in

Σε περίοδο έντονων αναταράξεων εισήλθε η κυβέρνηση [του Άρη Ραβανού]


Μεγάλη αναστάτωση προκαλεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας η μεγάλη στροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη που μέχρι πρότινος απέκλειε τον σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας και εμφανιζόταν βέβαιος ότι στη δεύτερη εκλογή -που θα γίνει με το νόμο που έχει ψηφίσει η ΝΔ-, θα σχηματίσει κυβέρνηση αυτοδυναμίας.

Μία φράση του όμως προ ημερών στο Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου, άλλαξε άρδην την πάγια ρητορική του και πυροδοτεί πολιτικά σενάρια. Και αυτό διότι αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις επόμενες εκλογές, αν και επανέλαβε –το ζήτημα είναι πιο πείθονται πλέον- ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Παράλληλα, είχε πολύ ενδιαφέρον και μια άλλη κίνηση υπαναχώρησης, αυτή της καθαρής απάντησής του ότι δε θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο, διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα σε φιλικές εφημερίδες, που το περιβάλλον του τροφοδότησε: «Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Έχω μάθει να πορεύομαι με κανόνες, τον αλλάξαμε γιατί πιστεύουμε ότι η απλή αναλογική οδηγεί σε ακυβερνησία και αυτό θα αποδειχτεί» είπε και προκάλεσε και γι’ αυτό μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό της ΝΔ.

Βέβαια, υπάρχουν πληροφορίες ότι υπάρχει έτοιμη διάταξη που θα προβλέπει επιπλέον μπόνους 10 εδρών στο πρώτο κόμμα, αν έχει διαφορά 4 μονάδων από το δεύτερο.

Όμως αυτό που τροφοδότησε και ηττοπάθεια σε τμήμα του υπουργικού συμβουλίου και στο μεγαλύτερο κομμάτι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ήταν η εκτίμησή του ότι δεν είναι πιθανές και βιώσιμες κυβερνητικές συμμαχίες με την απλή αναλογική και η διευκρίνισή του πως η ΝΔ θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη.

Με όσα έγιναν στο φόρουμ, προϊόν μεγάλης έντονης συζήτησης στο Μέγαρο Μαξίμου τις προηγούμενες ημέρες, είναι σαφής η αλλαγή στη ρητορική του καθώς πλέον αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας: «Στόχος είναι η σταθερότητα, όχι επί τούτου η αυτοδυναμία. Στόχος είναι να παίρνουμε αποφάσεις γρήγορα και να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε κρίσεις, οι οποίες θα είναι μαζί μας τα επόμενα χρόνια. Ο λαός θα υποδείξει αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα ή περισσότερα κόμματα. Η χώρα θα κυβερνηθεί είτε με τον ένα, είτε με τον άλλο τρόπο. Αυτό δεν είναι δική μας απόφαση».

Η καινούργια ρητορική του πρωθυπουργού αντανακλά τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων και την προβολή των πολιτικών εξελίξεων για τους επόμενους μήνες. Η αυτοδυναμία έχει αποκλειστεί, ακόμη και στις δεύτερες εκλογές και φυσικά κανείς δε θα πάρει την απόφαση μίας τρίτης εκλογικής αναμέτρησης.

Επί της ουσίας, ο πρωθυπουργός αποκλείει τον σχηματισμό κυβέρνησης με απλή αναλογική και αφήνει ανοικτό τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τη δεύτερη εκλογή με συνεργασία που μπορεί να είναι είτε από αριστερά του, με το ΚΙΝΑΛ, είτε από τα δεξιά καθώς υπάρχει άνοδος του πέραν της ΝΔ δεξιού χώρου.

Ενδεχομένως, τονίζουν έμπειροι κοινοβουλευτικοί της ΝΔ, επιδιώκει να δρομολογήσει τις εξελίξεις, αντί να τις ακολουθήσει καθώς ήδη κυκλοφορούν σενάρια κυβερνήσεων συνεργασίας χωρίς τον ίδιο στην εξίσωση.

Εξάλλου, πληροφορίες από το ΚΙΝΑΛ θέλουν ο Νίκος Ανδρουλάκης να αρνείται κυβέρνηση με τον Μητσοτάκη πρωθυπουργό. Όσο για την πέραν της ΝΔ δεξιά, το μεγαλύτερο ζήτημά τους είναι ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ και για καραμανλικούς και σαμαρικούς ο Πρωθυπουργός πλέον δημιουργεί, παρά λύνει, περισσότερα προβλήματα.

Η πίεση στις δημοσκοπήσεις
Η ραγδαία φθορά της ΝΔ αποτυπώνεται σε όλες τις μετρήσεις, απόρροια και των εκρηκτικών ανατιμήσεων στην ενέργεια (κυρίως λόγω των εγκληματικών επιλογών με τη ΔΕΗ) που εκτινάσσουν τον πληθωρισμό (αναμένεται πάνω από 8%) και οδηγεί σε ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα. Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση απορρίπτονται ως ανεπαρκή από 8 στους 10 πολίτες, ενώ τα κυρίαρχα συναισθήματα είναι απελπισία, θυμός, οργή και ανασφάλεια. Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ έξι στους δέκα πολίτες ήδη έχουν αρχίσει να κόβουν βασικά είδη διατροφής λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην έρευνα της MRB προκύπτει ότι μόνο το 19,1% των πολιτών, θεωρεί ότι τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης αποτελεσματικά, όταν το 27,8% των πολιτών θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσέφερε αποτελεσματικότερη στήριξη για το θέμα της ακρίβειας. Ως εκ τούτου, προκύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο πραγματικό πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τις εκλογές, υπερέχει της κυβέρνησης 8,7% και αυτή είναι μία ουσιαστική διαφορά. Για πρώτη φορά η αξιωματική αντιπολίτευση περνά μπροστά από την κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των πολιτών.

Σενάρια ανασχηματισμού
Υπό τη σκιά της ραγδαίας φθοράς της κυβέρνησης, άρχισαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα, να διαρρέονται από ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, σενάρια περί αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Kontra news, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, ακόμα και εκλογές να σκέφτεται ο Πρωθυπουργός με όσα είπε στο φορουμ του ΟΤ αυτές δεν πρόκειται να γίνουν Μάιο ή Ιούνιο αλλά μετατίθενται για αργότερα.

Υπό αυτή την οπτική στο πρωθυπουργικό γραφείο συζητάνε τα σενάρια για έναν εκλογικό ανασχηματισμό που θα παραπέμπει σε μια κλασσική πολιτική συνταγή: δηλ. μια κυβέρνηση με γεωγραφικά κριτήρια, συμμετοχή από όλες τις ομάδες (καραμανλικούς και σαμαρικούς) και βέβαια με έμφαση στην Κ.Ο.

Εκτός όμως από το νεοδημοκρατικό στίγμα, ο Πρωθυπουργός δεν έχει εγκαταλείψει το σχέδιο για περαιτέρω αξιοποίηση στελεχών που προέρχονται από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ.

Με δεδομένο ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν «παίζει» στο έργο ανασχηματισμός, καθώς ούτε ο ίδιος το επιθυμεί, ούτε και ο Πρωθυπουργός το επιζητεί, παρά τα καλά λόγια του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τον Κυρ. Μητσοτάκη στο φόρουμ του ΟΤ.

Η Άννα Διαμαντοπούλου δεν φαίνεται να έχει προβάδισμα, αν και υπάρχουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, όπως ο υφυπουργός Άκης Σκέρτσος που επιθυμεί να την δει στο υπουργικό συμβούλιο.

Στην παρούσα φάση υπάρχουν μόνο δυο πρόσωπα που είναι έτοιμα για συμμετοχή στην κυβέρνηση. Μία από τις εισηγήσεις που έχει στα χέρια του και μελετά ο πρωθυπουργός, είναι αυτή της αξιοποίησης του τέως υπουργού του Παπανδρέου κύριου Γιάννη Μανιάτη στον ερχόμενο ανασχηματισμό. Το σενάριο μάλιστα που συνοδεύει την εισήγηση είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Ο κύριος Γιάννης Μανιάτης εάν και εφόσον αξιοποιηθεί, θα αναλάβει ένα ενδιάμεσο χαρτοφυλάκιο που θα περιλαμβάνει τους τομείς της ενέργειας αλλά και της βιομηχανίας. Με αυτόν τον τρόπο, ψαλιδίζονται οι αρμοδιότητες των κύριων Χατζηδάκη και Γεωργιάδη, με τον δεύτερο να είναι σε δυσμένεια από το πρωθυπουργικό επιτελείο που του χρεώνει πολλά και στο πεδίο της αντιμετώπισης της ακρίβειας.

Το άλλο πρόσωπο που θέλουν από το πρωθυπουργικό επιτελείο στο κυβερνητικό σχήμα είναι ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Φλωρίδης, για τον οποίο ακούγονται πολλά θετικά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από εκεί και πέρα, συνεργάτες του Πρωθυπουργού, όπως ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης έχουν αρχίσει να καταγράφουν ποιοι θα μπορούσαν να τεθούν εκτός κυβέρνησης ή να μετακινηθούν.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έγιναν από συνεργάτες του Πρωθυπουργού διερευνητικές επαφές για να καταγράψουν προθέσεις υπουργών για μετακίνηση. Και λέγεται ότι ακούστηκαν πολλά όχι, μεταξύ αυτών του Βασίλη Κικίλια, του Άδωνι Γεωργιάδη, του Θάνου Πλεύρη, του Κώστα Σκρέκα, της Λίνας Μενδώνη, κ.α.

Η πίεση από τα δεξιά και τα νέα κόμματα
Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διεργασίες στα δεξιά της ΝΔ για τη δημιουργία και άλλων κομμάτων που ενδέχεται να πιέσουν περαιτέρω τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η απλή αναλογική έχει δημιουργήσει προσδοκίες και αρκετοί παράγοντες που άλλοτε είχαν στενή σχέση με τη ΝΔ πλέον είναι απέναντι και αναζητούν πολιτική στέγη.

Μια τέτοια πολιτική στέγη ήδη υπάρχει, καθώς ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος ανακοίνωσε στα μέσα της εβδομάδας το κόμμα του Εθνική Συμμαχία (Ε.ΣΥ) και την συνένωση δυνάμεων με τον Φαήλο Κρανιδιώτη (αντιπρόεδρος όπως και ο βουλευτής Κ. Μπογδάνος) και τον Θάνο Τζήμερο (πρόεδρος), οι οποίοι ήταν παρόντες μαζί και με τον Νίκο Καραχάλιο (άλλοτε γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ επί Κώστα Καραμανλή και φίλο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη) στην σχετική εκδήλωση. Το νέο ενοποιημένο όμως σχήμα της σκληρής δεξιάς που στόχο έχει να δημιουργήσει αναταραχή στη ΝΔ και να καρπωθεί την στήριξη των σκληροπυρηνικών ψηφοφόρων του κόμματος που έχουν απογοητευθεί από τον Κυρ. Μητσοτάκη, θα παρουσιαστεί στις 4 Μαϊου.

Τις τελευταίες εβδομάδες γίνονται αρκετές κεντροδεξιές ζυμώσεις, όπου κυρίαρχη είναι η άποψη πως κάτι πρέπει να γίνει για να εκφράσουν τις αγωνίες και τους προβληματισμούς της «γνήσιας» ΝΔ και λένε ότι το κόμμα έχει αποκλίνει από τις αρχές του ιδρυτή της Κωνσταντίνου Καραμανλή και δεν εκφράζει πλέον την κοινωνική πατριωτική κεντροδεξιά. Ήδη πολλοί συνομιλούν: Σάββας Τσιτουρίδης, Θανάσης Γιαννόπουλος, Αργύρης Ντινόπουλος, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Γιώργος Ορφανός, Κρηνιώ Κανελλοπούλου, Φεβρωνία Πατριανάκου, κ.α. ενώ ο Βαγγέλης Αντώναρος, εκτός απρόοπτου θα συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ως συνεργαζόμενος.

Σε αυτό το κλίμα, μεγαλύτερη ανησυχία προξενεί ένα άλλο νούμερο, το 2-2,4% του κόμματος που ίδρυσε ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλίας Κασιδιάρης και πλέον εμφανίζεται όχι σε μία αλλά σε αρκετές μετρήσεις διαφορετικών εταιρειών και με αναγωγή ενδέχεται να κερδίσει την είσοδο στο Κοινοβούλιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *