in ,

Τα γαλανόλευκα αστεράκια της Νικόπολης άρχισαν να λάμπουν!!


Αλλαγές για 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες θα δούμε το 2024 λόγω μιας ξαφνικής φοροεπιδρομής που επιχειρεί η Κυβέρνηση επαναφέροντας πρακτικές του παρελθόντος μέσω της υιοθέτησης των πολιτικών θέσπισης τεκμηρίων για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
 
Ο νέος λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν για τα φετινά εισοδήματα τα οποία θα δηλώσουν το επόμενο έτος θα κρύβει εκπλήξεις καθώς 473.000 επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο 1.444 ευρώ κατά μέσο όρο, 138.000 θα δουν τη φορολογική τους επιβάρυνση να μειώνεται κατά 560 ευρώ κατά μέσο όρο ενώ 124.000 δεν θα δουν καμία αλλαγή στη φορολογική τους επιβάρυνση.
Όπως τόνισε σε ανακοίνωση του ο σύλλογος Προοδευτικών Οικονομολόγων Ελλάδας
“Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσίασε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επαναφέρει ως μέτρο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών το τεκμαρτό εισόδημα.
Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν, διαμορφώνεται ως ελάχιστο δηλωθέν εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους από την 01.01.2024 τα 10.920 ευρώ, ποσό το οποίο δύναται να φτάσει τα 50.000 ευρώ, μέσω ενός αλγορίθμου.
Το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί παραδοχή ανικανότητας της κυβερνήσεως του κ. Μητσοτάκη να δημιουργήσει έναν σύγχρονο ελεγκτικό μηχανισμό, που θα μπορεί να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή.
Η εγκαθίδρυση νέου τρόπου φορολόγησης με τεκμαρτό ελάχιστο εισόδημα εκμηδενίζει την όποια προσπάθεια καλλιέργειας αισθήματος φορολογικής συνείδησης στους πολίτες, καθιστώντας το φορολογικό μας πλαίσιο αναχρονιστικό και συνάμα πολλαπλώς μεταβαλλόμενο.
Ο νέος τύπος «κεφαλικού» φόρου έρχεται να προστεθεί στις συνεχόμενες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, στο δυσβάσταχτο και συνεχώς αυξανόμενο κόστος λειτουργικών δαπανών και πρώτων υλών, κάνοντας τη συνέχιση δραστηριότητας των εν λόγω επαγγελματιών αδύνατη.
Η κυβέρνηση, με μία σειρά νομοθετημάτων, στοχοποιεί χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, με μοναδικό σκοπό τον περιορισμό τους από την ελληνική αγορά, εφαρμόζοντας κατά λέξη τις απαιτήσεις του ΣΕΒ και της έκθεσης Πισσαρίδη, πως για να λειτουργήσει η αγορά πρέπει να εξαϋλωθούν οι ΜμΕ και δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες να μετατραπούν σε μισθωτούς.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, που στήριξε τη χώρα την προηγούμενη δύσκολη δεκαετία και δεν μπορεί να σβήσει εν μία νυκτί για να ικανοποιήσουν οι κκ Μητσοτάκης/Χατζηδάκης τις ιδεολογικές τους εμμονές..”
Είναι σχεδόν βέβαιο πάντως με την συγκεκριμένη νομοθέτηση ότι γίνεται παραδοχή αποτυχίας εκ μέρους της κυβέρνησης καθώς οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου, οι διασταυρώσεις στοιχείων και τα mydata απέτυχαν παταγωδώς. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι αυτή η επαναφορά σε πολιτικές του παρελθόντος με την θέσπιση τεκμηρίων ενδεχομένως να μην είναι και αποτελεσματικές.
Μισό δις η πρόβλεψη απόδοσης με την “χασούρα του ΦΠΑ” να είναι δεδομένη.
Η υπαρκτή φοροδιαφυγή δεν λύνεται τονίζουν λογιστές και οικονομολόγοι με αναποτελεσματικές πολιτικές του παρελθόντος. Κάποιοι βέβαια θεωρούν ότι το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης ενδεχομένως να βρίσκεται και σε αδιέξοδο αναφορικά με τα έσοδα, σε μία περίοδο που η ακρίβεια και ο πληθωρισμός έχει γονατίσει καταναλωτές και η αγοραστική δύναμη των πολιτών κινδυνευει να συρρικνωθει πολύ αισθητά θυμίζοντας εποχές “μνημονίου”..
Μποξ: Είναι σχεδόν βέβαιο πάντως με την συγκεκριμένη νομοθέτηση ότι γίνεται παραδοχή αποτυχίας εκ μέρους της κυβέρνησης καθώς οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου, οι διασταυρώσεις στοιχείων και τα mydata απέτυχαν παταγωδώς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *