in ,

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | «Θα είμαι ξανά υποψήφιος στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2023.», Θωμάς Μπέγκας

«Οι εμπειρίες που έχω αποκομίσει από τα πόστα που κλήθηκα να υπηρετήσω το δήμο με κάνουν να έχω εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μου.»


Ο Επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης “Ενότητα πολιτών Νέα Γιάννενα” και πρώην Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας, μιλά στον Χρήστο Τσούτση και στη “Δημοκρατική Φωνή” για τα προβλήματα στο Δήμο, το όραμα του και τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.


⬛ Τι έχετε να σχολιάσετε αναφορικά με τις δηλώσεις Βορίδη αλλά και τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣΤΕ αναφορικά με το νόμο Θεοδωρικακου κ. Μπέγκα;

Η παράταξή «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» κι εγώ προσωπικά ως επικεφαλής της καταδικάσαμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη.

Οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης είναι αξιοπρεπείς, υπεύθυνοι κι έχουν επίγνωση των ευθυνών τους και σε καμία περίπτωση δεν θα προβούν σε ενέργειες οι οποίες θα βλάψουν τον τόπο τους. Το μόνο που απαιτούν είναι ο σεβασμός στις αποφάσεις θεσμικών οργάνων της δημοκρατίας, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η παρέμβασή του κ. Βορίδη ήταν τουλάχιστον άκομψη, αν όχι αντιδημοκρατική, και είμαστε σίγουροι ότι ακόμα και όσοι ιδεολογικά πρόσκεινται στο χώρο της Ν.Δ. αλλά έχουν βαθιά δημοκρατικά αισθήματα καταδικάζουν, τέτοιου είδους δηλώσεις.

Σε ότι αφορά την απόφαση του ΣτΕ για εμάς ήταν μια ξεκάθαρη νίκη της δημοκρατίας κι ένα ηχηρό ράπισμα σ’ αυτούς που υποστήριξαν τα νομοθετήματα Θεοδωρικάκου.

Ως παράταξη άλλωστε είχαμε προσφύγει κι εμείς στο ΣτΕ προκειμένου να καταπέσουν ως αντισυνταγματικές οι προβλέψεις των νόμων αυτών.

 

⬛ Ποιο πρέπει να είναι το διακύβευμα της επόμενης ημέρας για τον Δήμο Ιωαννιτών και πιο το δικό σας στοίχημα για την πόλη σας;

Δυστυχώς, η αυτοδιοικητική θητεία που διανύουμε για τα Γιάννενα δεν υπήρξε καθόλου παραγωγική. Η δημοτική αρχή με αποκλειστική της ευθύνη δίχασε, πόλωσε και χρησιμοποίησε όλα τα μέσα που είχε στη διάθεσή της για να απαξιώσει τους δημοκρατικούς θεσμούς της αυτοδιοίκησης.

Όλα αυτά πρέπει να τελειώσουν στις εκλογές με στόχο ο δήμος Ιωαννιτών να γίνει ξανά σημείο αναφοράς τόσο για τον τρόπο λειτουργίας του όσο και για τον μητροπολιτικό ρόλο που πρέπει να παίξει, ως πρωτεύουσα της Ηπείρου, σε πλείστα όσα θέματα απασχολούν από κοινού την αυτοδιοίκηση συνολικά στην περιφέρειά μας. Επί θητείας μας είχαμε κάνει σοβαρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Πιστεύουμε στους ενεργούς και αλληλέγγυους πολίτες, στη δύναμη και στη γνώση των νέων και μαζί με αυτούς θέλουμε και μπορούμε να προχωρήσουμε.

 

⬛ Τι πρέπει να αλλάξει στα Ιωάννινα;

Τα Γιάννενα έχουν την τύχη να διαθέτουν πλούσια παράδοση, απεριόριστες δυνατότητες ανάπτυξης και σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό. Αυτό που πρέπει να καταστεί κοινός τόπος όλων μας είναι ότι τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να ακολουθήσουν την πορεία που τους αξίζουν, ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, πρέπει να είναι μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, μέσα από διαβούλευση και συζήτηση με τους φορείς και τους δημότες. Σίγουρα πάντως όχι με αποσπασματικές ενέργειες που δυστυχώς είδαμε να γίνονται αυτή την τετραετία. Ως δημοτική αρχή είχαμε ωριμάσει ένα συγκεκριμένο, ολοκληρωμένο πλέγμα έργων και δράσεων για την ανάπτυξη του τόπου μας, το οποίο διακόπηκε βίαια από την σημερινή δημοτική αρχή. Στόχος μας είναι να βάλουμε ένα «τέλος εποχής» σε αυτό το είδος της διοίκησης που μας έφερε πολύ πίσω και να ωθήσουμε τα Γιάννενα στη θέση που αξίζουν.

 

⬛ Είναι έτοιμη η παράταξη σας « Ενότητα Πολιτών-νέα Γιάννενα» για συνεργασίες «ευρύτερες» για την δημιουργία ενός πλατιού μετώπου δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών με στόχο τη νίκη τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές;

Η παράταξή μας έχει αποδείξει ήδη από την πρώτη κιόλας μέρα της ίδρυσής της ότι στην κουλτούρα της οι λέξεις «συμμετοχή» και «συνεργασία» βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Το αποδείξαμε ως δημοτική αρχή με ένα «ανοιχτό δημαρχείο» για όλους, το αποδεικνύουμε και σήμερα καθημερινά από τον τρόπο με τον οποίο ασκούμε υπεύθυνα αντιπολίτευση. Αυτή είναι και η βασική μας αρχή ως παράταξη. Είμαστε η παράταξη που με ξεκάθαρο, σύγχρονο και προοδευτικό λόγο μπορούμε να ενώσουμε και πάλι όλες τις δυνάμεις του τόπου για να πάμε το δήμο μας μπροστά.

 

⬛ Θεωρείτε ότι είστε πιο «έτοιμος» από ποτέ, από την άποψη της συσσωρευμένης εμπειρίας και της συμμετοχής στα αυτοδιοικητικά δρώμενα της πόλης, Δημοτικός Σύμβουλος, Δήμαρχος και αρχηγός της αντιπολίτευσης;

Οι εμπειρίες που έχω αποκομίσει από τα διάφορα πόστα που κλήθηκα να υπηρετήσω το δήμο μου σίγουρα με κάνουν να έχω εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μου. Μεγαλύτερη εμπιστοσύνη όμως έχω στην «ομάδα» μου, στην «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», γιατί πιστεύω βαθιά ότι ένας άνθρωπος μόνος του δεν μπορεί να καταφέρει όσα μπορούν πολλοί μαζί. Μάθαμε από τα λάθη μας και ωριμάσαμε. Ουδείς αλάθητος. Με αυτή τη λογική πορεύτηκα ως Δήμαρχος, με αυτή συνέχισα ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και με αυτή είμαι ξανά υποψήφιος στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2023.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *