in , ,

Τμήμα Λογιστικής – Ο κίνδυνος της επανάπαυσης [του Ευάγγελου Αυδίκου]

editor_image

Ομ. καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας


Και πάλι για το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής. Με αφορμή όσα δημοσιεύτηκαν για την προσπάθεια των διδασκόντων/ουσών να προβάλλουν τα επιστημονικά χαρίσματα αλλά και τις υποδομές, κτιριακές και άλλες, που το καθιστούν μια δελεαστική επιλογή για πολλούς υποψήφιους που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις φέτος.

Αυτοί οι υποψήφιοι θα κληθούν σύντομα να κάνουν τις επιλογές τους. Οφείλουμε να πούμε ότι ο τρόπος που έγινε η συζήτηση, το τελευταίο εξάμηνο, με αφορμή την απόφαση του Τμήματος για μετακίνηση στην πόλη των Ιωαννίνων, όξυνε αντιθέσεις και δημιούργησε μια κάποια ψυχολογική απόσταση ανάμεσα στο Τμήμα και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, από τη μια μεριά, την πόλη αλλά και το Υπουργείο Παιδείας , από την άλλη. Χωρίς να προχωρήσουμε πιο πέρα. Έγιναν λάθη από όλες τις πλευρές. Έγινε, όμως, αφορμή, η εξέλιξη αυτή για τους πολίτες της Πρέβεζας να συνειδητοποιήσουν την πολλαπλή βαρύτητα του Τμήματος για την πόλη και την περιφερειακή ενότητα. Αυτός ήταν και ο λόγος που κινητοποιήθηκαν αρκετοί συμπολίτες και συμπολίτισσες ασκώντας πίεση προς κάθε κατεύθυνση. Ζητώντας δικαιοσύνη και ισοτιμία στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Για την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά το Τμήμα θα μείνει στην πόλη. Έτσι προβλέπει το μηχανογραφικό που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι. Στις αρχές Ιουλίου-υποθέτω. Όμως, η μόνιμη παραμονή του Τμήματος στην Πρέβεζα δεν έχει κριθεί. Ένα κρίσιμο σημείο που μπορεί να ανατρέψει τις προσδοκίες μας είναι ο αριθμός των φοιτητών και φοιτητριών που θα εισαχθούν στο Τμήμα. Αν είναι μικρότερος ο αριθμός από της περασμένης χρονιάς, τότε μπορεί να γίνει κερκόπορτα. Να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα από τους υποστηρικτές της μετακίνησης, ότι τάχα το Τμήμα κινδυνεύει να μην έχει φοιτητές στην Πρέβεζα, οπότε καλώς αποφασίστηκε η μετακίνηση.

Ε, και τι να κάνουμε εμείς; Θα αναρωτηθούν πολλοί. Χρειάζεται ξεσηκωμός. Ο τρόπος που έγινε η συζήτηση έκανε κακό στην εικόνα του Τμήματος. Καιρός να μαζευτεί η ζημιά. Με διαφήμιση. Προβάλλοντας την προοπτική. Και στο σημείο αυτό χρειάζεται να συνδυαστεί με τη δημιουργία και άλλου πανεπιστημιακού τμήματος. Να γίνει πανεπιστημιακός πυρήνας η Πρέβεζα.

Οι διδάσκοντες/ουσες του Τμήματος έκαναν την αρχή. Η πόλη οφείλει να ακολουθήσει. Να ξεχάσει τις πικρές κουβέντες που ειπώθηκαν. Να επισκεφτούν το Τμήμα και να συνεργαστούν με το διδακτικό προσωπικό. Με τις βρισιές δεν βγαίνει άκρη. Να προβάλλουν το Τμήμα, το προσωπικό, τις εγκαταστάσεις. Να βγει το βίντεο για το οποίο έλαβε απόφαση του Δημοτικό Συμβούλιο.

Ας σηκώσουμε τα μανίκια, λοιπόν. Το μέλλον του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής είναι στα χέρια μας. Το μέλλον της πόλης και του νομού είναι στα χέρια μας.

Και κάτι τελευταίο. Είχα τελειώσει το κείμενο όταν διάβασα την επιστολή του κ. Σωτηρόπουλου, πρόεδρου του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοπικονομικής, ο οποίος απάντησε σε προηγούμενη επιστολή του κ. Στράτου Ιωάννου, αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας. Δεν θα σχολιάσω την επιστολή. Σέβομαι και τους δύο. Θα πω μόνο ότι η μετακίνηση του Τμήματος δεν περιορίζεται στα όρια των διαξιφισμών με τον αντιπεριφερειάρχη. Δεν είναι θέμα βεντέτας. Είναι υπόθεση που αφορά όλους τους Πρεβεζάνους/ες. Είναι πρωτίστως πολιτικό ζήτημα, με την έννοια των επιπτώσεων που έχει η λήψη μιας απόφασης στην περιφερειακή ανάπτυξη. Όλοι οι Πρεβεζάνοι διεκδικούν σχέση ισονομίας στο πλαίσιο της Περιφέρειας Ηπείρου. Η Πρέβεζα είναι το αποπαίδι της Ηπείρου. Ζητάμε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την κυβέρνηση να το λάβει σοβαρά υπόψη αυτό. Το Τμήμα Λογιστικής ενεπλάκη με την απόφασή του στη συνέχιση της περιθωριοποίησης της Πρέβεζας. Και αυτό δεν πρόκειται να το ανεχθεί ο τόπος. Σε μια περίοδο που το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αγωνίζεται υπέρ του Δημοσίου Πανεπιστημίου-και συντασσόμαστε μαζί του-, η απόφαση για μεταφορά του Τμήματος στα Γιάννινα, υπονομεύει τα επιχειρήματά του. Γιατί η περιφερειακή ανάπτυξη είναι ουσιαστικό στοιχείο ενός Δημοκρατικού Πανεπιστημίου. Ενός Δημοσίου Πανεπιστημίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *