in ,

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | «ΚΚΕ ισχυρό στην κάλπη και στο δρόμο.», Λαμπρίνα Σκορίλα

Η υποψήφια Βουλεύτρια του ΚΚΕ στο νομό Άρτας Λαμπρίνα Σκορίλα μιλά αποκλειστικά στη «ΔΦ» και στον Χρήστο Τσούτση για τις εκλογές της Κυριακής, τους νέους, την Άρτα και τη στήριξη και συμπόρευση με το ΚΚΕ.


⬛ Γιατί να ψηφίσει κανείς ΚΚΕ στις κάλπες της ερχόμενης Κυριακής;

Γιατί η ψήφος στο Κ.Κ.Ε. είναι η μόνη που θα βρούμε στο πλάι μας όταν “σβήσουν” τα προεκλογικά φώτα και η επόμενη κυβέρνηση -όποια χρώμα και αν έχει- θα εξαπολύσει μια νέα, πιο σφοδρή επίθεση στα δικαιώματά μας. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τους αρνητικούς συσχετισμούς παντού κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν συμπορευτούμε, αν ψηφίσουμε το μοναδικό αξιόπιστο, ειλικρινές και μαχητικό κόμμα, που ποτέ δε συμβιβάστηκε και δεν ξεπουλήθηκε, το ΚΚΕ! Η 21η Μαΐου, δεν πρέπει να είναι μια χαμένη μέρα για τον ελληνικό λαό. Πρέπει να γίνει μια μέρα γιορτής και νίκης του! Αυτό νομίζω πως είναι και το διακύβευμα των εκλογών. Με την ψήφο στο ΚΚΕ όχι μόνο δεν συναινούμε στη ληστεία των μισθών, των συντάξεων, του χρόνου, της ελευθερίας, των δικαιωμάτων, της υγείας, της ζωής μας, αλλά ανοίγουμε και τον ελπιδοφόρο δρόμο για μας και τις ανάγκες μας. Ο λαός έχει την πλέον εμπειρία και μπορεί να αναγνωρίσει ποιοι ήταν αυτοί που στάθηκαν απέναντι σε αυτή την κατάσταση, μπορεί να αναγνωρίσει ποιοι ήταν μπροστά και οργάνωσαν όλους τους αγώνες για τα δικαιώματα στην εργασία, την παιδεία, την υγεία. Γνωρίζει καλά ποιοι ήταν αυτοί που ανέδειξαν την ουσία του προβλημάτων και τους πραγματικούς αίτιους για όλα αυτά που ζούμε. Ο λαός συνειδητοποίησε για άλλη μια φορά ποιοι ήταν αυτοί που βρίσκονται δίπλα του χωρίς να λένε ψέματα και ευχολόγια. Το κεντρικό μας σύνθημα ο λαός σώζει το λαό αποδεικνύεται καθημερινά στην πράξη.

 

⬛ Είστε νέος άνθρωπος. Κουβαλάτε παραστάσεις από την συμμετοχή σας στους εργατικούς αγώνες, εκλεγμένη στο Εργατικό Κέντρο της Άρτας. Γιατί υποψήφια στις εθνικές εκλογές; Πως πήρατε αυτή την απόφαση;

Ειδικά οι νέοι άνθρωποι που έχουν ζήσει σε κατάσταση διαρκούς κρίσης, πρώτα με τα μνημόνια και στην συνέχεια με την πανδημία, την ακρίβεια, τον πόλεμο, την ενεργειακή κρίση και την ανασφάλεια για το μέλλον τους, αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο την αναγκαιότητα του αγώνα και της δράσης τους. Όταν τα αστικά κόμματα θυμούνται προεκλογικά να απευθυνθούν στη νέα γενιά και το μόνο που έχουν να πουν είναι «κάτσε στον καναπέ και ψήφιζε», εμείς του λέμε «δράσε, οργανώσου, πάλεψε, με κάθε τρόπο και με την ψήφο σου». Αν πραγματικά τα αστικά κόμματα θέλουν να πληροφορηθούν τι σκέφτεται η νεολαία, ας καταλάβουν πως ένας τρόπος υπάρχει: να ακούσουν τα αιτήματά της, να μάθουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της. Θα τους βοηθήσει επίσης, αν ερμηνεύσουν τι πραγματικά σημαίνει το σύνθημα που κυριάρχησε στις πρόσφατες μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις για το έγκλημα στα Τέμπη: «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!». Αυτή είναι η ουσία, και αυτή είναι η τεράστια άβυσσος που χωρίζει τους δυο κόσμους.

Στη νέα γενιά είναι γνωστό και ξεκάθαρο το τι προτείνει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, καθώς δεν έπαψαν στιγμή να είναι δίπλα της στους αγώνες και στις διεκδικήσεις της, χωρίς φανφάρες και υποκρισίες. Γνωρίζονται καλά, γιατί είναι μαζί παντού, χρόνια τώρα αντιστέκονται στην περιβόητη “σταθερότητα”, που στην κυβερνητική γλώσσα σημαίνει απρόσκοπτη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής και διασφάλιση των στρατηγικών επιλογών του κεφαλαίου. Παλεύουν μαζί, απέναντι στο εχθρικό αστικό κράτος, γιατί έχουν ακριβώς τα ίδια ζητούμενα. Μαζί κατεβαίνουν στους δρόμους απαιτώντας σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, να έχουν πρόσβαση σε δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας και παιδείας, να μην αγωνιούν αν θα χάσουν το σπίτι τους, να μη δουλεύουν μέχρι τα γηρατειά τους σαν σκλάβοι, χωρίς δικαιώματα, να μην κινδυνεύουν από την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

Επέλεξα λοιπόν να συμμετάσχω και εγώ στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ όπου συγκεντρώνονται συναγωνιστές και άνθρωποι πρωτοπόροι από όλη την Ελλάδα με τους οποίους έχουμε δώσει και συνεχίζουμε να δίνουμε τόσες μάχες στο πλευρό της εργατικής τάξης και του λαού μας. Με όλους αυτούς βρεθήκαμε στους δρόμους όπου φωνάξαμε «καμία θυσία για τα κέρδη τους». Οι εκλογές είναι μια ακόμη μάχη την οποία θα δώσουμε όλοι μαζί, για να είναι αύριο όλοι αυτοί που έχουν τσακίσει τις ζωές του λαού μόνοι τους.

⬛ Όλο το προηγούμενο διάστημα είδαμε κινητοποιήσεις και στην περιοχή της Άρτας του λαϊκού κόσμου. Αγρότες, μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι βγήκαν μαζικά στους δρόμους. Μπορεί αυτή η μαζικότητα να μετεξελιχθεί σε στήριξη στο ΚΚΕ στις εθνικές εκλογές και στην συνέχεια σε οργάνωση στο κόμμα αλλά και στα σωματεία και στους συλλόγους;

Οι κινητοποιήσεις αυτές δε μπορούν παρά να είναι αισιόδοξες! Όλο το προηγούμενο διάστημα ο λαός και κυρίως η νεολαία κατέβηκε στους δρόμους μαζικά. Σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι μετείχαν σε διαδηλώσεις, ειδικά μετά το έγκλημα που έγινε στα Τέμπη, στο οποίο «θυσιάστηκαν» 57 άνθρωποι της εργατικής τάξης και τα αστικά κόμματα έψαχναν να βρουν εξιλαστήριο θύμα στη λογική της ατομικής ευθύνης. Η οργή ξεχείλισε και έγινε ξεκάθαρο ότι αυτοί που φέρουν πραγματικά την ευθύνη είναι διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις που με τις πολιτικές τους εξυπηρετώντας το κεφάλαιο, λειτουργούν στη λογική του κέρδους αδιαφορώντας για τις ανθρώπινες ζωές. Αποδεικνύεται ότι η πολιτική σε βάρος του λαού, είναι ενιαία και ασκείται απ’ τις κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για κυβέρνηση αυτοδυναμίας ή συνεργασίας, “δεξιά” ή “προοδευτική”, με πρωθυπουργό “πολιτικό πρόσωπο” ή “τεχνοκράτη”. Στο “δια ταύτα” συμφωνούν όλοι με όλους. Όσο ο στόχος είναι το καπιταλιστικό κέρδος, όσο δεν υπάρχει αντίσταση σ’ αυτό που ισοπεδώνει τις ανθρώπινες ζωές, όλα θα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Οι νέοι άνθρωποι πάντως, δε γίνεται ν’ ανήκουν σ’ αυτόν τον κόσμο της εκμετάλλευσης και της απανθρωπιάς, πιστεύω πως ξέρουν ήδη τι πρέπει να κάνουν, πράγμα που φάνηκε και στις φοιτητικές εκλογές με την πρωτιά και την μεγαλύτερη ενίσχυση της Π.Κ.Σ. που στηρίζεται από την Κ.Ν.Ε. Σίγουρα λένε όχι στο σύστημα που επιμένει να “κοστολογεί” την ανθρώπινη ζωή, λένε όχι σε αυτούς με τα χρεοκοπημένα “οράματα” που η πράξη έδειξε πως οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή, λένε όχι σ’ αυτούς που τους θυμούνται μόνο παραμονές εκλογών και όλο το υπόλοιπο διάστημα τους σπάνε στο ξύλο στις διαδηλώσεις, τους καταδικάζουν στην ανεργία, τους σπρώχνουν στη μετανάστευση, τους στερούν δικαιώματα στην παιδεία, την υγεία, στα όνειρα.

 

⬛ Η επόμενη ημέρα ποια θα είναι;

Η επόμενη μέρα που σχεδιάζουν αυτοί για το λαό ξέρουμε πολύ καλά ποια είναι. Το ταμείο ανάκαμψης με τα 550 προαπαιτούμενα στα οποία έχουν ήδη συμφωνήσει τα αστικά κόμματα μας δείχνει ξεκάθαρα την απόλυτη ταύτιση των πολιτικών τους κατευθύνσεων. Όσο και να προσπαθούν προεκλογικά να μας πείσουν για τις διαφορές τους, αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά ότι αυτό που έρχεται είναι ένα νέο υπερ-μνημόνιο με τεράστιες συνέπειες για το λαό. Είναι απαραίτητο λοιπόν σε αυτή τη μάχη ο λαός να τους γυρίσει την πλάτη. Η θετική αποτίμηση ενός υψηλού ποσοστού του ΚΚΕ στις εκλογές πιστώνεται κατευθείαν στη συνεπή πάλη, μέσα κι έξω από τη βουλή, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, για να ανοίξει ο δρόμος για μια συνολική αλλαγή της κατάστασης. Μόνο την τελευταία τριετία, και σε συνθήκες πανδημίας το Εργατικό Κέντρο Άρτας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Άρτας, σήκωσαν «αντάρα», ανέβασαν το επίπεδο του κινήματος, είχαν κατακτήσεις. Αυτό αναγνωρίζετε από το λαό της Άρτας. Δεν είναι τυχαίο, ότι σε μια σειρά ποιοτικούς δείκτες των δημοσκοπήσεων πάρα πολλοί (1 στους 4 περίπου) αναγνωρίζουν ότι το ΚΚΕ είναι αξιόπιστη, συνεπής και μαχητική πολιτική δύναμη και ότι δυνητικά θα μπορούσαν να ψηφίσουν ΚΚΕ. Σε όλους αυτούς λέμε, λοιπόν, πως η σκέψη τους πρέπει να γίνει απόφαση και επιλογή που θα φτάσει μέχρι την κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Επομένως η επόμενη μέρα θα πρέπει να είναι αυτή που θα οικοδομηθεί με το λαό οργανωμένο και δυνατό και το ΚΚΕ ισχυρό στην κάλπη και στο δρόμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *