in ,

Στον ποταμό Λούρο συντελέστηκε οικολογική καταστροφή | Toυ Γιώργου Ζάψα

editor_image

Επικεφαλής Περιφ/κής Παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών»


Στις 31 Οκτωβρίου μπήκαν στο ποτάμι μεγάλα εκσκαφικά μηχανήματα στην περιοχή των Ραψέων, βορείως του ΤΚ Κουκλεσίου του Δήμου Δωδώνης και πραγματοποίησαν χωματουργικές εργασίες «διευθέτησης της κοίτης» του Λούρου ποταμού, εκτελώντας έργο της Περιφέρειας Ηπείρου. Την επομένη 1η Νοεμβρίου το νερό χάθηκε στο σημείο των εργασιών ενώ οι εργασίες συνεχίζονταν και το ποτάμι στέρεψε από νερό σε μήκος 7-8 km.

Η παράταξη μας έθεσε το θέμα, προ ημερησίας διατάξεως, στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 10ης Νοεμβρίου και πήραμε την απάντηση του Περιφερειάρχη ότι φταίει η ανομβρία και πως έχουν επιληφθεί οι υπηρεσίες της περιφέρειας σχετικά με τις επιπτώσεις και την αποζημίωση της παραγωγής ενός ιχθυοτροφείου. Δυστυχώς αποδείχτηκε ότι η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη από την εικόνα που μας παρουσίασε η περιφερειακή Αρχή. Τις επόμενες μέρες αποκαλύφθηκε η οικολογική καταστροφή.

Κάναμε το οδοιπορικό από το σημείο των εργασιών μέχρι εκεί που ξαναπιάνει νερό το ποτάμι και διαπιστώσαμε με τα μάτια μας την καταστροφή. Στη γέφυρα στους Ραψέους δεν υπάρχει νερό. Λίγο παρακάτω στον οικισμό Κουκλεσίου συναντήσαμε μια υδροφόρα που έφερνε νερό σε μια βίρα του ποταμού με λίγα μικρά ψάρια. Η ίδια εικόνα στη γέφυρα της Κλεισούρας, λίγο νερό στο κανάλι του αντλιοστασίου αμέσως μετά, καθόλου νερό στη γέφυρα Δρυμώνας και μέχρι τη θέση «αναβρυστικά». Λίγο νερό βρήκαμε στη γέφυρα του Κερασώνα, από την απόληξη των γεωτρήσεων του ιχθυοτροφείου που έπαθε τη ζημιά και το ποτάμι ξαναπιάνει νερό στη γέφυρα Γυμνοτόπου, από το πλούσιο σε νερό αυλάκι της πηγής “ΤΣΑΜΑΛΙ”, που έρχεται από το Βαθύ Γοργομύλου.

Στο μεταξύ, κλιμάκιο της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, πραγματοποίησε δυο αυτοψίες που επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες του Δήμου Δωδώνης και δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το καταστροφικό γεγονός, τις επιπτώσεις αλλά και τις ευθύνες της Περιφέρειας Ηπείρου. Στα πορίσματα τους οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΟΦΥΠΕΚΑ απαριθμούν τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων της Π.Η. και εντοπίζουν τις αιτίες που προκάλεσαν σημαντική αλλοίωση του ποτάμιου οικοσυστήματος, απώλεια ενδιαιτημάτων της υδροχαρούς βλάστησης και της πανίδας του Λούρου ποταμού σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων, με σημαντικότερες (και καταστροφικότερες) τις εργασίες διαπλάτυνσης (διάνοιξη της κοίτης μέχρι 30 m) σε τμήματα του ποταμού, ισοπέδωση και απομάκρυνση νησίδων & φερτών υλικών από την κοίτη και κυρίως την καταστροφή του αδιαπέρατου υποστρώματος του πυθμένα!

Συμπερασματικά πρόκειται για απερίσκεπτη παρέμβαση «διευθέτησης κοίτης του ποταμού», εκτός εποχής και χωρίς να υπολογιστεί το ενδεχόμενο περιβαλλοντικό κόστος που τελικά προκλήθηκε. Οι καλές προθέσεις δεν φέρουν ευτυχή αποτέλεσμα όταν δεν προγραμματίζονται έγκαιρα και σωστά. Σε καμία όμως περίπτωση δεν έφταιξε η ανομβρία! Ανεξαρτήτως της απόδοσης των ευθυνών, το πάθημα πρέπει να μας γίνει μάθημα. Τέτοιου είδους εργασίες πραγματοποιούνται τους μήνες Μάιο & Ιούνιο, όταν ο υδροφόρος ορίζοντας είναι ψηλά και ο υδροκρίτης γεμάτος. Ποτέ τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο με τον υδροφόρο χαμηλά, πόσο μάλλον το μήνα Νοέμβριο σε καιρό ανομβρίας. Και βέβαια αποφασίζουν για αυτές οι ειδικοί. Η περιφερειακή Αρχή έχει την πολιτική ευθύνη να προστατέψει τα ποτάμια και λιμναία οικοσυστήματα της Ηπείρου και να επισπεύσει την οριοθέτηση των, πριν από την όποια αναγκαία διευθέτηση της κοίτης των ποταμών για την προστασία από πλημμυρικά φαινόμενα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *