in

ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ ΠΡΕΒΕΖΑΣ: ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΕΥΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ


Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επισκέφθηκε σήμερα τη ΔΕΥΑ Πρέβεζας και ενημερώθηκε από τους εργαζόμενους της επιχείρησης για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Αναδείχθηκαν τα γιγαντιαία προβλήματα στελέχωσης αλλά και του οικονομικού και διαχειριστικού αδιεξόδου που έχουν ανακύψει στη λειτουργία της επιχείρησης.

Στην συνάντηση του κλιμακίου, το κυρίαρχο πρόβλημα που εξέφρασαν οι εργαζόμενοι ήταν η τραγική υποστελέχωση (75% των οργανικών θέσεων κενές) της ΔΕΥΑΠ, η οποία εντείνεται με τις συνταξιοδοτήσεις έμπειρων εργαζομένων χωρίς δυνατότητα αντικατάστασης τους, με συνέπεια την ουσιαστική αδυναμία λειτουργίας της επιχείρησης. Το ιδιόμορφο καθεστώς λειτουργίας των ΔΕΥΑ ανά την Ελλάδα δεν δίνει τη δυνατότητα προσλήψεων μόνιμου προσωπικού που θα καλύψει τις αυξημένες ανάγκες με μόνιμο προσωπικό που αναγκαστικά καλύπτονται αναποτελεσματικά, μέσω προσλήψεων ορισμένου χρόνου (8μηνα) και εκχώρησης υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα που σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αποδοτική λύση.

Αν στα προηγούμενα προστεθεί και η πρόσφατη χωρική επέκταση της ΔΕΥΑΠ, για την οποία οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι έγινε αναγκαστικά και πρόχειρα, οι ακόμη πιο αυξημένες ανάγκες δημιουργούν ένα δυστοπικό περιβάλλον.

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα αναδείχτηκαν με τα προβλήματα λειτουργίας του Βιολογικού της Πρέβεζας και τη δημοσιοποίηση των εκθέσεων καταλληλότητας του νερού σε κοινότητες των πρώην Δήμων Ζαλόγγου και Λούρου, τα μεγάλα προβλήματα που κληρονομήθηκαν στην επιχείρηση, και οι αυξημένοι πόροι σε προσωπικό και χρήματα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού ζητήματος, ώστε το σύνολο των κατοίκων του Δήμου να απολαμβάνει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στο καθαρό νερό και περιβάλλον.

Συζητήθηκαν επίσης τα κρίσιμα ζητήματα της υπέρμετρης αύξησης του ενεργειακού κόστους που σε συνδυασμό με τις αυξημένες απαιτήσεις της χωρικής επέκτασης θέτει σε αμφισβήτηση την βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Και μέσα σε όλα αυτά η κυβέρνηση ακολουθώντας τις πολιτικές εμμονές της σχετικά με την ιδιωτικοποίηση των πάντων στο βωμό του κέρδους, αποφάσισε πρόσφατα, με νόμο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να εκχωρήσει τη διαχείριση των υπηρεσιών ύδατος στην Ρ.Α.Ε., δηλαδή σε μια ρυθμιστική αρχή, η οποία μετονομάζεται σε Ρ.Α.Α.Ε.Υ., μεταβιβάζοντας της τον τομέα υπηρεσιών ύδατος κι επομένως και των Δ.Ε.Υ.Α.

Επιβεβαιώνονται έτσι οι υποψίες που υπόβοσκαν, ότι με τη θέσπιση της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. αλλά και την σταδιακή απαξίωση των ΔΕΥΑ σχεδιάζονται παρεμβάσεις στον τομέα υπηρεσιών ύδατος που θα οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση τους, οι οποίες είναι κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που λειτουργούν με ανταποδοτικότητα και ανήκουν στις Τοπικές Κοινωνίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θεωρεί πως η υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής ύδρευσης και αποχέτευσης αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος θα πρέπει να γίνεται με χρηματοδότηση από το κράτος ή μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Από μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα προχωρήσει άμεσα η έγκριση των έργων που έχουν υποβληθεί στα χρηματοδοτικά εργαλεία και θα γίνει άμεση έγκριση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις και οι αυξημένες απαιτήσεις.

Προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τέλος θα είναι η επιδότηση των ΔΕΥΑ από το κράτος για την πραγματική κάλυψη του υπέρμετρου ενεργειακού τους κόστους, ενέργεια που ποτέ δεν πραγματοποίησε η κυβέρνηση του Μητσοτάκη παρά τις πλούσιες υποσχέσεις της.

Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεσμεύτηκε ότι θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις για την ακύρωση του νόμου και τη διατήρηση του νερού ως δημόσιο αγαθό με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, δίνοντας τον πρώτο λόγο στις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *