in

Τα τμήματα Γεωπονίας και Λογιστικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε κίνδυνο

Eπιβεβαίωση της Δημοκρατικής Φωνής

editor_image

Ρεπορτάζ του Χρήστου Τσούτση


Όπως είχαμε αναδείξει σε παλιότερο κεντρικό θέμα της εφημερίδας μας (στο Τεύχος της “ΔΦ” στις 5 Ιουνίου) θα επέρχονταν αναμενόμενη μείωση εισακτέων σε πολλές Πανεπιστημιακές σχολές της χώρας αναφορικά με το νέο ακαδημαϊκό έτος.

Κάτι που τελικώς συνέβη λόγω της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής η οποία επιφέρει “επιπτώσεις” στην εύρυθμη λειτουργία και των Τμημάτων Λογιστικής και Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η μεγάλη συζήτηση που διεξάγεται το τελευταίο διάστημα έχει να κάνει με τα αποτελέσματα των βάσεων εισαγωγής αλλά και τους νέους εισακτέους στις σχολές της τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη την χώρα. Η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, εκτοπίζει δεκάδες χιλιάδες υποψηφίους από τα ΑΕΙ. Όσοι επιθυμούν συνέχεια των σπουδών στην Ανώτατη Εκπαίδευση, εξωθούνται ως έτοιμη πελατεία στην ιδιωτική εκπαίδευση, εφ’ όσον βεβαίως έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις, η πλειοψηφία γονέων και μαθητών, άρχισε να αντιλαμβάνεται την επίδραση στα αποτελέσματα, της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) , που η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε τον περασμένο Μάρτιο. Επιπλέον, αποκλείει αρίστους από την πρώτη τους επιλογή και λειτουργεί ως τιμωρία για τους εφήβους, καθώς σε δύσκολες συγκυρίες γκρεμίζει τα όνειρα τους. Τέλος, καταδικάζει τη βιωσιμότητα πολλών περιφερειακών (και όχι μόνον) πανεπιστημιακών τμημάτων- στις 20 χιλιάδες ανέρχεται ο αριθμός των κενών θέσεων στις Ανώτατες Σχολές.

Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην “ΔΦ” ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αλμπάνης δήλωσε:
.. “Καταρχήν η εφαρμογή έχει δημιουργήσει πρόβλημα σε όλα τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια. Στην Περιφέρεια Πανεπιστημιακά Τμήματα χάνουν το 30 με 40% των θέσεων. Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχουμε 350 κενές θέσεις, οι απώλειες είναι αισθητά λιγότερες σε σύγκριση με άλλα Πανεπιστήμια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο τμήμα Γεωπονίας στην Άρτα και στο τμήμα Λογιστικής στην Πρέβεζα. Είχα επισημάνει τον συγκεκριμένο κίνδυνο. Στρατηγική επιλογή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι να στηριχτούν αυτά τα δύο τμήματα. Τα τμήματα θα λειτουργήσουν κανονικά καθώς υπάρχει επάρκεια και υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό προσωπικό παρόλα αυτά η επόμενη χρονιά θα είναι κρίσιμη.” Ενώ κλείνοντας ο κ. Αλμπάνης τόνισε ότι “ πρέπει να ξεκινήσει μια συζήτηση με όλους τους παραγωγικούς φορείς αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε Άρτα και Πρέβεζα. Γεγονός που επιδίωξα το προηγούμενο διάστημα με την παρουσία μου στα αντίστοιχα Δημοτικά Συμβούλια των δύο αυτών πόλεων. Αυτή την φορά όμως πρέπει να ακούσουμε με προσοχή και την εκπαιδευτική κοινότητα που ζει τα ιδρύματα και εμείς ως Πρυτανικές Αρχές αντίστοιχα να πιέσουμε όσο μπορούμε το Υπουργείο .”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *