in ,

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | «Ο κ. Μητσοτάκης αντί να αναλάβει την πολιτική ευθύνη μιλά για ευθύνες άλλων.», ΑΓΛΑΪΑ ΝΑΣΤΙΚΑ


Η συντονίστρια της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Άρτας Αγλαΐα Νάτσικα μιλά στην “ΔΦ” και στον Χρήστο Τσούτση για την πολιτική συγκυρία, την κατάσταση στο νομό της Άρτας, το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και την επόμενη ημέρα.

⬛ Που οδηγούμαστε ως κοινωνία μετά από τέτοια γεγονότα σαν αυτό στα Τέμπη; Πως επηρεάζεται η πολιτική και τα κόμματα; Ως εκπαιδευτικός αλλά και μητέρα ποια συναισθήματα σας γεννιούνται;

Θα σας απαντήσω Κύριε Τσούτση, καταρχάς ως άνθρωπος πάνω απ όλα νοιώθω θυμό, νοιώθω οργή, αγανάκτηση, που άφησαν να διαπραχθεί ένα τέτοιο έγκλημα. Γιατί είναι έγκλημα και όχι ατύχημα, το οποίο συνέβη από ένα ανθρώπινο λάθος, όπως η κυβέρνηση θέλει να το παρουσιάζει.

Συγχρόνως είμαι γεμάτη θλίψη και πόνο. Έφυγαν 57 νέα άτομα από τη ζωή από την αμέλεια του κράτους.

Έβλεπα, στην Αθήνα την Κυριακή, αυτά τα μαύρα μπαλόνια να ανεβαίνουν στον ουρανό και με έπιαναν τα κλάματα χωρίς να το καταλάβω. Άνοιγαν τα μάτια, έτρεχαν σαν βρύσες, ανατρίχιαζες και προσπαθοσύσες να συνειδητοποιήσεις τι συμβαίνει: Γιατί είμαι εγώ εδώ; Γιατί συμβαίνει αυτό το πράγμα;

Γιατί τελικά κατά τύχη ζούμε. Στο μοιραίο τρένο θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς τα παιδιά μας οι γείτονες τα παιδιά φίλων μας, οικεία πρόσωπα. Από τύχη δε θρηνούμαι θύματα στις δικές μας οικογένειες.

Ως εκπαιδευτικός λοιπόν αυτές τις μέρες, μέσα από τη μουσική, μιλούσα στα παιδιά για την αλληλεγγύη, για τη διαχείριση του πόνου, και του θυμού. Για την ομαδικότητά, την συλλογικότητα και το πως θα πρέπει να είναι υπεύθυνοι στη ζωή τους. Τους είπα να αφήσουν το “εγω” και να πιάσουν το “εμείς”. Και ότι αυτά είναι το μέλλον της χώρας μας και ότι στο χέρι τους είναι να αλλάξουν καταστάσεις.

Τους μίλησα για το μεγαλείο της ψυχής των πολιτών που έτρεξαν για να δώσουν αίμα την ύστατη στιγμή, και για το πως πρέπει να αντιδρούν όταν τους καταπατάνε τα δικαιώματά τους, όπως το δικαίωμα στη ζωή.

Και τους επισήμανα ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κοστολογεί φθηνά τη ζωή τους.

Με την ίδια στάση αντιμετώπισα και τον γιό μου, που είναι στη δευτέρα δημοτικού, με τη διαφορά ότι τις μέρες του τραγικού αυτού γεγονότος τον κράτησα όσο μπορούσα μακριά από την τηλεόρασή γιατί τα παιδιά δεν πρέπει να έρχονται αντιμέτωπα με τόσες σκληρές εικόνες.

Ως κοινωνία λοιπόν θα πω ότι ενηλικιωθήκαμε απότομα. Δείξαμε απόλυτη ωριμότητα εν συναίσθηση, αλληλεγγύη.

Πλημμυρίσαμε από στιγμές οργής αγανάκτησης και θλίψης.

Με ένα μαγικό τρόπο γίναμε όλοι ένα και δώσαμε στους υπεύθυνους να καταλάβουν ότι το ψέμα και την κοροϊδία δεν τα ανεχόμαστε.

Όλη η Ελλάδα μια τεράστια διαδήλωση.

 

 

⬛ Αρκεί μια παραίτηση του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών για να επιμεριστούν οι ευθύνες;

Κύριε Τσούτση, πρόκειται για μια ανείπωτη τραγωδία. Μερικές φορές η οδύνη και ο ανθρώπινος πόνος ξεπερνούν τα όρια της γλώσσας. Είναι όμως πραγματικά ανήθικο, κατά την άποψή μου, ότι αυτή την ώρα, ο κος Μητσοτάκης και οι Υπουργοί του αντί να αναλάβουν την προσωπική πολιτική ευθύνη μιλούν για ευθύνες όλων των άλλων. Από τη μια επιχειρούν μεθοδευμένα να χρεώσουν την τραγωδία και τους θανάτους σε έναν μόνο άνθρωπο και την ίδια στιγμή ρίχνουν το φταίξιμο γενικά και αφηρημένα σε οποιονδήποτε άλλον εκτός από τους εαυτούς τους για το προαναγγελθέν εδώ και μια διετία δυστύχημα.

Αν τώρα δεν είναι η ώρα για πολιτική αντιπαράθεση σίγουρα δεν είναι και η ώρα της επικοινωνιακής διαχείρισης αλλά από ότι φαίνεται αυτό είναι το μοναδικό που απασχολεί το επιτελείο του Μαξίμου και τον κο Μητσοτάκη που αγνόησε επιδεικτικά όλες τις προειδοποιήσεις και σήμερα επιχειρεί να μην χρεωθεί τις συνέπειες των δικών του πολιτικών επιλογών. Είναι πραγματικά θλιβερό να βλέπει κανείς την κυβέρνηση και τους προπαγανδιστές της να κάνουν ότι μπορούν για να ρίξουν την ευθύνη σε οποιονδήποτε άλλο εκτός από τον κ. Μητσοτάκη και τους Υπουργούς του.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι όχι δεν αρκεί η παραίτηση του Κου Καραμανλή, ο οποίος θα ξανα είναι, όπως μας ενημέρωσε, υποψήφιος με τη ΝΔ στις εκλογές που έρχονται.

 

 

⬛ Φοβάστε για την εκλογική αντιπαράθεση που θα ακολουθήσει, τον τοξικό λόγο και την προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας από μέρους της Κυβέρνησης; Θεωρείτε ότι οι πολίτες είναι έτοιμοι για την πολιτική αλλαγή;

Δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι. Έχουμε καθαρό λόγο, μιλάμε μόνο με αλήθειες και γεγονότα και δεν έχουμε μάθει να κρυβόμαστε και να μην παραδεχόμαστε τα λάθη μας.

Θα προσπαθήσουν να αλλάξουν την ατζέντα, ήδη έχουν αρχίσει να το κάνουν. Αλλά δεν θα τους βγει, δεν θα το καταφέρουν υπάρχουν ζητήματα που επιχειρούμε να αναδείξουμε και θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε αφορούν τα εξής: πρώτον, όπως προέκυψε, ο μοιραίος σταθμάρχης φαίνεται να ανέλαβε τη θέση αυτή κατά παράβαση του νόμου. Δηλαδή φαίνεται να ορίστηκε σταθμάρχης χωρίς να πληρεί τις προϋποθέσεις, ειδικότερα σε σχέση με την ηλικία του. Και έγινε γνωστό ότι πέντε μέρες μετά την αποδοχή της μετάταξης του στη συγκεκριμένη θέση, με υπουργική απόφαση του κυρίου Καραμανλή, ορίστηκε αναδρομικά ως μη βασική προϋπόθεση η μη συμπλήρωση του 48ου έτους, για την ανάληψη της συγκεκριμένης θέση. Άρα εδώ υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα το οποίο η κυβέρνηση οφείλει να μας απαντήσει.

Δεύτερο σημείο, που επίσης έγινε γνωστό από τους εν ενεργεία σταθμάρχες, κατά τη συνάντησή τους με τον τομεάρχη Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Ραγκούση είναι το γεγονός ότι από το καλοκαίρι του 2019 έκλεισε ο σταθμός της τηλεδιοίκησης στη Λάρισα, που είχε την ευθύνη για την οργάνωση του σιδηροδρομικού έργου από το Δομοκό μέχρι και το Πλατύ. Υπήρχε δηλαδή σταθμός τηλεδιοίκησης, ο οποίος το καλοκαίρι του 2019 έκλεισε και ως προς αυτό η κυβέρνηση πρέπει να δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση.

Τρίτο ζήτημα αφορά την κατάργηση του λεγόμενου δευτεροβάθμιου ελέγχου μετά το 2020, δηλαδή του κέντρου εκείνου στην Αθήνα, που είχε την ευθύνη να ελέγχει αν και κατά πόσο οι σταθμάρχες κάνουν κάποιο λάθος και αν και κατά πόσο τηρούνται εν πάση περιπτώσει όλα τα πρωτόκολλα ασφάλειας. Ούτε ως προς αυτό η κυβέρνηση δυστυχώς έχει μέχρι στιγμής δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση.

Τέλος το τέταρτο ζήτημα σχετίζεται με τη συνολικότερη στάση του πρωθυπουργού, ο οποίος καταρχάς έσπευσε πριν η Δικαιοσύνη ολοκληρώσει την έρευνά της, να αποδώσει την ευθύνη κυρίως σε ανθρώπινο σφάλμα. Δεν ξέρω πώς ακριβώς ο κύριος Μητσοτάκης κατέληξε στο σχετικό συμπέρασμα, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει και μια διάθεση απ’ ότι φαίνεται από τη μεριά της κυβέρνησης να καθοδηγήσει την ελληνική δικαιοσύνη ως προς τις δικονομικές πλευρές της έρευνάς της. Δεν κατανοώ πώς είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να στέλνει επιστολή στον κ. Ντογιάκο ζητώντας του να συμπεριλάβει το πόρισμα μιας επιτροπής που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης όρισε στη δικογραφία για το ζήτημα του δυστυχήματος στη Λάρισα. Όλα αυτά δείχνουν πραγματικά ότι η κυβέρνηση είναι εκτός ελέγχου.

Η κοινωνία έχει ήδη αλλάξει. Το ποτάμι πίσω δεν γυρίζει. Αυτό φαίνεται στην καθημερινή μας επαφή με τους πολίτες, οι οποίοι δεν αντέχουν άλλο αυτήν την οικονομική πολιτική κοινωνική σήψη στην οποία μας οδηγεί η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη. Η ζωή όλων μας δεν είναι ένα pass. Η ζώη μας κοστίζει ακριβά και η αξιοπρέπεια των πολιτών δεν διαπραγματεύεται…..

 

 

⬛ Αν και δεν είναι το «μείζον» οφείλω να σας ρωτήσω και για το ψηφοδέλτιο της Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Πως το σχολιάζετε- είστε έτοιμοι για την πολιτική μάχη στο νομό;

Ναι δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για ψηφοδέλτια. Θα σας πω μόνο ότι το ψηφοδέλτιό μας είναι έτοιμο, είναι δυναμικό, και καταρτίζεται από συντρόφισσες και συντρόφους αναγνωρίσιμους στην Άρτα, από την κοινωνική τους συνεισφορά και από τους αγώνες που δίνουν καθημερνά.

Δεν θα ήθελα να αναφερθούμε αυτές τις δύσκολες στιγμές οδύνης που περνάμε άλλο σε αυτό το θέμα. Σας υπόσχομαι να μιλήσουμε σύντομα για τα πολιτικά δρόμενα στην Άρτα και τις κοινοβουλευτικές εκλογές που θα αναδείξουν τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κυβέρνηση και στον Νομό μας το ποσοστό μας θα είναι αρκετά πιο υψηλό από τις εκλογές του 2019.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *