησε ανεξέλεγκτη την ακρίβεια, δεν μείωσε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, δεν καταπολέμησε την αισχροκέρδεια, επιβάλλοντας το δικό της, στρεβλό σχέδιο αναδιανομής του εισοδήματος, μεταφέροντας τον παραγόμενο πλούτο από τους μεσαίους και τους ευάλωτους, από τους πολλούς, στους λίγους και ισχυρούς.

Παράλληλα, αρνήθηκε να μειώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα, διατηρώντας επί μήνες τη χώρα στην κορυφή του σχετικού πίνακα με την ακριβότερη τιμή βενζίνης σε όλη την Ευρώπη, απέφυγε να φορολογήσει τα υπερκέρδη που συσσώρευσαν οι εταιρείες ενέργειας όλο το προηγούμενο διάστημα, χάρισε δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία κλήθηκαν να πληρώσουν οι πολίτες απευθείας κυρίως μέσω των «φουσκωμένων» λογαριασμών.

Η αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην οικονομία προηγείται και έπεται της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης. Τον Ιούλιο του 2019 παρέλαβε μια οικονομία με 2,8% ρυθμό ανάπτυξης και πέτυχε ύφεση μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες, πολύ πριν ξεσπάσει η πανδημία στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Δεν αξιοποίησε ούτε στο ελάχιστο την αξιοπιστία που κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ στις αγορές το προηγούμενο διάστημα, ενώ και σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, αφήνει πίσω της μία εικόνα υποχώρησης όλων των οικονομικών και κοινωνικών δεικτών. Η ΝΔ συνεχίζει να κάνει πως δεν βλέπει τη απογοήτευση και την οργή της κοινωνίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέτυχε σε όλους τους τομείς. Η αποχώρησή της από το τιμόνι του τόπου είναι η μόνη διέξοδος για την κοινωνία.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την άμεση αντιμετώπιση της ακρίβειας περιλαμβάνει απευθείας παρεμβάσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, τη ρύθμιση του χρέους σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες, την αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι να μπει σε εφαρμογή το ολιστικό σχέδιο για τα τραπεζικά χρέη, τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ σε τρόφιμα και καύσιμα αντίστοιχα, τη φορολόγηση των υπερκερδών εταιριών ενέργειας και πετρελαϊκών εταιριών και το πλαφόν στα κέρδη τους, την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ χωρίς την οποία δεν είναι εφικτός ο μεσοπρόθεσμος έλεγχος των τιμών στην αγορά ενέργειας.

Η χώρα θα έχει σύντομα προοδευτική κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που θα εγγυηθεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια των πολιτών. Που θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις-τομές, θα ενισχύσει το κοινωνικό κράτος, την εργασία, την κοινωνική συνοχή. Που θα έχει ως προτεραιότητα να ανακουφίσει άμεσα την κοινωνία και να ενισχύσει τα εισοδήματα που έχουν πληγεί. Μια κυβέρνηση που θα βάλει σε πρώτο πλάνο τη δημόσια Υγεία, την Παιδεία. Που θα εργαστεί ώστε να δώσει δίκαιη λύση στον εφιάλτη των κόκκινων δανείων, της στεγαστικής κρίσης.

Μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημαίνει ήττα του καθεστώτος Μητσοτάκη. Για να σχηματιστεί μια ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας από την κάλπη της απλής αναλογικής με ορίζοντα τετραετίας. Η πολιτική αλλαγή, λοιπόν, είναι επιτακτική, για να σηματοδοτήσει την δημοκρατική, θεσμική και κοινωνική ανασυγκρότηση. Για να επιστρέψει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και της εμπιστοσύνης στους θεσμούς και στην Πολιτεία, και να επανέλθει ο έλεγχος, η λογοδοσία και η διαφάνεια. Για να επικρατήσει η «Δικαιοσύνη παντού» από τις πρώτες κιόλας μέρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *