in ,

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | «Οι Αρτινοί έχουμε την αίσθηση ότι ζούμε σε μια πόλη που δεν έχει όραμα.», Βίκυ Σιαπάτη


Η Βίκυ Σιαπάτη μιλά αποκλειστικά στην “ΔΦ” και στον Χρήστο Τσούτση για την Άρτα, τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση και την επόμενη ημέρα στην πόλη.

⬛ Που εντοπίζονται τα βασικά προβλήματα της πόλης της Άρτας και του Δήμου σήμερα;

Οι πολίτες της Άρτας βιώνουν στην ασφυκτική καθημερινότητά τους, τα ίδια προβλήματα που ταλανίζουν και την υπόλοιπη Ελλάδα. Ακρίβεια, τα χρήματα δεν επαρκούν για να βγει ο μήνας, εργασιακή ανασφάλεια, αίσθημα γενικευμένης διαφθοράς, αδιαφάνειας και έλλειψης δικαιοσύνης.

Ειδικά, όμως, στην Άρτα, τα προβλήματα διογκώνονται καθώς ο πρωτογενής τομέας, που ήταν η ατμομηχανή της τοπικής οικονομίας, μαραζώνει, με το κόστος παραγωγής να έχει εκτοξευθεί, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει όλο και περισσότερο η ψαλίδα ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και στις τιμές στο ράφι.

Και επειδή στην οικονομία τα πάντα είναι ντόμινο, με τη σειρά τους πλήττονται και ο εμπορικός κόσμος, η εστίαση, η μεταποίηση.

Η Άρτα διαθέτει πανεπιστημιακές σχολές, που σε άλλες πόλεις είναι καταλύτης για την ανάπτυξη και την καινοτομία, ενώ εδώ δείχνουν να είναι αποκομμένες, τολμώ να πω και εγκαταλελειμμένες, από το τοπικό γίγνεσθαι.

Η καθαριότητα, η διαχείριση των απορριμμάτων, ο ΧΥΤΑ Βλαχένας είναι πολύ σημαντικά ζητήματα, για να αφήνονται στη μοίρα των τακτικισμών και στα καπρίτσια μικροπολιτικών επιδιώξεων.

Το σημαντικότερο, όμως, πρόβλημα κατά τη γνώμη μου, είναι ότι οι Αρτινοί έχουμε την αίσθηση ότι ζούμε σε μια πόλη που δεν έχει όραμα, που κινείται δίχως σχέδιο και συνεχώς οπισθοχωρεί, υποβαθμίζεται, μαραζώνει. Και, δυστυχώς, αυτό δεν είναι απλά μια αίσθηση. Βασίζεται σε μια πραγματικότητα, που, χρόνο με το χρόνο γίνεται και πιο ξεκάθαρη. Η σύγκριση με γειτονικές πόλεις είναι αποκαρδιωτική.

 

⬛ Ποιες είναι οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής Τσιρογιάννη και πως μπορεί να ανατραπεί η υφιστάμενη κατάσταση;

Ο απερχόμενος δήμαρχος συμπληρώνει 9 χρόνια στην καρέκλα του. 9 χρόνια στο τιμόνι της πόλης, δίχως πυξίδα, χωρίς προορισμό. Ποιο έργο του θα θυμόμαστε άραγε μετά την αποχώρησή του από το Δημαρχείο; Ποιο ήταν το στίγμα του, ποιο ίχνος του θα μείνει στο Δήμο μας; Επικοινωνιακές φωτογραφήσεις, αναρτήσεις στα social media, στρώσιμο αμμοχάλικου, μελέτες επί μελετών με το τελικό αποτέλεσμα σε τέλμα, αυτά είναι τα αποτυπώματά του σε μια εποχή που η Άρτα χρειαζόταν έναν άνθρωπο με όραμα και βούληση να την πάει ένα σκαλί πιο πάνω. Αντ’ αυτού βρεθήκαμε με δήμαρχο έναν άνθρωπο ο οποίος, παρότι πρωτοπαρουσιάστηκε ως ο ειδήμονας επί των έργων, στην πραγματικότητα αποδείχθηκε πολύ λίγος. Με παλινωδίες, αλαζονικός απέναντι σε εργαζόμενους και πολίτες, εριστικός απέναντι ακόμη και στους ίδιους τους πρώην συνεργάτες του, αναποτελεσματικός και ανερμάτιστος. Αυτά που λέω δεν είναι κάποιο μυστικό. Ποιος άραγε από τους συμπολίτες μας μπορεί να ισχυριστεί πως τα τελευταία 9 χρόνια η Άρτα προχώρησε μπροστά;

 

⬛ Αρκεί κάποιος να αγαπά την πόλη για συμμετέχει στα «κοινά». Σε μια εποχή «ατομικού δρόμου» και απολιτικοποίησης πως πρέπει να πεισθεί ο Αρτινός να συμμετέχει όχι μόνο ως ψηφοφόρος αλλά ακόμα και ως υποψήφιος με τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης;

H αγάπη για τον τόπο και τη «γειτονιά» σου είναι η εναρκτήρια προϋπόθεση για να επιστρατεύσεις τις γνώσεις την εμπειρία και τη φαντασία σου για να προσφερθείς στη μάχη της διαρκούς βελτίωσης της καθημερινότητας. O Δήμος μας έχει ανάγκη ριζικής αλλαγής, ανθρώπων, ιδεών, οράματος και άσκησης πολιτικής διαχείρισης. Η πλειονότητα αυτών που απαρτίζουν την πλειοψηφούσα παράταξη στο Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αρταίων, διανύουν ήδη πάνω από 2 θητείες και τα αποτελέσματα είναι ορατά από το σύνολο των δημοτών. Κοινή παραδοχή όλων ότι η Άρτα “έχει πάει πίσω”.

Είχα γράψει πριν λίγους μήνες σε άρθρο μου για τους «ισαποστάκηδες», αυτούς δηλαδή που η λογική τους είναι να μείνουν ουδέτεροι και αντικειμενικοί για να μη μου τους βάλουν ταμπέλα. Η αίσθησή μου όμως είναι ότι όλο και περισσότεροι πολίτες αγωνιούν για το μέλλον του Δήμου μας. Όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν, ότι καλώς ή κακώς οι πολιτικές αποφάσεις έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα μας και καθορίζουν τις ζωές μας. Η επιλογή των πολιτικών που ασκούνται δεν μπορεί να μας αφήνει αμέτοχους, αλλά συνδιαμορφωτές και κριτές των εξελίξεων.

Αντίστοιχα και στην τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα Α΄βαθμού η υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος σημαίνει ότι θες να βοηθήσεις τη μικρή κοινωνία που σε περιβάλει, τη γειτονιά στην οποία ζεις. Να κάνεις πράγματα για να διευκολύνεις την καθημερινότητα των ανθρώπων που συναντάς στο δρόμο σου. Στις επαφές μου με τον κόσμο της Άρτας βρίσκω πολλούς πρόθυμους να προσφέρουν στον συνάνθρωπο, συνδημότη και κατ΄επέκταση στον τόπο τους.

 

⬛ Το εκλογικό σύστημα για τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση άλλαξε. Αν και οι «τροποποιήσεις» Θεοδωρικάκου κρίθηκαν αντισυνταγματικές η «απλή αναλογική» αποτελεί παρελθόν. Υπάρχει πεδίο συνεργασιών των προοδευτικών δυνάμεων στην Άρτα με τα νέα δεδομένα;

Δεν ήταν απλά «τροποποιήσεις», μην ωραιοποιούμε τη σκοτεινή αλήθεια. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν πραγματικά καταπέλτης. Είπε ξεκάθαρα ότι οι διατάξεις που ψηφίστηκαν το 2019 «παραβιάζουν τα δικαιώματα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, καθώς και τις αρχές της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης της λαϊκής θέλησης, ως έκφρασης της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας». Ήταν, λοιπόν, μια ξεκάθαρη αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική μεθόδευση, με στόχο τη νοθεία της βούλησης του κόσμου, όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από τις εκλογές και τη δημιουργία μιας πλασματικής πλειοψηφίας, η οποία, πίσω από κλειστές πόρτες και μέσα σε κλειστές ελεγχόμενες διορισμένες Επιτροπές, θα αποφάσιζε για όλα, από απευθείας αναθέσεις μέχρι έργα σημαντικού προϋπολογισμού. Φυσικό ήταν για τον απερχόμενο δήμαρχο να χαιρετίσει και να αγκαλιάσει αυτή την αντισυνταγματική εκτροπή.

Απώτερος στόχος τους, βέβαια, ήταν η ίδια η απλή αναλογική, η οποία πραγματικά, για την ώρα τουλάχιστον, αποτελεί παρελθόν. Και λέω «για την ώρα», διότι, όπως με Νόμο καταργείται κάτι, έτσι με Νόμο επανέρχεται, όταν αυτό βούλεται η κοινωνική πλειοψηφία. Οι άνθρωποι, όμως, που απεργάζονται νόθευση της λαϊκής βούλησης και αντισυνταγματικές εκτροπές βρίσκονται στο παρόν μας και, είτε σε σκοτεινά γραφεία είτε σε φωταγωγημένες εκδηλώσεις, αποτελούν την τροχοπέδη που κρατάει την κοινωνία μας πίσω, που την επιβραδύνει και την καθηλώνει.

Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, υπάρχει όχι απλά υπαρκτό πεδίο αλλά αναπόφευκτη ανάγκη να συνεργαστούν μεταξύ τους οι προοδευτικές δυνάμεις στην Άρτα, για να αποτινάξουν επιτέλους τα βαρίδια που κρατούν πίσω το Δήμο μας. Υπάρχουν και στην περιοχή μας οι υγιείς δυνάμεις του τόπου, που ομονοούμε ότι η Άρτα έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία, όμως, μένουν αναξιοποίητα. Έφτασε, λοιπόν, η ώρα, ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί και να προχωρήσουμε σε μια προγραμματική συμφωνία, με όραμα, σχέδιο, στόχους και λογοδοσία, ώστε η Άρτα μας να βρει το βηματισμό που της αξίζει και να προχωρήσει με αξιώσεις στο αύριο.

 

⬛ Είστε αισιόδοξη για την επόμενη ημέρα;

Ναι! Και το λέω αυτό απερίφραστα, επειδή βρίσκομαι συνεχώς με συμπολίτες μας, πρόθυμους να συμπορευτούμε στον αγώνα για να βγάλουμε την Άρτα από το τέλμα και τη μιζέρια.

Ναι, είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξη, επειδή βλέπω ότι είμαστε πολλοί και στην πόλη και στα χωριά που μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες και προβληματισμούς. Που μας ενώνει όχι μόνο η αγάπη για τον τόπο αλλά και το κοινό όραμα αυτός να αναπτυχθεί όχι ανισομερώς αλλά δίκαια για όλους. Που ξέρουμε, που θέλουμε και μπορούμε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *