in

Στράτος Ιωάννου: “Η Πρέβεζα θα αποκτήσει μια είσοδο ευρωπαϊκών προδιαγραφών όπως της αξίζει”


Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας και Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, κ. Στράτος Ιωάννου μιλά στον Χρήστο Τσούτση και στην Δημοκρατική Φωνή για τις φετινές προσδοκίες αναφορικά με την Τουριστική Κίνηση στην Πρέβεζα και την Ήπειρο, για την εμπλοκή και την άποψη της Περιφέρειας αναφορικά με τα Κάστρα και το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς αλλά και για την παράκαμψη του Αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης.

•  Η τουριστική σεζόν και τυπικά έχει ξεκινήσει,  σε μια ομολογουμένως δύσκολη και περίεργη  χρονιά. Τι πρέπει να προσδοκάμε για την περιοχή μας;
Είναι γεγονός ότι διανύουμε μια από τις δυσκολότερες περιόδους λόγω της πανδημίας. Εντούτοις, είμαι αισιόδοξος ότι η φετινή τουριστική σεζόν θα είναι πολύ καλύτερη από την περσινή αφενός γιατί οι υγειονομικές συνθήκες βελτιώνονται, αφετέρου διότι είναι έκδηλο το ενδιαφέρον των επισκεπτών, αλλά και των τουριστικών πρακτόρων και των αεροπορικών εταιριών για την Ήπειρο. Είναι ενδεικτικό  ότι εν μέσω πανδημίας, αεροπορικές εταιρίες εγκαινιάζουν νέες πτήσεις για την Ήπειρο, όπως πχ η Ryanair, η οποία για πρώτη φορά κατεβάζει αεροπλάνα στην περιοχή μας. Μετά από δεκαετίες θα υπάρχουν πτήσεις από το Παρίσι προς το αεροδρόμιο Πρέβεζας-Ακτίου, ενώ πληθαίνουν οι νέες χώρες και οι νέες πόλεις προέλευσης πτήσεων προς την Ήπειρο. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στη δυναμική της περιοχής. Ανάλογη είναι η εικόνα στις κρατήσεις, όπου διαφαίνεται το έντονο ενδιαφέρον των επισκεπτών. Σημειώνω δε, ότι η επίμονη και συστηματική προσπάθεια  προβολής που, ως Περιφέρεια έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια, έχει αποδώσει καρπούς και η Ήπειρος, αλλά και οι επιμέρους περιοχές της, έχουν γίνει γνωστές ως προορισμός σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο, γι’ αυτό και αναμένεται να υπάρξει μια έκρηξη ενδιαφέροντος και προσέλευσης.

•  H Περιφέρεια Ηπείρου παρόλες τις «αντιξοότητες» λόγω της covid-19 είναι παρούσα για άλλη μια χρονιά στην προσπάθεια προβολής της περιοχής μας.  Ποια είναι τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα για την φετινή χρόνια έναντι άλλων περιοχών; Γιατί κάποιος Έλληνας ή Ξένος τουρίστας να επιλέξει την Πρέβεζα και την Ήπειρο;
Πέραν του ότι έχουμε κατακτήσει υψηλή θέση στις προτιμήσεις των επισκεπτών ως προορισμός διακοπών για όλο το χρόνο, καταφέραμε να επικοινωνήσουμε ότι η περιοχή μας είναι ένας ασφαλής προορισμός και  ότι τηρούμε αυστηρά τα πρωτόκολλα ασφάλειας. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την πρωτιά στην ικανοποίηση επισκεπτών, όπως αναφέρεται στα αποτελέσματα επίσημων ερευνών, ανάμεσα στους πιο τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, που έχουμε επιτύχει χάρη στον επαγγελματισμό των εργαζόμενων στον τουριστικό κλάδο, μας δίνουν ακόμη ένα πλεονέκτημα, που προστίθεται στα πολλά φυσικά πλεονεκτήματα του τόπου μας.

Η Ήπειρος έχει τις ομορφιές μιας χώρας στην έκταση μιας Περιφέρειας! Εδώ  τα πλατάνια φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Αρχαιότητες, όπως  τα θέατρα της Δωδώνης, της Νικόπολης, της Άρτας, των Γιτάνων, το μοναδικό Νεκρομαντείο, η Νικόπολη, συνυπάρχουν με περίφημες Βυζαντινές Μονές και ναούς, τον μοναδικό ορεινό όγκο με τα πανέμορφα χωριά της Ηπείρου, όπως το Μέτσοβο, τα Ζαγοροχώρια, τα χωριά του Σουλίου, τις ιστορικές πόλεις όπως τα Ιωάννινα και η Άρτα, μνημεία φύσης όπως το φαράγγι του Βίκου, τα καθαρότερα ποτάμια όπως ο Αώος, ο Βοιδομάτης, ο Αχέροντας, ο Άραχθος, ο Λούρος, το καθένα με τη δική του ομορφιά και τις σπάνιες ευκαιρίες για τουρισμό περιπέτειας, τον Αμβρακικό με τα δελφίνια, την νοστιμότερη γαρίδα και τα νοστιμότερα αλιεύματα του κόσμου. Στην Ήπειρο θα ικανοποιηθεί αυτός που ψάχνει εξαιρετικές παραλίες, τόσο κοσμοπολίτικες όσο και ερημικές,  αυτός που αναζητεί την ομορφιά των βουνών, την ηρεμία και τη γαλήνη της φύσης, αλλά και αυτός που αναζητεί την κοσμική ζωή. Κάθε επισκέπτης θα απολαύσει την εξαίσια Ηπειρώτικη γαστρονομία μας, από τα αγνά τοπικά μας προϊόντα, τα τυριά μας, τα αλλαντικά, τα ξεχωριστά αλιεύματα του Ιονίου και του Αμβρακικού, τις Ηπειρώτικες πίτες.

•  Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει μεγάλη συζήτηση στην πόλη της Πρέβεζας για το ζήτημα των Κάστρων και της αξιοποίησης τους. Η Περιφέρεια έχει δείξει ενδιαφέρον, ενώ μπήκε «μπροστά» απέναντι στο ενδεχόμενο του 5%. Αν ο Δήμος Πρέβεζας δεν κινηθεί άμεσα και με σχεδιασμό τόσο για τον Άγιο Γεώργιο όσο και για άλλες περιπτώσεις όπως το «Σολωμού», θα διεκδικήσετε ως Περιφέρεια τους συγκεκριμένους χώρους;
Εμείς καταφέραμε να πάρουμε στην ιδιοκτησία μας (με δικαίωμα επιφανείας 100% και όχι να μισθώσουμε) το στρατόπεδο του Αγίου Ανδρέα εκπληρώνοντας ένα όραμα των πολιτών της Πρέβεζας δεκαετιών. Έχουμε προχωρήσει τις μελέτες και σύντομα θα τις επανυποβάλλουμε στο ΚΑΣ για έγκριση. Δυσάρεστη έκπληξη ήταν για μας  η αδικαιολόγητη και αυθαίρετη απόφαση της ΥΠΑΑΠΕΔ να διαθέσει για μίσθωση το στρατόπεδο  «Τχη Αθανασιάδη Ιωάννη» (Φρούριο Αγίου Γεωργίου) στην οποία ευθύς αμέσως εναντιωθήκαμε, στέλνοντας μάλιστα και επιστολή δια του Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη.

Εμείς, ως Περιφέρεια, στηρίζουμε το αίτημα τα στρατόπεδα να έρθουν στην κατοχή και διαχείριση των πολιτών μέσω του Δήμου και προς την κατεύθυνση αυτή έχουμε θέσει την τεχνογνωσία μας και τη στήριξή μας στη διάθεση του Δήμου.  Το 5% ως όρος μίσθωσης είναι εντελώς λάθος, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας και ειδικά για στρατόπεδα όπως του Σολωμού το τίμημα θα ήταν πολύ μεγάλο. Αναφορικά με το πεδίο Βολής στον Παντοκράτορα, το ΤΕΘΑ με το Ελληνικό Δημόσιο βρίσκονται στα δικαστήρια και διεκδικούν και οι δύο την  ιδιοκτησία του χώρου, ενώ για το Στρατόπεδο Σολωμού πρέπει να γίνει συζήτηση για μια από κοινού αξιοποίηση με το ΤΕΘΑ. Για τα στρατόπεδα, η σταθερή θέση μας είναι ότι ανήκουν στους πολίτες και στο Δήμο και θα βοηθήσουμε και εμείς, με τεχνογνωσία και χρήματα, με ό,τι περνάει από το χέρι μας για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

•  Πρόσφατα είχαμε θετική εξέλιξη αναφορικά με την παράκαμψη του Αρχαιολογικού Χώρου της Νικόπολης. Ένα έργο που θα αλλάξει την εικόνα της Αρχαίας Νικόπολης. Νιώθετε «ικανοποίηση» για αυτό;
Η εκκίνηση της υλοποίησης του έργου της Εισόδου της Πρέβεζας, παρά τις καθυστερήσεις, που οφείλονταν κυρίως στην χρονοβόρα διαδικασία των δικαστηρίων για τις απαλλοτριώσεις και με τις αναβολές λόγω covid, ξεκινάει! Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά, διότι έφτασε η στιγμή που οι πολίτες της Πρέβεζας θα δουν να συντελείται μια μεγάλη, θετική αλλαγή, η αναβάθμιση της εισόδου της πόλης της Πρέβεζας. Επιτέλους η Πρέβεζα θα αποκτήσει μια είσοδο όπως της αξίζει, με έναν ευρωπαϊκών προδιαγραφών τετράιχνο δρόμο, με 2 βοηθητικούς δρόμους και από τις δύο πλευρές. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο έργο προϋπολογισμού πάνω από 20 εκ ευρώ μαζί με τις απαλλοτριώσεις.

Επιπλέον, ο αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης ενοποιείται, καθώς θα πάψει να περνάει από μέσα η εθνική οδός που ήταν απαράδεκτο. Το γεγονός αυτό  αποτελεί και προϋπόθεση για την υποβολή του φακέλου υποψηφιότητας της Νικόπολης στο Διεθνή Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, ανοίγοντας ρεαλιστικά μια σημαντική προοπτική για τη Νικόπολη, τους πολίτες της Πρέβεζας και όλους τους Ηπειρώτες.

Είμαι λοιπόν ιδιαίτερα χαρούμενος που το πετύχαμε, ένα πολύ σημαντικό έργο για την Πρέβεζα και ολόκληρη την Ήπειρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *