in ,

Στο ίδιο έργο θεατές | του Γιώργου Θεοδόση

Φοροτεχνικός – Λογιστής
Πρόεδρος Ένωσης Φοροτεχνικών Άρτας-Φιλιππιάδας
Μέλος του ΔΣ της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών ΠΟΦΕΕ


Διανύουμε την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου και για άλλη μια φορά βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Η χώρα για άλλη μια χρoνιά ζει τον πύρινο εφιάλτη. Πύρινη λαίλαπα με πολλά μέτωπα. Δεν είναι η ώρα για κριτική αλλά είναι διάχυτη η οργή του κόσμου για την περιβαλλοντική αυτή καταστροφή αλλά και για την καταστροφή περιουσιών. Οργή υπάρχει και για την έλλειψη πυροσβεστικών μέσων. Στα τηλεοπτικά πλάνα που έφταναν στις τηλεοράσεις μας από τα μέτωπα βλέπαμε, αστυνομικούς, εθελοντές, κατοίκους, ακόμα και δημοσιογράφους, πυροσβεστικά μέσα δε βλέπαμε ούτε εναέρια αλλά ούτε και επίγεια. Αυτή είναι και η διαπίστωση των κατοίκων των οικισμών στους οποίους έγιναν και καταστροφές ή κινδύνεψαν. Η μάχη σίγουρα είναι δύσκολη σε συνθήκες καύσωνα και με τόσους ισχυρούς ανέμου, αλλά σίγουρα καταγράφηκε για άλλη μια χρονιά αρρυθμία στον συντονισμό της πολιτικής προστασίας.

Στο ίδιο έργο θεατές και στα δικά μας τα φορολογικά. Μια εβδομάδα πριν τη λήξη των φετινών φορολογικών δηλώσεων 31/07/2023, αντιμετωπίζουμε για άλλη μια χρονιά τα ίδια προβλήματα. Πολλοί οι λόγοι που πρέπει να δοθεί παράταση στην υποβολή να θυμίσουμε, ότι το σύστημα για την υποβολή άνοιξε 31 Μαρτίου ενώ αρκετοί φορείς του δημοσίου ανάρτησαν πολύ αργότερα τις πληροφορίες που έπρεπε να είναι προ-συμπληρωμένες από την πρώτη μέρα έναρξης της υποβολής, υπήρξαν ημέρες λίγες μεν αλλά υπήρξαν, που το σύστημα ήταν κλειστό λόγω συντήρησης των συστημάτων της ΓΓΠΣ, οι δηλώσεις νομικών προσώπων άνοιξαν Μάιο, φέτος με την προ-συμπλήρωση του Ε3 αρκετοί συνάδελφοι φοβούμενοι ενδεχόμενο έλεγχο (αν και έχει ξεκαθαριστεί ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί) δαπάνησαν τριπλάσιο χρόνο για να διαβιβάσουν στοιχεία του 2022 στην myDATA, η ίδια η ΑΑΔΕ άργησε να στείλει σημειώματα για την απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος στους δικαιούχους που αύξησαν το 2022 το προσωπικό τους, με συνέπεια να είμαστε υποχρεωμένοι σε υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων, μη ξεχνάμε ότι από τον Μάιο έως τις αρχές Ιουλίου διεξήχθησαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις και ορισμένοι πολίτες δεν προσήλθαν στα λογιστικά γραφεία εγκαίρως (ο ίδιος ο Κος Θεοχάρης το ανέφερε αυτό σε συνέντευξή του στα παραπολιτικά), και πολλά άλλα προβλήματα που ως Ομάδα Εργασίας Φορολογίας Φυσικών Προσώπων της ΠΟΦΕΕ τα έχουμε καταγράψει και εντοπίσει από 28/04/2023 και από τότε τονίσαμε ότι για μεγάλο αριθμό φορολογουμένων η υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης δεν μπορεί να γίνει λόγω των τεχνικών αυτών προβλημάτων και αναφέραμε ότι συσσωρεύεται μεγάλος όγκος δηλώσεων και ο χρόνος υποβολής μειώνεται. Χάθηκαν δυο μήνες και σίγουρα η ημερομηνία έναρξης δεν είναι και αυτή της υποβολής.

Στους μεγαλύτερους Νομούς της Χώρας η εικόνα υποβολής των μέχρι τώρα φορολογικών δηλώσεων αποδεικνύει ότι δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί ομαλά η φετινή διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως 31/07/2023.

Αν λάβουμε υπόψιν ο μήνας Ιούλιος είναι, ίσως, ο πλέον επιφορτισμένος μήνας του έτους με πολλές εργασίες σε διαφορετικά και ετερογενή μεταξύ τους αντικείμενα για τα λογιστικά γραφεία και μάλιστα σε συνθήκες με αυξημένες θερμοκρασίες που εκδίδονται οδηγίες «για την εργασία κατά τις συνθήκες καύσωνα» καταλαβαίνεται ότι το αίτημα για παράταση είναι επιβεβλημένη και θα πρέπει να δοθεί έως 30/09/2023 για να μιλάμε για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας γιατί και εμείς οι λογιστές-φοροτεχνικοί είμαστε εργαζόμενοι.

Ο υπουργός Οικονομικών διαδίδει και προτρέπει εμάς τους λογιστές, αλλά και τους πολίτες, να σπεύσουμε να υποβάλλουμε και το υπόλοιπο 25% των δηλώσεων που έχει απομείνει έως την 31η Ιουλίου για να μπορέσει το υπουργείο να δώσει το market pass!

Εμμέσως πλην «μη» σαφώς ο υπουργός μας είπε ότι εν μέσω παρατεταμένου καύσωνα, οι λογιστές θα πρέπει να διεκπεραιώσουν και τις συνήθεις υποχρεώσεις του μήνα, άλλα και επιπλέον να ολοκληρώσουν την υποβολή των δηλώσεων χωρίς σταματημό, βρισκόμενοι όλοι στα λογιστικά γραφεία τους από το πρωί έως το βράδυ, 7 ημέρες την εβδομάδα, (οι εργάσιμες αφορούν μόνο τον ίδιο και τη θητεία του) για να καταβληθεί το market pass σε όσους το δικαιούνται, επειδή έτσι απλά το αποφάσισαν κάποιοι στη Κυβέρνηση.

Η παράταση αποτελεί αγωνία πολλών συνάδελφων και αυτό πρέπει να το λάβει υπόψιν ο νέος Υπουργός και θα πρέπει να καταλάβει την αγωνία του εργαζομένου και ο ίδιος (σε τόσες εταιρίες έχει δουλέψει…) που στις δηλώσεις του μέχρι σήμερα για άλλη μια φορά και από άλλο «πόστο» δείχνει αυταρχισμό και αλαζονεία.

Καλή Δύναμη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *